Ongezouten boter bevat minder natrium en dat is gunstig voor mensen die op hun zoutinname letten. Ongezouten boter bevat meer vitaminen en mineralen dan gezouten boter, zoals vitamine A, D en E, calcium, kalium en magnesium.
Echte boter Ongezouten roomboter is bereid uit Nederlandse melk. Deze natuurlijke boter bevat geen zout, waardoor het prima past in een natiumarm dieet.
Er zijn een aantal margarines en halvarines voor op brood in de verkoop die geen natrium bevatten. Becel Light, Becel Dieet en Becel met olijfolie zijn daar voorbeelden van. Daarnaast bestaat er ook ongezouten roomboter.
JerseyDy boter met weinig zout, 250 g.
Kijk gewoon zelf even op de ingrediëntenlijst als je een goede keuze wilt maken. Kies dan voor een margarine met zoveel mogelijk onverzadigd vet zoals zonnebloem-, lijnzaad-, soja-, raapzaad-, of koolzaadolie, en zo min mogelijk palmvet. Palmvet is namelijk ook een verzadigd vet en niet zo'n duurzaam product."
Gebruik bij voorkeur een smeersel met minder verzadigd vet. In de regel zijn dierlijke vetten verzadigd en plantaardige vetten onverzadigd. Het wordt dus aangeraden om meer plantaardige vetten te gebruiken. Halvarine, dieetmargarine en olijfolie zijn gezonder dan boter.
Qua voedingswaarde bevat grasboter minder verzadigde vetten, meer PUFA's en meer van de hart-gezonde omega-3- en geconjugeerd linolzuur (CLA)-vetzuren dan gewone boter.
Plantaardige olie, zoals zonnebloemolie, kokosolie of amandelolie zijn fijne vervangers voor boter. De meeste oliën hebben een neutrale smaak en doordat de olie meer vocht bevat, blijft de cake extra lang smeuïg.
Natuurlijk is ongezouten boter altijd beter, omdat het je kan helpen om af te vallen. Volgens Dr. Tejender Kaur Sarna, voedingsdeskundige en lifestylecoach, is ongezouten boter beter dan gezouten boter, omdat laatstgenoemde vol zit met zout, wat je algehele natriuminname kan verhogen als je het in overmaat eet.
Het zoutgehalte ligt meestal tussen de 1,5% en 2%, afhankelijk van het merk . Zout voegt niet alleen smaak toe, maar het fungeert ook als conserveermiddel, waardoor boter langer houdbaar is, ongeveer 3 maanden. Gezouten boter gebruiken is ideaal voor alle soorten koken en is een geweldige manier om extra smaak toe te voegen, zonder dat u extra zout hoeft toe te voegen.
Voedingsmiddelen die geen (voor)bewerking hebben ondergaan, zoals vers fruit en verse groenten, bevatten van nature maar een beperkte hoeveelheid zout. Dit geldt ook voor onbewerkt vlees, gevogelte en vis. Deze producten kunt u goed blijven gebruiken, net zoals brood, melk en melkproducten.
Kwark, Hüttenkäse en roomkaas naturel zijn ook goede broodbeleggers met minder zout. Eventueel kunt u deze op smaak maken met verse klein gesneden tuinkruiden, stukjes fruit of jam. Zoet broodbeleg, pindakaas of fruit bevat weinig zout. Een gekookt of gebakken ei zonder zout.
Tussen verschillende kaassoorten bestaat een verschil in zoutgehalte. Kwark, de meest verse kaas, is niet gezouten. Kazen met duidelijk minder zout zijn de grote Zwitserse Emmentaler kazen. Die blijven royaal onder de 1 procent zout.
Grasgevoerde boter
Dit vetprofiel is gezonder voor je hart dan traditionele boter, dus ik zou het de gezondste boter noemen. Grasgevoerde boter is ook romiger en zachter, waardoor het makkelijk op toast te smeren is.
Becel® Zoutvrije margarine is perfect voor natriumarme diëten. Net als andere Becel® kuipmargarines bevat het geen transvet en is het laag in verzadigd vet.
Gebruik je boter in harde vorm, zoals bijvoorbeeld in scones en koekjes, dan kun je de boter vervangen door koude kokosboter of plantaardige margarine. Gebruik je de boter vloeibaar, zoals in een cake, dan kun je het vervangen door olie. Zonnebloemolie is erg geschikt, omdat dit weinig bijsmaak bevat.
Over ongezouten boter
Ongezouten boter is boter zonder zout, gemaakt van room die van volle melk is gescheiden en vervolgens gekarnd wordt tot boter. Het productieproces van ongezouten boter is vergelijkbaar met dat van gezouten boter, maar aan de room wordt tijdens het karnen geen zout toegevoegd.
Minder verzadigd vet met halvarine en margarine
Wij adviseren daarom halvarine of margarine uit een kuipje of fles te gebruiken. Ter vergelijking: als je 6 boterhammen per dag eet, krijg je bij roomboter zo'n 16 gram verzadigd vet binnen, bij margarine ongeveer 6 gram en bij halvarine zo'n 3,5 gram.
Afgezien daarvan zijn deze twee boters grotendeels exact hetzelfde vanuit een voedingsoogpunt. Als u op uw natriuminname let, raden we u aan om ongezouten boter te gebruiken, omdat u hiermee volledige controle hebt over de hoeveelheid zout in uw gerecht.
Olijfolie is een gezonde vervanger voor boter bij het koken van groenten of vlees op het fornuis. Het belangrijkste type vet in olijfolie is enkelvoudig onverzadigd vet, gezonder dan verzadigd vet in boter. Er zijn veel onderzoeken die hebben aangetoond dat het regelmatig consumeren van olijfolie het risico op hart- en vaatziekten kan verminderen.
De mix van plantaardige oliën in Becel bevat van nature de goede meervoudig onverzadigde vetten, Omega 3 en Omega 6. Omega 3 en 6 dragen bij tot de instandhouding van een normaal cholesterolgehalte in het bloed, en daarmee zijn ze goed voor het hart.
Gezondheid
Zoet beleg zoals Lurpak smeerbare boter gezouten 500 g kuipje is niet geschikt als onderdeel van een gezonde dagelijkse voeding. Lurpak smeerbare boter gezouten 500 g kuipje kun je wel als extraatje eten. Het advies is om dat niet meer dan drie keer per week te doen.
U kunt het risico op een hoog cholesterolgehalte helpen verlagen door gewone boter te vervangen door voedingsmiddelen die minder verzadigd vet bevatten of waarvan is aangetoond dat ze minder invloed hebben op het risico op hartziekten, zoals: boter van grasgevoerde koeien .
Becel ® Original margarine bevat 80% minder verzadigd vet dan boter . Het is ook een bron van omega-3 meervoudig onverzadigd vet, een goed type vet dat, wanneer het wordt gebruikt ter vervanging van verzadigd vet in iemands dieet, kan helpen het cholesterolgehalte te verlagen. Meer informatie hier.
Als u op zoek bent naar een gezonder alternatief voor boter, overweeg dan om over te stappen op vloeibare oliën, zoals olijfolie of avocado-olie, of gebruik een notenboter als smeersel . Enkele goede opties zijn pindakaas en amandelboter, zegt McManus.