Afhankelijk van de soort die je kweekt kun je broccoli oogsten tussen de maanden juni en maart. De eerste oogstperiode vindt meestal na twee tot drie maanden plaats na het zaaien. Broccoli kun je overigens vaak meer dan één keer oogsten.
Zomer broccoli is meerjarig en al in het jaar van zaaien geoogst. Van juni tot oktober. Broccoli kan een paar dagen in de groentela van de koelkast worden bewaard. Vervang de oude planten na ongeveer 5 jaar.
Broccoli kan in de vollegrond worden gezaaid. Daarbij moet je voldoende plantafstand incalculeren omdat de kolen later grote bladeren zullen ontwikkelen. Zaai op een plantafstand van 40 tot 50 centimeter telkens 2 tot 3 broccolizaden.
Broccoli heeft veel voeding nodig (want ze maakt grote planten, volwassen broccoliplanten kunnen wel 50 centimeter hoog en 40 centimeter breed worden). Geef om die reden in de volle grond ongeveer 2 weken voor je de zaailingen uit gaat planten algemene moestuinvoeding, volgens de aanwijzingen op de verpakking.
Als de bloemknoppen beginnen open te gaan, oogst dan onmiddellijk. Als de plant is doorgeschoten (bloeit), is het te laat om te plukken. Om te oogsten, verwijder je met een scherp mes het centrale bloemhoofd. Als je de broccoliplant in de grond laat zitten, kunnen zich zijscheuten (bloemhoofdjes) ontwikkelen.
Het is ons aangeleerd om maar bepaalde delen van groenteplanten te eten. Bij broccoli eten we de bloemknoppen, bij meirapen de knolletjes en bij wortels enkel de oranje penen. Maar wist je dat je van vele groenten de volledige plant kan benutten dus ook de bladeren en de bloemen.
Planten gedijen het best als alle omstandigheden in balans zijn. De processen in de plant zijn in goed evenwicht met zijn omgeving. Wanneer er factoren veranderen, ervaart de plant stress en wil hij zich zo snel mogelijk voortplanten. Dit doet je sla, broccoli of spinazie vervolgens door in bloei te schieten.
De eerste oogstperiode vindt meestal na twee tot drie maanden plaats na het zaaien. Broccoli kun je overigens vaak meer dan één keer oogsten.
Broccoli oogst je op dezelfde manier als de bloemkool, maar je moet wel het moment van oogsten goed in de gaten houden. Broccoli is het lekkerste als ze een mooie donkergroene kleur hebben. Wanneer de broccoli lichter wordt moet je hem direct oogsten. Hoe lichter de broccoli wordt, hoe minder smaak hij krijgt.
Oogsten. De oogst van broccoli vindt plaats van juli tot en met oktober en luistert erg nauw. Net voordat de bloemknopjes opengaan is het juiste moment om de bloemknoppen af te snijden. Voor het ras 'Belstar F1' zal dit ongeveer 70 tot 80 dagen na het planten zijn.
Bij de meeste broccolivariëteiten vormen zich ook talrijke zijscheuten. Deze kleinere hoofden blijven rijpen nadat het centrale hoofd is geoogst , en zijn de beste manier om een tweede - en soms een derde - oogst broccoli van één plant te hebben. Volg dezelfde richtlijnen voor wanneer te oogsten.
Hoeveel broccolikoppen krijg je van één plant? Het werkelijke aantal broccoli "koppen" dat je krijgt, hangt af van de variëteit en je aanpak. Over het algemeen produceert een broccoliplant één grote, hoofdkop en verschillende kleinere zijscheuten .
De meeste broccolisoorten groeien als eenjarige planten , die aan het eind van het seizoen een grote krop produceren en dat is dat. Maar meerjarige broccoli, ook wel bekend als spruitbroccoli, produceert veel kleine, tere bloemetjes. Broccoli kan als meerjarige plant worden gekweekt, zelfs in gebieden waar de temperatuur onder de -20 graden komt.
Over het algemeen heeft Broccoli ongeveer 1 - 1,5 centimeter water per week nodig. Dat volume moet gelijkmatig worden verdeeld over de wekelijkse besproeiing. Als het warmer wordt, moet u misschien meer water geven, maar in de meeste gevallen is twee centimeter per week een goede basishoeveelheid.
De planten die je uiteindelijk gaat houden, moeten zich op een gemiddelde afstand van 45 cm van elkaar in de rij bevinden. In alle gevallen moet je het gewas bijna elke dag observeren en jonge zaailingen beschermen tegen slakken. Broccoli is gevoelig voor droogte, omdat het de kwaliteit van hun hoofd vermindert.
Hier ontstaan kleinere bloemschermen; een soort kleine broccoli roosjes. Ook deze zijknoppen kunnen geoogst en gegeten worden, al kan het een tijdje duren voor je een maaltje broccoli bij elkaar hebt geoogst. Bloeiende broccoli gaat uiteindelijk zaad vormen. Op dit moment is de broccoli stronk niet meer eetbaar.
Er zijn meerdere manieren om de zaailingen te beschermen, bijvoorbeeld door bewegende mobielen rond de planten te zetten. Of plastic kraaien. Of door de zaailingen tussen allerlei andere groenten te planten waardoor ze minder opvallen.
De houdbaarheid is twee tot vijf dagen. Bij een te lange of slechte bewaring krijgt broccoli een gelig uitzicht en open bloemetjes. Geblancheerd kan je hem tot twaalf maanden bewaren in de diepvries.
NPRB (afkorting van Nine Star Perennial Broccoli) is een echte hoorn van overvloeds en één van mijn favoriete meerjarige groenten.
Veel mensen eten alleen de bloemknoppen, maar ook de steel en bladeren kun je eten. Broccoli bevat minstens evenveel vitamine C als het bekende vitaminebommetje, de kiwi. Met 200 gram broccoli krijg je zelfs ruim 2 keer de aanbevolen hoeveelheid vitamine C per dag binnen!
Bloeiende groentes
Sla of broccoli gaat doorschieten of bloeien als je ze niet op tijd oogst. Dat overkomt iedereen wel eens. Van de meeste groentes zijn de bloemen ook eetbaar. Bloeiende broccoli ziet er een beetje anders uit op je bord maar smaakt nog heel goed.
Oogsten van paarse spruitbroccoli
Meestal zijn ze echter rond maart – april klaar. Oogsten is makkelijk, je kunt zien wanneer ze klaar zijn omdat in de late winter de paarse bloemetjes tevoorschijn komen. Dan worden ze snel langer en het absolute perfecte moment is wanneer alle bloemknoppen even groot zijn.
Vaak wordt de stronk van broccoli weggegooid, maar wist je dat je deze ook gewoon kan eten? De steeltjes van broccoli geven juist het meeste smaak! Je kan deze het best schillen en meekoken (gooi ze een minuutje eerder in de pan), maar ook bewaren en rauw eten als snack.
De planten zijn winterhard tot ongeveer -12 graden Celsius en hebben daarom in koude winters mogelijk een beschut plekje nodig. Eind winter, begin voorjaar beginnen duiven vaak erg geïnteresseerd te raken in je overwinterde broccoli en kan het nodig zijn om er netten overheen te spannen.