Breng water aan de kook en dompel de preiringen een minuut of 2 onder in het kokende water. Nadien afspoelen met koud water om het kookproces te stoppen. Als de prei afgekoeld is, is hij klaar voor de diepvries. Doe de stukken per portie in een diepvrieszakje en je bent maanden verzekerd van lekkere prei.
Prei bereiden & bewaren
Prei kun in de koelkast wel 2-3 weken bewaren. Kant-en-klaar gesneden prei moet je niet langer dan een dag in de koelkast bewaren. Rauwe prei kun je in de diepvries tot 12 maanden bewaren. Wel vlak voor invriezen 1-6 minuten blancheren (kort verhitten).
Gebruik bevroren rauwe prei binnen 1 tot 2 maanden voor het beste resultaat, maar u kunt ze tot 6 maanden in de vriezer bewaren . Ze kunnen na verloop van tijd wat van hun kwaliteit verliezen. Preien die voor het invriezen zijn geblancheerd (zie hieronder) behouden hun kwaliteit over het algemeen langer dan rauwe.
Voor een korte periode verdraagt prei wel temperaturen tot -5°C. Maar daalt het kwik tot -10°C, dan is er zeker schade te verwachten. Ook spruitkool en savooikool kunnen wel wat vorst verdragen, maar waakzaamheid is hier ook geboden.
Om de prei te beschermen tegen de kou, gooi je ze met aarde rond de planten en bedek je ze met een dikke laag mulch wanneer de temperaturen onder de -7 graden Celsius komen . Prei kan commercieel 2 tot 3 maanden worden bewaard bij 0 graden Celsius met een hoge luchtvochtigheid om verwelking te voorkomen.
Breng water aan de kook en dompel de preiringen een minuut of 2 onder in het kokende water. Nadien afspoelen met koud water om het kookproces te stoppen. Als de prei afgekoeld is, is hij klaar voor de diepvries. Doe de stukken per portie in een diepvrieszakje en je bent maanden verzekerd van lekkere prei.
Prei is een tweejarige plant die als eenjarige wordt gekweekt. Verwacht bloei en zaadproductie als prei 2 jaar in de grond blijft. Eetbare delen zijn minder mals ; bolletjes in bloemtrossen kunnen worden geplant voor een nieuwe oogst.
Zo moet prei aan de boven- en onderkant ongeveer 1/3 deel worden afgeknipt om de groei van wortels en groen te stimuleren.
Onze prei groeit goed. Hoewel een groot deel van de prei eetbaar is, is het witte deel van de wortel het meest wenselijk. Er is een manier om de plant meer van de witte wortel te laten groeien... het heet "blancheren" van de prei. Dit kan worden gedaan wanneer de prei ongeveer de dikte van een potlood heeft .
Je kunt prei zaaien met tussenpauzen van januari tot april en preiplanten oogsten van eind augustus doorheen de winter tot februari. Zoals de meeste andere groenten, oogst je betere, mooiere preien in een zonnige positie met grond die propvol organisch materiaal, compost en humus zit.
Het groen van je prei is nog perfect eetbaar. Zorg wel dat je het groen goed spoelt, want vaak zit er nog wat vuil tussen de blaadjes. Het buitenste blaadje doe je er beter af, want dat is vaak wat uitgedroogd en taai.
Het antwoord is ja, je kunt groenten absoluut vacuüm verpakken ! Je moet je groenten echter wel goed voorbereiden VOORDAT je ze invriest, zodat de textuur, smaak en voedingswaarde behouden blijven en je profiteert van een langere houdbaarheid.
Omdat prei tot de ui-familie behoort, kan hij worden gebruikt om een milde ui-smaak te geven aan recepten, zowel rauw als gekookt.
Invriezen: Prei kan worden ingevroren! Snijd ze gewoon in plakjes en vries ze in op een schaal, voordat u ze in een afgesloten bakje doet . Ontdooien: Wanneer u eten of drinken uit de vriezer haalt, is het belangrijk om het veilig te ontdooien.
Het belangrijkste doel van blancheren is het stoppen van het bederfproces, zodat je langer kunt genieten van je ingevroren groenten!
Om groenten te blancheren, dompel je de groenten enkele minuten in een pan met kokend water, en haal je ze er weer uit wanneer het water weer de kook bereikt heeft. Door ze hierna direct in een kom met (ijs)koud water te leggen, stop je direct het garingsproces.
Gare prei kun je tot 12 maanden in de diepvries (bij minimaal -18°C) bewaren. Rauwe prei ook, mits je hem voor het invriezen 1-6 minuten blancheert.
Blancheer prei om ze te helpen wittere stengels met een betere smaak te laten groeien . Als u prei in februari in Zuid-Afrika hebt gezaaid, is april de tijd dat ze klaar zijn om te beginnen met het blancheerproces. Blancheren is de term die wordt gebruikt wanneer u aarde tegen de stengels duwt, zodat de groente witte stengels ontwikkelt.
De meeste groenten kun je best eerst blancheren, omdat de vitaminen, kleur en structuur zo beter bewaard blijven. Kies ook voor luchtdichte doosjes om ijsbrand te voorkomen. Groenten blijven in de diepvriezer 6 à 12 maanden goed.
Beschermen in de tuin van prei en fruitbomen en tegen insecten. Voor een voorreinigende werking op het wasgoed. Soda oplossen in heet water en daarna eventueel koud water toevoegen.
We gebruiken alleen het lichtgroene en witte gedeelte van de prei, dus begin met het afsnijden de wortel en het donkergroene gedeelte van de prei. De wortel kun je weggooien, het donkergroene gedeelte zou je eventueel kunnen bewaren voor een groentebouillon.
Plant de jonge planten vervolgens buiten uit vanaf eind april op 10 x 3 cm, dus één plantje per 3 cm (of dun ze uit indien je gebruikmaakt van een platte bak). Vervolgens blijven ze ongeveer tien weken op het bed staan, waarbij het belangrijk is om het zaaibed goed te bemesten.
Prei kan een geur afgeven die door andere voedingsmiddelen in de koelkast kan worden opgenomen. Wikkel prei daarom in plastic wanneer u het in de koelkast bewaart . Niet snijden of wassen voor het bewaren.
Doe ze in een diepvrieszak, verwijder zoveel mogelijk lucht, sluit ze af en bewaar ze in de vriezer . Gebruik ze direct uit de diepvries of ontdooi ze in de koelkast of op het aanrecht. Bevroren prei is het beste te gebruiken in soepen of stoofschotels, omdat ze veel van hun structuur verliezen bij het ontdooien.
Verse prei blijft in de groentebak van de koelkast ongeveer twee weken goed. Ongewassen en op een koele, vochtige plaats kan je prei tot twee maanden bewaren. Prei kan je ook geblancheerd invriezen. Je moet de groente nadien trouwens niet ontdooien om ze te kunnen bereiden.