Wat jij denkt dat de bovenkant van een banaan is, is niet de bovenkant. Het steeltje van de banaan is het stevigste gedeelte, want daaraan groeit 'ie zo rechtstreeks de lucht in. Maar dat steeltje, waarmee de tros dus bij elkaar wordt gehouden, is de onderkant.
Als je naar een banaan kijkt, is het stevige handvat (of de stengel) aan de bovenkant van de vrucht waar die 'vinger' samenkomt met de rest van de 'hand' van de banaan. De banaan wordt dan breder en buigt naar beneden naar de bruine punt aan het andere uiteinde, de overblijfselen van toen de banaan nog een bloem was.
Volgens de tuinbouwkundige definitie wordt de banaan echter tot de groenten gerekend. Volgens de culinaire definitie is het echter een vrucht, omdat de banaan als nagerecht wordt gegeten, dan wel als tussendoortje.
Bananen zijn gevoelig voor koudebederf. Bewaar ze op een droge, koele, donkere plek, maar niet in de koelkast. Avocado's en tomaten, rijpt of bederft sneller als je het bij bananen bewaart. Bananen kun je langer goed houden door de bovenkant van een tros in te wikkelen met vershoudfolie.
Er zijn fruitsoorten die van nature ontzettend veel ethyleengas produceren en tegelijk ook vatbaar zijn voor besmetting van andere ethyleenrijke vruchten. Appels, abrikozen, bananen, kiwi's, mango's, meloenen, nectarines, papaja's, passievruchten, peren en pruimen leg je daarom niet in dezelfde schaal.
“ Het is makkelijker en je hebt de bovenkant om vast te houden . Als ik een banaan van boven open, wordt de bovenkant geplet, wat ik niet fijn vind.” “Ik ben nu bekeerd en doe het van onderen,” beaamde een van onze redacteuren. “Het is makkelijker, dat vind ik.
Voor zo'n klein, onbeduidend stompje lijken de resten van de bananenbloem echte haat te hebben opgewekt onder moderne mensen. Soms ook wel de "vingertop" genoemd, is het volledig eetbaar, maar wordt het vaak weggegooid vanwege de taaie textuur en bittere smaak . Je zou het kunnen verachten, maar het was ooit een grote schoonheid.
Alle vers fruit is gezond.
Daarom staan ze in de donkergroene zone van de voedingsdriehoek. Kies volop uit volgende soorten: Citrusvruchten: sinaasappel, pompelmoes*, mandarijn, citroen, limoen … Pitvruchten: appel, peer …
Bananen en appels zijn de meest gegeten fruitsoorten in Nederland, maar vergeleken met appels bevatten bananen 4x zoveel proteïnen, 2x zoveel koolhydraten, 3x zoveel fosfor en 5x zoveel vitamine A en ijzer.
Wat is de minst gezonde fruit? Hoewel fruit over het algemeen als gezond wordt beschouwd, kunnen fruitsoorten met een hoog suikergehalte, zoals druiven en lychees, bij overmatige consumptie minder voordelig zijn voor je gezondheid. Het sleutelwoord hier is: balans. Geniet van druiven en lychees maar overdrijf niet.
Bananen groeien in trossen en het stompe uiteinde is eigenlijk de "bovenkant" van de vrucht en de harde steel is de "onderkant". Daarom is het logischer om de steel als handvat te gebruiken, en het lijkt het proces over het algemeen te verbeteren.
De steel is de ONDERKANT van de banaan en het moeilijkste deel om te pellen! Bananen groeien in trossen omhoog vanaf de steel, waardoor de steel de onderkant van de banaan is. De schil bestaat uit dikke vezels en is VEEL schadelijker voor de banaan als je probeert te breken.
Er zijn verschillende manieren om bananen te pellen. Sommige apen pellen bananen van onderen, anderen bijten ze in het midden en scheuren een stuk af dat groot genoeg is om de schil met hun vingers vast te pakken. Soms breken apen de vrucht van de steel af en gaan ze hem vervolgens pellen.
Bananen zijn technisch gezien bessen en het zwarte stukje is de kern van de bloem waaruit de gigantische bananenbes groeide. Bananen groeien in trossen aan bomen en het uiteinde is eigenlijk de bovenkant van de vrucht, terwijl de harde steel de onderkant is.
Het centrale deel van een banaan, vaak aangeduid als de "draad" of "zwart ding," is de floëembundel . Het is een vaatweefsel dat verantwoordelijk is voor het transporteren van voedingsstoffen, voornamelijk suikers, van de bladeren naar andere delen van de bananenplant.
Bananenschil verlicht jeuk en roodheid
Als je last hebt van muggen- of andere insectenbeten, huiduitslag of jeukende plekjes, hoef je er enkel maar het binnenste van een bananenschil over te wrijven om de jeuk en roodheid te verlichten. Het exotisch parfum neem je er al dan niet met plezier bij.
Zijn groene bananen goed voor je? Ja – groene bananen hebben grote gezondheidsvoordelen! Ze zijn een betere bron van vezels dan gele bananen, die kunnen helpen bij het behouden van een gezonde darm. Ze hebben ook minder suiker en hebben in dit groene stadium de maximale hoeveelheid vitamines en mineralen.
Knijp de banaan aan de onderkant (tegenover de steel) om te splitsen en te pellen. Neem kleine happen zodat je kunt doorslikken en een vraag in 3-4 keer kauwen kunt beantwoorden . Als je het goed doet, heb je geen squishy banaan van het draaien aan de steel, geen restjes en geen banaan op je vingers.
Als we bananen pellen, beginnen de meesten van ons bij de hardere steel, omdat we die kunnen vastpakken zonder de vrucht erin te pletten. Voor veel mensen is papperig fruit minder smakelijk dan niet-geplette vrucht. Apen vinden dat niet zo erg, dus ze eten de banaan op de manier die voor hen het makkelijkst is.
Niet in de koelkast
Fruit zoals bananen, meloenen, citrusfruit, sinaasappels en mandarijnen zijn een warm klimaat gewend en leg je daarom op de fruitschaal. ,,Ook vruchtgroenten, zoals tomaten, kunnen niet tegen de kou”, weet De Lange. ,,Bij temperaturen onder de 7 graden treedt er koudebederf op.
Fruitsoorten die veel ethyleen uitstoten of heel erg vatbaar ervoor zijn kun je dus beter niet naast elkaar bewaren – behalve als je dus wilt dat ze snel rijp worden – zijn: appels, abrikozen, bananen, kiwi's, pruimen, perziken, papaya's, passievruchten en mango's.
In tegenstelling tot wat mensen vaak denken, kun je komkommers beter niet in de koelkast bewaren. De groente kan niet goed tegen kou waardoor hij snel slap wordt. Buiten de koelkast is de komkommer 3 tot 7 dagen houdbaar. In de koelkast slechts 2 dagen.