Blauwe kaas, vooral de Stilton, is erg gezond omdat het in vergelijking tot normale kaas meer vitamine K2 bevat. Deze vitamine ondersteunt bloedstolling en zorgt ervoor dat bloedvaten schoon en elastisch blijven.
Kortom, blauwe kaas is niet alleen een heerlijke traktatie voor de smaakpapillen, maar ook een voedzame bron van eiwitten, calcium, vitamine K2 en B12 die een essentiële rol spelen in een gezond dieet.
Schimmelkazen zoals brie en camembert zijn bij de productie bewerkt met schimmelsporen, waardoor ze hun karakteristieke sterke smaak krijgen. Geen zorgen, de schimmels zelf zijn niet ongezond (tenzij je er natuurlijk allergisch voor bent).
Hoewel de benodigde dagelijkse calciuminname verschilt per leeftijd en geslacht, zou een volwassene ongeveer 30 gram blauwe kaas moeten consumeren, wat ongeveer 150 mg calcium levert. Bovendien helpt calcium in blauwe kaas de tanden te versterken en hun gezondheid te behouden.
Lekkere voorbeelden zijn cottagecheese, ricotta, zachte verse geitenkaas en mozzarella. Ook plattekaas is een goed idee. Die bevat zoveel minder vet en zout dat hij eigenlijk meer tot de melkproducten dan de kazen behoort.
Blauwe kaas is rijk aan calcium, wat essentieel is voor gezonde tanden en botten . De kaas bevat ook andere voedingsstoffen die kunnen helpen bij het bevorderen van immuun-, cardiovasculaire en cognitieve functies. Mensen moeten blauwe kaas echter met mate consumeren vanwege de hoge niveaus van verzadigd vet, calorieën en natrium.
Onderzoekers hebben bewezen dat het daadwerkelijk goed voor je is. Samen met andere oude kazen is blauwe kaas geweldig voor je darmgezondheid en dus je algehele welzijn.
De belangrijkste kaasmakende Penicilliums — roqueforti (blauwe kaas), camemberti (Camembert en Brie) en glaucum (Gorgonzola) — zijn geen penicillineproducenten. Ze produceren wel andere antibacteriële metabolieten — evenals menselijke toxines en allergenen — maar geen medisch bruikbare antibiotica .
Kaas kan deel uitmaken van een gezond dieet, maar het bevat nog steeds veel zout en verzadigd vet, dus eet het met mate. Mensen die gevoelig zijn voor hoofdpijn of migraine, kunnen beter blauwe kaas beperken of vermijden. Oude kazen, zoals blauwe kaas, zijn een veelvoorkomende trigger voor hoofdpijn.
De enzymen in blauwe kaas breken de melkproteïnen en het vet in de blauwe kaas af, waardoor deze gemakkelijker te verteren is dan sommige andere kazen . Daarnaast helpen deze enzymen ook bij de vertering van de andere voedingsmiddelen die we traditioneel consumeren, om de spijsvertering aanzienlijk te verbeteren.
Blauwe kaas wordt gemaakt met Penicillium, een soort schimmel die verantwoordelijk is voor de unieke smaak, geur en het uiterlijk. In tegenstelling tot andere soorten schimmel produceert Penicillium geen gifstoffen en is het veilig om te consumeren .
Vragen over kaas bewaren
Harde kazen zijn het langst houdbaar, namelijk zo'n 3 maanden mits u ze u ze in de koelkast bewaard. Geopend zijn harde kazen ongeveer 2 weken houdbaar.
Neem magere zuivelproducten
Toch zijn het producten die goed zijn voor je gezondheid. Kies daarom voor producten met minder vet, zoals 20+ en 30+ kazen, mozzarella, hüttenkäse en zuivelspread en voor halfvolle en magere melk(producten).
Wat zijn de gezondste kazen? De gezondste kaassoorten zijn 10+, 20+ of 30+ kazen met niet te veel zout (minder dan 2 gram zout per 100 gram kaas). Verder ook magere plattekaas, verse kaas, halfvolle plattekaas, cottagecheese, volle plattekaas, magere smeerkaas, ricotta, mozzarella en zachte, verse geitenkaas.
David Gremmels, president van Rogue Creamery, zegt dat de pikantheid overweldigend kan zijn. "Ik merk ook dat de meeste mensen worden afgeschrikt door de zuurgraad, metaalachtige tonen en afstotelijke textuur die worden gecreëerd door homogenisatie en standaardisatie in gangbare blauwe kazen ," zegt Gremmels, die het bedrijf sinds 2002 heeft helpen besturen.
Blauwe kaas verlaagt niet alleen het cholesterol, maar uit onderzoek is ook gebleken dat de ontstekingsremmende eigenschappen van blauwe kaas de gezondheid van het hart kunnen verbeteren.
Nidelven Blå! 2023 was een recordjaar voor de World Cheese Awards, met meer dan 4.500 die streden voor de wereldbeker. Dit jaar werd de prestigieuze competitie gehouden in Trondheim in Trøndelag. De blauwe kaas 'Nidelven Blå' van Gangstad Gårdsysteri kreeg de kroon van beste kaas ter wereld.
Blauwe kaas is gezond
Blauwe kaas, vooral de Stilton, is erg gezond omdat het in vergelijking tot normale kaas meer vitamine K2 bevat. Deze vitamine ondersteunt bloedstolling en zorgt ervoor dat bloedvaten schoon en elastisch blijven.
Bij blauwe schimmelkazen mag je de korst in de regel altijd opeten. Dat is ook zo bij geitenkaasjes met een 'wit vachtje' zoals de Crottin de Chavignol. Het gaat daar trouwens vaak niet om een schimmel, maar om een ongevaarlijke gist. Ook hier geldt: bij twijfel, proef even.
Flexi zegt: Kaas wordt gevormd uit zorgvuldig bedorven melk. De blauwe kaas bevat echter wat blauwe reepjes die gemaakt zijn van penicilline, een levende schimmel .
Wil een kaas probiotisch zijn, moet deze niet ultrabewerkt zijn met met additieven en conserveringsmiddelen. “Het is het beste om verse kwaliteitskaas te kiezen, zoals geiten- of schapenkaas, cottage cheese, ricotta of mozzarella.”
Probiotica zitten doorgaans in kazen die gerijpt zijn maar daarna niet verhit. Dit omvat zowel zachte als harde kazen, waaronder Zwitserse kaas, provolonekaas, Goudse kaas, cheddarkaas, Edammer kaas, Gruyèrekaas en cottage cheese .
'Kaas is gezond'
Naast voedingsstoffen, bevat het ook veel verzadigd vet en zout, waardoor het risico op hart- en vaatziekten wordt vergroot. Ook verhoogt het hoge zoutgehalte de kans op een hoge bloeddruk, meldt het Voedingscentrum op haar website. "Kaas levert een behoorlijk aantal verzadigde vetten aan mensen.
Magere cheddar kaas : Bevat 5 mg cholesterol en 0 g verzadigd vet per portie van 28 gram. Ricotta kaas: Deze lasagnebasis heeft minder dan 9 mg cholesterol en 1,4 g verzadigd vet per 28 gram. Zwitserse kaas: Eén plak Zwitserse kaas bevat minder dan 1 g verzadigd vet en 10 mg cholesterol.
Melk en zuivelproducten bevatten echter veel vet en maken brandend maagzuur erger. Als u vaak GERD-symptomen hebt, zoals brandend maagzuur, kan het eten van vetrijke zuivelproducten zoals kaas uw symptomen verergeren .