De smaak van mango gaat goed samen met limoen, kokosnoot, kaastaart, ijs, yoghurt, witte chocolade, bessen, meloen, vanille, ananas, munt, banaan, kardemom, koriander, chilipeper en passievrucht.
Fruit vervangen met ander fruit
Geen fan van mango? Haal dan perziken in huis. Bosbessen maken plaats voor zwarte bessen en een sinaasappel-banaansmoothie smaakt ook heerlijk als je de sinaasappel vervangt met grapefruit.
Met een mes prik je op verschillende plekken 4 à 5 gaatjes in de mango. Vervolgens rol je de mango in een stuk keukenrol en warm je hem 10 seconden op in de magnetron. Prik voorzichtig in de mango om te voelen of-ie zacht is. Als-ie nog te hard is, kun je hem nog een keer 10 seconden in de magnetron leggen.
Fruitsoorten die veel ethyleen uitstoten of heel erg vatbaar ervoor zijn kun je dus beter niet naast elkaar bewaren – behalve als je dus wilt dat ze snel rijp worden – zijn: appels, abrikozen, bananen, kiwi's, pruimen, perziken, papaya's, passievruchten en mango's.
De kans op hart- en vaatziekten worden verlaagd op het moment dat je voldoende fruit (200 gram per dag) eet. Een mango bevat veel verschillende vitamines en mineralen die hierbij kunnen ondersteunen. De Aanbevolen Dagelijkse Hoeveelheid (ADH) is op basis van een gemiddelde wat per dag nodig zou zijn voor je lichaam.
Mango eten tijdens het afvallen
Als je graag wilt afvallen kan het eten van mango heel goed voor je zijn. Deze fruitsoort bevat namelijk geen vet, weinig calorieën en wel veel vitamines, mineralen en vezels. Mango is daarom geschikt als tussendoortje of als toevoeging op een koolhydraatarm gerecht.
Er zitten 185 kilocalorieën in 1 heel (280 gram) mango. Wil je weten hoe het zit met de andere voedingswaarden in 'mango'? In onze caloriechecker hieronder kom je te weten hoeveel vet, verzadigd vet, eiwit, koolhydraten, suikers en vezels erin zit.
Fruitsoorten die veel suiker en relatief weinig wezels bevatten, zijn: lychees, bananen, vijgen, druiven en ananas. Gedroogd fruit bevat meer suiker dan vers fruit. Het is dus zeker geen evenwaardige vervanging voor de verse variant. Ook is het belangrijk biologisch fruit te eten.
Alle vers fruit is gezond.
Daarom staan ze in de donkergroene zone van de voedingsdriehoek. Kies volop uit volgende soorten: Citrusvruchten: sinaasappel, pompelmoes*, mandarijn, citroen, limoen … Pitvruchten: appel, peer …
Als je geen zin in mango hebt, dan kun je het best voor ananas gaan. Ook daar zit ontzettend veel vitamine C in. Zo'n 100 gram van de vrucht bevat namelijk al 79 milligram van de belangrijke vitamine, dus schroom niet om lekker wat ananas te snacken als tussendoortje.
Het echte wondermiddel voor slaap is mango. Wanneer je mango eet voordat je naar bed gaat, reizen fytonutriënten uit de vrucht, samen met aminozuren zoals glycine, glutamine en cysteïne in combinatie met fructose en glucose, naar de hersenen en herstellen ze snel uitgeputte neurotransmitters.
Zo kun je goed kiezen voor aardbeien en ander rood fruit zoals frambozen, bessen etc. Deze staan erom bekend wat lager in kcal uit te komen. Maar ook een peer, appel of kiwi past goed binnen een energiebeperkt dieet.
Kalium helpt bij het reguleren van je bloeddruk, en zorgt er zo voor dat de kans op een te hoge bloeddruk kleiner wordt. Magnesium in de mango helpt je bloedvaten ontspannen en je hartslag verlagen, waardoor ook de bloeddruk lager blijft.
Mandarijn (9,2 gram) Peer (10,5 gram) Blauwe druiven (11 gram) Kersen (11,5 gram)
Handige tips om af te vallen
Verklein de porties: eet iets minder vlees, brood, aardappelen, rijst of pasta. Probeer minder te snoepen, neem vaker fruit of groenten tussendoor. Vergelijk de hoeveelheid calorieën, vet, eiwitten en koolhydraten op etiketten. Kies voor volkorenproducten voor een voller gevoel.
De mango bevat zowel oplosbare als onoplosbare vezels. Oplosbare vezels worden in de dikke darm bewerkt door darmbacteriën. De stoffen die hierbij vrijkomen zorgen dat de darmwerking wordt gestimuleerd en dat deze goed blijft verlopen.
Mango zit bomvol vitamine A, B6, C en E. Wetenschappelijke studies tonen aan dat bepaalde verbindingen in de schil van de mango de potentie hebben om de kans op bepaalde ziektes, zoals diabetes, te hoog cholesterol en sommige vormen van kanker, te verminderen.
Maar als het om fruit gaat, is de gezondste… de tomaat. Ja, botanisch gezien worden tomaten als fruit beschouwd. Ze scoren een 20 op de schaal van de CDC, net onder wortelen en vlak boven citroenen. Tomaten zitten boordevol antioxidanten, waarvan je kunt denken dat ze een superheldachtige functie in je lichaam hebben.