Pizzadeeg maken met ei Ei maakt je deeg niet alleen steviger, maar ook luchtiger. Naarmate je meer ei toevoegt, zal het deeg ook zachter worden. Een andere functie van ei is het 'verbinden' van alle ingrediënten in het deeg. Het vet van met name de eidooier draagt hier aan bij.
Terwijl het ei de pizza goudbruin maakt zonder het deeg te gaar te koken en proteïne en vet toevoegt , voegt het reuzel smaak en zachtheid toe: "Het is niet waarneembaar in de smaak," specificeert Antonino scherp, "maar de consistentie is magisch. En je hebt er echt maar een theelepel van nodig voor het deeg."
A: Eieren, als hele eieren of als eiwitten, worden al jarenlang aan pizzadeeg toegevoegd om verschillende redenen. Hele eieren kunnen aan het deeg worden toegevoegd om het deeg een betere bruiningseigenschap te geven . Tot op zekere hoogte zorgen ze ook voor een rijkere smaak.
te kort bakken, waardoor het deeg zacht en niet gaar is. te lang bakken, met zwarte korsten als gevolg. een zwarte onderkant van de pizza door achtergebleven ingrediënten in je (hout)oven. te veel beleg gebruikt (zoals verse tomaten) waardoor de pizza klef wordt.
Gluten geven elasticiteit aan een deeg. Hoe meer gluten het meel in het deeg bevat, hoe steviger het deeg wordt. Daarnaast zorgt gluten voor een goed rijsproces. De gluten houden luchtbellen in het deeg vast, waardoor het deeg omhoog komt en dus gaat rijzen.
Hoe meer het deeg wordt gemengd, hoe meer gluten er worden ontwikkeld . Hierdoor wordt het deeg elastisch en rekbaar, zoals te zien is in brooddeeg. De gluten worden gevormd tijdens het kneden van het brooddeeg. Door het kneden worden de glutenstrengen sterker en langer.
1. Kneed je deeg lang genoeg. Voor je het deeg laat rijzen, is het belangrijk dat het goed gekneed is. Na zo'n tien minuten kneden, zul je merken dat het deeg soepel en elastisch wordt.
Als er te veel ruimte tussen de deegballen zit , kunnen ze zo ontspannen dat ze plat worden. Om dit te verhelpen, moet je ze aan het begin van je laatste rijs (stap 5) opnieuw opbollen. Door opnieuw te ballen krijgt het deeg een boost aan sterkte en worden ze weer in vorm gebracht. Opnieuw gebald deeg heeft echter een langere laatste rijstijd nodig.
Hoe meer gluten in de bloem, hoe elastischer het deeg en hoe steviger de gebakken korst zal zijn . Door het deeg te kneden komen zetmelen vrij die aan de eiwitten vastzitten en kan de gluten netwerken vormen die het deeg sterk en rekbaar maken. Wanneer je het deeg laat rusten, ontspannen de netwerken.
Kneed vooral niet te lang, want dan wordt het deeg te warm en kunnen glutenstructuren verdwijnen, waardoor je deeg onbruikbaar wordt.
naast de voedingsvoordelen zijn er nog een paar andere goede redenen om ei te gebruiken bij het broodbakken. Het maakt het brood luchtiger en luchtiger . De reden daarvoor is het vet in de dooier dat de vorming van gluten remt, net als elk ander vet. Dit resulteert in een losser deeg dat meer kan uitzetten en opzwellen.
Als je een ei wilt dat wat zachter is, breek de eieren dan na 10 minuten bakken op de pizza en zet ze nog eens 5 minuten in de oven. Gebruik eieren op kamertemperatuur. De eiwitten zullen uitlopen als de eieren niet koud zijn wanneer je ze gebruikt, waardoor je geen hap krijgt van te veel ei.
Eigeel zorgt voor een glanzende donkerbruine kleur korstje als je er deeg mee bestrijkt. Eiwitten, opgeklopt tot opgeklopt eiwit, maken gebak extra luchtig. Hele eieren zorgen ervoor dat je deeg vochtig en tegelijk gebonden is, waardoor het mooi soepel wordt. Ook zorgen eieren voor luchtig gebak.
Als je je deeg tijdens het kneden te plakkerig vindt, dan heb je simpelweg niet lang genoeg gekneed. Je zal zien dat de plakkerigheid vanzelf verdwijnt als je gewoon blijft kneden. Je moet de bloem de kans geven om het water op te nemen. Duwen in plaats van scheuren > bij deeg kneden oefen je druk uit.
Als je deeg te elastisch is, dan kan dat de volgende drie oorzaken hebben: je hebt je deeg te lang gekneed. je hebt je deeg te kort laten rusten en rijzen. je deeg is te koud.
Ook kun je pizzadeeg makkelijk in de koelkast bewaren, het pizzadeeg is dan 2 tot 3 dagen houdbaar.
Elk pizzadeeg met een complexe smaak is langzaam gefermenteerd. Dit betekent alleen dat de gist die erin zit ruim de tijd heeft gehad om de simpele suikers in de bloem op te eten . Hoe langer de gist heeft kunnen smullen – idealiter 24 tot 48 uur – hoe luchtiger en smaakvoller het pizzadeeg zal zijn.
Bestrijk met olijfolie : Om die knapperige, krakende korst te krijgen, gebruik je een kwast om wat olijfolie op te smeren. Een smaakvolle extra vergine olijfolie zal je de meeste smaakpunten opleveren.
Probeer dit eens bij je volgende pizza: bestrijk de rand van je deeg met water voordat je het erin doet, wanneer je het vormt. Strooi er vervolgens een royale laag sesamzaadjes overheen. Terwijl de pizza bakt, roosteren de zaadjes en wordt hun nootachtige smaak met ongeveer 10.000% versterkt.
In sommige gevallen kan deeg zo opzwellen dat het op een gigantische pita lijkt! Dus, hoe voorkom je dat je pizza opzwelt? Het is makkelijk; dok het ! Voordat je de toppings op de korst legt, neem je gewoon een vork en prik je er helemaal in, zodat het oppervlak bedekt is met kleine gaatjes.
Door wat suiker toe te voegen versnel je de werking van de gist. In de meeste snelle pizzadeegrecepten los je een klein beetje suiker op in handwarm water. Daar voeg je de gist aan toe. Dit mengsel laat je vervolgens een kwartier staan.
Als je jouw deeg goed laat rijpen (rusten), dan word je beloond met een hele smakelijke pizza. Het laten rusten van deeg zorgt namelijk voor smaakontwikkeling. Het laten rusten van deeg, maakt jouw pizza ook lichtverteerbaar.
Olijfolie wordt in de pizza cuisine veel gebruikt en heeft verschillende toepassingen. Je kunt het als smaakmaker gebruiken en tevens om het deeg van textuur te voorzien. Met wat olijfolie maak je de korst wat zachter, vochtiger.
Het beste is dus te “stretchen”. Dat wil zeggen dat je het pizzadeeg uit elkaar trekt. Op die manier dat het nét niet scheurt, maar wel dun wordt. Als je op het pizzadeeg namelijk met de deegroller gaat rollen dan wordt het niet luchtig, maar dichter qua structuur.
Het is een conserveermiddel. Het versterkt het glutennetwerk, je deeg wordt sterker doordat het zout de proteïnen in het meel verdikt. Het bevorderd de hydratatie vanwege de antioxiderende eigenschappen. Freestyle pizzabakkers gebruiken daarom meer zout om hun pizza in de lucht te gooien.