Ghee of ghi (letterlijk vertaald 'vloeibaar goud') heeft een meer karamelachtige smaak, omdat deze boter langer verhit is dan geklaarde boter. Ghee wordt veel gebruikt in de Indiase keuken.
Vet goed vet
Bakken doe je in ghee! Natuurlijk, wij zijn absoluut niet objectief, maar, ghee is echt top spul. Lekker vanwege een subtiele nootachtige smaak. Door de hoge verbrandingstemperatuur (250 C) zeer geschikt om mee te bakken, braden en wokken op hoge temperaturen.
Ghee bevat meer mono-onverzadigde vetten dan boter. Maar dat verschil is in de praktijk verwaarloosbaar. De beste bronnen van enkelvoudige of mono-onverzadigde vetten zijn onder meer olijven, olijfolie, arachide-olie, en de meeste noten. Ghee bevat meer omega-3 en omega-6 vetzuren dan boter.
Voedingswaarden boter vs ghee
Energie: In 100 gram ongezouten roomboter zitten 745 calorieën. In 100 gram ghee 895 calorieën. Eiwitten: In roomboter zitten meer eiwitten (1 gram), dan in ghee (<0,5 gram). Het is verschil is dus minimaal.
Ghee is goed voor een normale maag- en darmfunctie en ondersteunt het behoud van een gezonde spijsvertering. Een goede spijsvertering is van groot belang om gezond en energiek te blijven. Ghee draagt bij tot de instandhouding van normale cholesterolgehalten in het bloed.
Volgens Ayurveda wordt ghee beschouwd als het elixer van het leven. Het is een gouden vloeistof die de zure pH van ons maag-darmkanaal verlaagt en de absorptie in onze dunne darm verbetert . Het reinigt het spijsverteringsstelsel en verlicht constipatie.
Ghee helpt ook om verlichting te bieden bij constipatie door de stoelgang te bevorderen vanwege zijn laxerende eigenschappen . Ghee wordt ook beschouwd als goed voor de hersenen omdat het de algehele hersenfunctie verbetert vanwege zijn Vata en Balya eigenschappen.
Voor aanhangers van het ketogeen dieet is zwarte koffie met ghee niet zomaar een drank; het is een hulpmiddel. Het hoge vetgehalte helpt de staat van ketose te handhaven, waarbij het lichaam vet verbrandt als brandstof, waardoor het een ideale keuze is voor degenen die hun metabolische toestand willen optimaliseren.
Ghee bestaat bijna volledig uit vet, waarvan het grootste gedeelte verzadigd is. Verzadigd vet verhoogt het LDL-cholesterol en vergroot daarmee het risico op hart- en vaatziekten. Daarom is het advies om vooral vloeibare of zachte vetten te kiezen.
Dit hogere rookpunt komt doordat ghee een langer verhittingsproces ondergaan heeft, waardoor er meer vocht is verdampt. Naast bakken, braden en sauteren wordt ghee boter vaak gebruikt als smaakmaker in gerechten of gesmolten over rijst, groenten en brood.
Ghee komt oorspronkelijk uit de Ayurvedische keuken en wordt in India en andere Aziatische landen dagelijks gebruikt in de keuken. Je kunt het net als roomboter gebruiken om in te bakken of braden. Het spat niet meer omdat al het vocht er uit is. Kant-en-klare ghee kun je kopen in natuurvoedingswinkel.
Het gebruik van Desi Ghee in het dagelijks koken is een culinaire openbaring die gewone gerechten transformeert in buitengewone lekkernijen . Het hoge rookpunt en de rijke smaak maken het een veelzijdige en ideale kookpartner.
Kookvereisten
Ghee is perfect om te koken op hoge temperaturen vanwege de stabiliteit. Olijfolie is uitstekend om smaak en voedingsstoffen toe te voegen aan koude maaltijden.
Hoe smaakt het? Ghee smaakt naar boter, maar met een licht geroosterde, nootachtige achtergrondnoot . Net als boter verschillen commerciële merken ghee in smaak, afhankelijk van de kwaliteit van de melk die is gebruikt om het te produceren. Omdat de vaste melkbestanddelen zijn verwijderd, heeft ghee niet de romige mondsmaak van boter.
Wanneer je ghee te lang bewaard wordt hij ranzig van smaak.
Ghee (alternatieve spelling: ghi), is een Indiase vorm van geklaarde boter.
Geklaarde boter bevat veel verzadigde vetzuren. Deze zuren kunnen het risico op hart- en vaatziekten verhogen. Geklaarde boter is daarom geen gezonde keuze. Omdat deze botersoort uit puur vet bestaat, bevat het ook meer calorieën dan roomboter.
Energie: In 100 gram ongezouten roomboter zitten 745 calorieën. In 100 gram ghee 895 calorieën. Eiwitten: In roomboter zitten meer eiwitten (1 gram), dan in ghee (<0,5 gram). Het is verschil is dus minimaal.
Volgens een oudere analyse bevat ghee geoxideerde cholesterol, maar verse boter niet ( 11 ). Het consumeren van een overmatige hoeveelheid ghee kan leiden tot een toename van gewichtstoename en een verhoogd risico op obesitas. Ook kan het consumeren van overmatig verzadigd vet het risico op hartziekten en beroertes verhogen ( 12 ).
Door ghee te mengen met een gewone koffie wordt het een gezonde mix van vetten, die helpen bij het versnellen van het vetverbrandingsproces en in de volksmond bekend staat als Bullet Coffee. De toevoeging van ghee voegt een rijke, boterachtige smaak en aroma toe aan de koffie.
Het consumeren van Ghee in de ochtend heeft veel voordelen . Omdat ghee olieachtig en zoet van aard is, is het verkoelend voor het lichaam. Naast het smeren van de gewrichten, helpt het ook om gifstoffen uit het bloed te trekken, omdat de olieachtige aard ervan ze aantrekt.
Matiging is de sleutel als het gaat om het consumeren van ghee voor gewichtsverlies. Voeg het toe aan het koken in plaats van andere oliën of boter, maar houd de portiecontrole . Breng het aan op chapati's en voeg het toe aan uw soepen en dal. U kunt ook ghee toevoegen aan uw khichdi en kurkumamelk.
Hoewel dit geen wetenschappelijk bewezen voordeel is, bevat ghee wel butyraat, een vetzuur met bekende ontstekingsremmende eigenschappen . Onderzoeken tonen aan dat het butyraat in ghee ontstekingen in het lichaam kan verzachten. Ghee is een belangrijke bron van geconjugeerd linolzuur, of CLA.
De smerende en verzachtende eigenschappen van ghee kunnen tijdelijk verlichting bieden bij keelirritatie . Het consumeren van een theelepel ghee gemengd met een beetje honing voor het slapengaan zou helpen bij het verlichten van droge hoest. Honing heeft verzachtende eigenschappen en ghee kan de keel smeren.
Ghee heeft een schrapend effect op de darmen en helpt zware metalen, ama (toxines) uit ons lichaam te verwijderen. Wanneer het in warm water wordt opgelost, beweegt het snel door het spijsverteringsstelsel . Andere voordelen zijn dat het mentale helderheid, immuniteit en gewichtsverlies ondersteunt.