Ook zelfgebakken brood kan je zeker en vast in de diepvries stoppen.
BROOD LUCHTDICHT BEWAREN
Bewaar een brood daarom altijd op kamertemperatuur (of in de vriezer als je het later nog wilt gebruiken). Gebruik geen plastic zakjes, maar speciale broodzakken die je in een speciaalzaak of bij de bakker kunt krijgen.
Als je vers gebakken brood wil invriezen, moet het wel eerst goed afkoelen voor je het in de vriezer steekt. Vries bij voorkeur gesneden brood in, verpakt in kleine porties. Verpak het brood in een diepvrieszak. Laat zo weinig mogelijk lucht in de zak laten en sluit hem zo goed mogelijk af.
Brood is 1 maand houdbaar in de vriezer. Dat geldt voor alle soorten brood, zoals volkorenbrood, bruinbrood en witbrood. Als je brood in de vriezer bewaart, heb je elke dag vers brood. Haal alleen de boterhammen uit de vriezer die je gaat opeten.
Zo kun je heel makkelijk voor een langere tijd zelfgebakken brood bewaren. Vries je het brood in z'n geheel in, dan kun je het ook heel goed nog even oppiepen na het ontdooien. Doe dit in een oven van 180-200 °C voor zo'n 5-10 minuten.
Ook zelfgebakken brood kan je zeker en vast in de diepvries stoppen.
Voorgebakken brood kun u makkelijk enkele dagen bewaren in de koelkast.
Grote broden behouden hun versheid zeker een dag of drie, mits ze goed zijn verpakt. Toch gaat er niets boven een dagvers gebakken brood, dat meteen wordt opgegeten. Wie er geen bezwaar tegen heeft dat het brood wat droger wordt, kan het wel een week bewaren.
Brood kan simpelweg worden ontdooid door het uit de vriezer te halen en in de verpakking neer te leggen. Eventueel kun je ook het benodigde aantal sneetjes uit de verpakking halen en die op een bord leggen. Brood kan nog sneller worden ontdooid in de magnetron. Kies daarbij het laagste vermogen.
"Doorgaans is voeding maar drietal maanden houdbaar" Ook in je diepvries kan eten bederven. Daarom is het belangrijk dat je het op de juiste manier invriest, bewaart en nadien ontdooit.
Het beste is om brood in te vriezen meteen nadat je het gekocht hebt. Want brood dat later de vriezer in gaat, smaakt na het ontdooien minder vers. Brood dat malser of vochtiger is houdt het langer uit in de vriezer. En ontdooien?
Wij bieden slachtofferhulp. Vriesbrand ontstaat wanneer ingevroren eten wordt blootgesteld aan lucht. Het resultaat: de producten drogen uit en er ontstaat een droge, grijze plek en/of ijskristallen. Temperatuurschommeling (meestal bij transport) kunnen ook nog wel eens tot vriesbrand leiden.
Brood bewaren in de vriezer
Wikkel het brood grondig in huishoudfolie of aluminiumfolie om de beste textuur na het invriezen te behouden. Het is ook een goed idee om de datum op de verpakking te schrijven, zodat je het overzicht bewaart. Je kunt de meeste broodsoorten ongeveer drie maanden in de vriezer bewaren.
De beste manier om zelfgebakken brood een krokante korst te geven, is je brood bakken in een Dutch Oven. De gietijzeren pot vangt het verdampte water uit het brood op en zet het om in stoom.
Een van de meest voorkomende redenen waarom je brood te kruimelig wordt is een teveel aan meel. Dat maakt je brood droog en tast de textuur aan, waardoor het kruimelig wordt. Brood bestaat voornamelijk uit bloem en water (plus gist en zout). Met zo weinig ingrediënten kan het al snel mislopen met de verhoudingen.
Ja. Vers brood, heel of gesneden, kan probleemloos worden ingevroren en enkele maanden lang worden bewaard in de diepvries. Zorg er wel voor dat het brood goed verpakt is, in een goed gesloten papieren broodzak of in een plastic diepvrieszak.
Invriezen kan wel, maar doe het dan wel wanneer je brood nog supervers is. Snij er alvast sneetjes van: die ontdooien sneller maar houden je beleg tegelijk lekker fris tot de middag.
Het antwoord is simpel: alle soorten brood kun je invriezen. Handig én je hebt elke dag vers brood. Maar er zit wel een grote maar aan, want niet alle soorten brood - zoals bijvoorbeeld stokbrood of pistolets - smaken nog lekker na het invriezen.
Brood dat is ontdooid, kun je beter niet meer invriezen. Kwaad kan het niet, maar de kwaliteit loopt wel snel terug en de veroudering treedt eerder in.
Je kunt brood het best in een plastic zak in een afgesloten broodtrommel bewaren. Op deze manier blijft het het langst zacht en mals. Bewaar het brood in een papieren zak als je de voorkeur hebt voor een krokante korst. Bewaar brood niet in de koelkast.
Het moderne brood bevat behoorlijk veel suiker, gemiddeld een half klontje suiker per boterham. Die suiker zorgt samen met het zetmeel uit brood voor pieken in je bloedsuikerspiegel en daar word je dik van. Zeker ook omdat vrijwel alle broodbeleg teveel suiker bevat. Na het eten van brood krijg je al snel weer honger.
Voor volwassen vrouwen geldt het advies om 4-5 bruine of volkoren boterhammen per dag te eten. Voor mannen geldt 6-8 sneeën. Deze hoeveelheden zijn gebaseerd op de gemiddelde Nederlander. De ondergrens van de range geldt voor mensen die kleiner zijn dan gemiddeld of weinig bewegen.
Toch gaat er niets boven een dagvers gebakken brood, dat meteen wordt opgegeten. Wie er geen bezwaar tegen heeft dat het brood wat droger wordt, kan het wel een week bewaren. Maar na drie dagen neemt de smaak en de malsheid van het brood af. De voedingswaarde van oud brood neemt overigens niet af.
Zonder afkoeling wordt een brood trouwens sneller oudbakken. Hoe lang laat je een brood dan het best afkoelen alvorens het te snijden? In een ruimte van 20 tot 25°C krijg je het beste resultaat door het brood 2 tot 3 uur te laten afkoelen.
In de koelkast wordt het sneller oud. Brood blijft langer vers in een afgesloten broodzak in een goed afsluitbare broodtrommel. Wil je elke dag vers brood? Vries het brood direct na aankoop in en ontdooi dagelijks de boterhammen die je gaat opeten.