Als het in de vriezer zit, ontdooi het dan en gebruik het. Nu kan kip direct uit de winkel een vreemde geur hebben. Maar spoel het af en laat het op kamertemperatuur komen en de geur verdwijnt.
Hoe weet ik of een product niet meer goed is? De kip heeft een afwijkende geur, is grauw verkleurd, uitgedroogd of plakkerig. Eet geen vlees wat er raar uitziet of niet goed ruikt.
Vlees dat echt bedorven is, kan behoorlijk stinken. Het kan bijvoorbeeld ranzig ruiken of naar rotte eieren. Vlees dat zo ruikt, kun je niet meer eten. Ook niet als de TGT-datum nog niet is verstreken.
Je kunt ook ruiken aan de kip. Als de kip geurloos is, is deze nog goed. Als je wél iets ruikt, is het beter om de kip niet meer te eten.
Geur. Vers kippenvlees heeft een neutrale geur of een lichte geur van gevogelte. Als de kip een onaangename geur afgeeft, die doet denken aan ammoniak of rotting, is hij waarschijnlijk al bedorven.
Klachten zoals buikpijn, diarree en griepachtige verschijnselen treden op binnen 48 uur tot 1 week na besmetting. De klachten houden ongeveer 5-7 dagen aan. Soms kun je nog wekenlang last hebben van darmkrampen. In sommige gevallen worden mensen wel ernstig ziek.
Na ontdooien houdt men voor kip en vlees meestal een dag of 3 houdbaarheid in de koelkast aan. Omdat dit vlees zonder antibiotica, salmonella en ESBL is, kun je daar gerust wat dagen bij op tellen. Bederf minder snel op. Als de koelkast koud genoeg staat is het ook langer houdbaar, tot zo'n 5 dagen.
Verse rauwe kip is meestal lichtroze van kleur met witte stukjes vet, heeft weinig tot geen geur en is zacht en vochtig. Als uw kip slijmerig is, een vieze geur heeft of is veranderd in een gele, groene of grijze kleur, zijn dit tekenen dat uw kip bedorven is.
De meeste soorten vlees moeten eerst een tijd rijpen – besterven – voordat het mals is. Als vlees eenmaal geschikt is voor consumptie, doet de geur vaak een beetje denken aan roomboter. Bewaar je het te lang of niet koel, dat gaat het zuur ruiken, naar camembert of rotte eieren.
Kippen ruiken behoorlijk goed maar proeven nog beter. Hun snavel bevat vooral aan het uiteinde heel veel zenuwcellen. Met hun snavel kunnen ze haartjes op bladeren voelen. Het kiezen van granen tijdens het eten waar ze een voorkeur voor hebben die ze eten, gebeurt voornamelijk op kleur.
Alle rundergehakt heeft een lichte ijzergeur. Rundergehakt dat bijna over de datum is, kan een iets sterkere geur hebben, maar is nog steeds veilig om te eten . Als een product echter een opvallende, scherpe geur heeft, is het hoogstwaarschijnlijk bedorven en moet het worden weggegooid.
Hoe herkent u een zwavelgeur in huis? Een zwavelgeur in huis (of op kantoor, dat kan natuurlijk ook) is een zeer indringende, misselijkmakende en penetrante lucht. Eigenlijk niet te missen als u er last van heeft. De geur wordt door mensen ook wel eens omschreven als de geur van rotte eieren of een lijkenlucht in huis.
Bedorven vlees kan een onaangename geur, een verkleurde of plakkerige textuur en een vreemde smaak hebben. Het is belangrijk om te onthouden dat niet alle bedorven vleesproducten dezelfde symptomen hebben. Soms kan het vlees er nog steeds normaal uitzien en ruiken, maar toch besmet zijn met schadelijke bacteriën.
Als het bevroren ruikt, is het slecht . De beste manier om echt te weten of bevroren kip bedorven is, is door het eerst te ontdooien, nooit op het aanrecht, en dan een nauwkeurige inspectie te doen op kleur en geur. Als je ontdooide en nog steeds koude kip vlekken heeft die niet goed gekleurd zijn of raar ruiken, is het slecht.
Week de kip in een mengsel van water en azijn (1 deel azijn op 2 delen water) gedurende 15-20 minuten. Spoel daarna grondig af met koud water. Wrijf de kip in met citroensap of week hem in citroensap gemengd met water. Dit helpt de geur te neutraliseren en voegt een frisse geur toe.
Dit betekent dat uw kip vacuüm verpakt is voor de versheid . Tijdens dit proces wordt er wat zuurstof uit de verpakking gehaald om de kwaliteit te behouden. Dit kan een zwavel- of "ei"-geur veroorzaken bij het openen. Het enige wat u hoeft te doen is de verpakking openen en deze een paar minuten laten staan voordat u deze kookt.
Te lang bewaren
Rauwe kip is roze en glibberig. Dus niet slijmerig, grijzig of met een geurtje. Dan gooi je de kip best meteen weg. Zelfs als ze recht uit de supermarkt of diepvriezer komt.
Plakjes worst, ham, kip en dergelijke kunnen meestal nog bijna een week na de houdbaarheidsdatum geconsumeerd worden, mist de verpakking onaangebroken is. Ruik eraan en kijk hoe het beleg eruitziet. Ruikt het een beetje anders dan normaal en/of is het nattig, dan kun je het beter niet meer opeten.
Kipdijfilet moet vers zijn, met een heldere, roze kleur en een frisse geur. Vermijd kipdijfilet die grijs of dof is, of een sterke geur heeft.
Rotte eieren/zwavelgeuren
De geur van rotte eieren of zwavel wordt meestal in verband gebracht met een aardgaslek . Als uw huis aardgas gebruikt voor verwarming, warm water of apparaten zoals fornuizen of drogers, heeft u mogelijk een groot probleem met de gasleiding. Verlaat uw huis onmiddellijk en bel uw nutsbedrijf om uw gastoevoer af te sluiten.
Wetenschappelijk gezien is waterstofsulfide een kleurloos, ontvlambaar en gevaarlijk gas dat een geur afgeeft vergelijkbaar met rotte eieren.
Kwikdampen kan je niet ruiken. Kwik werd vroeger heel vaak gebruikt in thermometers en barometers. Deze worden niet meer verkocht tenzij op rommelmarkten, tweedehandsbeurzen en tussen particulieren onderling. Ook in energiezuinige lampen, zoals TL-lampen en spaarlampen zit een kleine hoeveelheid kwik.
Er hangt een ranzige of vreemde geur.
Deze geur is mogelijk pas te ruiken als het voedsel ontdooid is. Maar als het vlees en de vis een vreemde geur hebben, is het bedorven omdat de vriezer niet optimaal is . Dit geldt met name voor vlees en vis.
Het is de geur van vetzuur dat de bok in ruime mate produceert. Wanneer vlees begint te bederven gaat het naar roomboter ruiken, dit ruikt niet slecht. Het is alleen een teken dat er hele stammen melkzuurbacteriën bezig zijn om zich in het vlees te ontwikkelen. Deze maken de vluchtige en aromatische stof diacetyl.
De tijd tussen het eten van het besmette voedsel en het ontwikkelen van symptomen verschilt per veroorzakende bacterie. Dit kan variëren van 3 uur tot 3 dagen na het eten. In de meeste gevallen treden de klachten binnen de 24 uur op. Diarree is bijna altijd het belangrijkste symptoom van een voedselvergiftiging.