Als je elke dag 100 tot 250 gram gekookte wortels of tot 200 gram rauwe wortel eet, krijg je genoeg vitamine A binnen. Overigens kun je ook oranje vruchten eten, in bijvoorbeeld mango en pompoen zit ook veel bètacaroteen.
Als je ze regelmatig eet kan dat helpen om je immuunsysteem te ondersteunen en chronische ontstekingen te voorkomen. Er zijn veel verschillende kleuren wortels en elke kleur heeft weer zijn eigen unieke voordelen voor de gezondheid.
Kun je ook te veel wortels eten? "Nee, ons lichaam regelt hoeveel bètacaroteen wordt omgezet in vitamine A. Bij te veel gaat gewoon de rem erop. Maar wat veel mensen misschien niet weten, is dat je oranje kunt kleuren als je te veel wortels eet.
Met het eten van 100 gram rauwe wortels heb je al 11% van je aanbevolen dagelijkse hoeveelheid voedingsvezels binnen. Vezels zijn noodzakelijk voor een soepele spijsvertering. Ze helpen het risico te verminderen op hart- en vaatziekten, diabetes type 2 en darmkanker. Ook zit je sneller vol door het eten van vezels.
Onmisbaar voor de transit
Naast bètacaroteen zijn worteltjes rijk aan vezels, pectine en cellulose, drie elementen die de darmtransit in goede banen leiden. Bij een constipatieprobleem kiest u het best voor rauwe wortelen, tegen diarree eet u ze beter gekookt.
Wat is het voedingsadvies voor wortelen? Voor volwassenen geldt het advies om 250 gram groente per dag te eten.
De beste voedingsstoffen voor een gezonde darmflora zitten in groente en fruit. Deze zijn rijk aan vezels, die niet door het lichaam kunnen worden verteerd. Dit geldt ook voor peulvruchten en bonen. Voorbeelden van deze voedingsmiddelen zijn frambozen, doperwten, linzen, broccoli en volkoren granen.
Wortelen bevatten betacaroteen, het deel dat de wortel zijn karakteristieke oranje kleur geeft. Betacaroteen is de voorganger van vitamine A, bekend van de krachtige werking van antioxidanten. Wortelen dragen tevens bij aan genezing van de huid en beschermt de huid tegen schadelijke effecten van de zon.
De wortel bevat veel bitterstoffen die een gunstige werking hebben ter ondersteuning van de lever- en galfunctie. Daarnaast bevat de wortel ook fytosterolen en vetzuren zoals linoleenzuur, linolzuur, oleïnezuur en palmitinezuur.
Wortelen: stomen of grillen
Die ontlenen hun oranje kleur aan betacaroteen, een kleurstof die verwant is aan lycopeen. Wortelen bevatten veel vitamine A en zijn goed voor de ooggezondheid, maar daarnaast hebben de carotenen ook een anti-inflammatoire werking.
Om echt een kleurverschil op te merken heb je een inname van 20 tot 50 mg bètacaroteen gedurende meerdere weken nodig. Een gemiddelde wortel bevat 4 mg bètacaroteen. Dit komt dus neer op ongeveer 5 tot 12 wortels per dag, afhankelijk van het dieet en een lichte of donkere huidskleur, aldus Speeckaert.
Wat betreft die voedingsstoffen maakt het niet veel uit welke soort je neemt. Bospeen, waspeen, winterpeen, een wortel bevat veel vezels en voedingsstoffen en weinig calorieën. Wortelen zijn ook rijk aan bètacaroteen. Bètacaroteen geeft de oranje kleur aan de wortel en wordt in het lichaam omgezet in Vitamine A.
Wortelen bevatten veel vezels. Hierdoor is het erg geschikt om mee te nemen als gezonde snack. Het geeft je een verzadigd gevoel.
Bospeen bevat een grote hoeveelheid bètacaroteen. In je lichaam wordt dit omgezet in vitamine A. Vitamine A is niet alleen belangrijk voor je gezichtsvermogen, maar ook voor je weerstand. Verder is bètacaroteen een belangrijke antioxidant.
Carotenemie (carotenemia, carotinaemie, carotinodermie) is een oranje verkleuring van de huid veroorzaakt door ophoping van beta-caroteen in het bloed. Het wordt meestal veroorzaakt door het eten van (veel) wortelen en andere caroteenrijke groenten.
Je lichaam slaat carotenen op in vetten in je huid. Daardoor kleur je daadwerkelijk oranje, als je maar genoeg op wortelen knaagt. De meeste mensen verkleuren als ze 30 milligram betacaroteen binnenkrijgen, oftewel 5 flinke wortelen. De verkleuring is het best te zien op lichte plekken, zoals de handpalmen.
Leververvetting veroorzaakt meestal geen klachten. Sommige mensen hebben last van (vage) pijn rechtsboven in de buik en vermoeidheid. Heel soms is er sprake van geelzucht. Geelzucht is het geel zien van het oogwit en de huid.
“Dat cichorei een positieve werking heeft op de stoelgang is minder bekend.” De wortel van cichorei is rijk aan inulinevezels die werken als prebioticum. Prebiotica zijn vezelachtige stoffen die zorgen voor een gunstige bacterieflora in de dikke darm. De bacteriën hechten zich erop en gebruiken ze als voedingsbron.
Hoe lang duurt het voor je lever weer schoon is? Na alcoholinname kan het meer dan een week duren voordat de lever schoon is en er geen spoor van alcohol meer te vinden valt. Opgedane leverschade door alcohol heeft echter meestal maanden nodig om te herstellen, als de gezondheidsschade al niet permanent is.
Wanneer je dagelijks een portie wortels eet, heb je minder risico op hart- en vaatziekten. Een onderzoek van de Nederlandse Brian Buijsse - gepromoveerd aan de Wageningen Universiteit – heeft dit aangetoond door de deelnemers van deze studie enkele jaren te volgen.
Een wortel voorziet in dagelijkse behoeft aan vitamine A
100 g rauwe wortelen levert 1067 µg vitamine A en dit vooral in de vorm van bèta-caroteen (ongeveer 6400 µg) (2). Dit komt overeen met ruim 1,5 maal de gemiddelde dagelijkse aanbeveling voor vitamine A.
Tegen acne kan je voeding nemen die van nature rijk is aan vitamine A zoals zoete aardappels, spinazie en wortels. Alle bessen soorten zoals de bosbessen, bramen, frambozen en gojibessen.
Naar schatting heeft de gemiddelde westerling maar liefst 3 tot 4,5 kilo giftig fecaal afval (ontlasting) in zijn darmen.
Eet vezelrijk
Eet voldoende groente en fruit. Kies daarnaast bij brood, pasta, rijst, crackers of wraps altijd voor de volkorenvariant. Volkorenmeel is gemaakt van de hele graankorrel en bevat daarom de meeste vezels. Eet eens wat vaker aardappelen en neem dagelijks een handje noten, pitten of zaden.
Zo'n verstoorde darmflora kan gepaard gaan met een opgeblazen gevoel, een slechte stoelgang, constipatie of obstipatie, winderigheid, vitaminetekort en een verminderde stofwisseling. Als je darmflora uit balans is, is het belangrijk om deze te herstellen en terug in een goed evenwicht te brengen!