Door het koelen krimpen de bonbons iets. Dit is juist goed, zo komen ze straks namelijk goed uit de bonbonvorm. Wanneer de bonbons goed gestold zijn, kun je ze uit de koelkast halen. Keer de bonbonvorm om en tik iets op je werkblad, zodat de bonbons eruit komen.
Indien er nog wat chocolade buiten de vormpjes/figuurtjes zit, kan je dit voorzichtig weghalen met een mesje. houd deze haaks op de vorm en schraap zo de overtollige chocolade weg. Druk ze dan voorzichtig uit de vorm. Chocolade wat nog over is kan je bewaren mits goed afgedekt en donker.
Haal de chocolade uit de koelkast en leg een plat bord of bakplaat op de mal. Draai de mal in één snelle beweging om en tik vervolgens stevig maar gecontroleerd op de mal om de chocolade uit de mal te halen.
Met de juiste voorzorgsmaatregelen houden jouw bonbons het hoofd koel. Chocolade smelt namelijk als het boven de 29 graden wordt. Dan gaat de chocolade kristalliseren en kan er een witte aanslag op de chocolade komen.
Vul de chocoladevormen tot tweederde vol met getemperde chocolade. Kantel en draai de vorm vervolgens met de hand om ervoor te zorgen dat de chocolade elk stukje van de vorm bereikt. Kantel de vorm ondersteboven boven de kom met chocolade, zodat de chocolade in het midden eruit kan stromen en de holle schil kan vormen.
Laat de gevormde chocolade op een vlakke plaat in de koelkast of vriezer 10-20 minuten uitharden, of totdat de vorm er bevroren uitziet. 9. Controleer of de chocolade volledig is uitgehard.
Om gegoten chocolade te maken, begin je met het in de magnetron zetten van wat chocoladechips of -repen in intervallen van 1 minuut tot de chocolade volledig gesmolten is. Giet de gesmolten chocolade vervolgens in een plastic snoepvorm en schraap de overtollige chocolade van de bovenkant van de vorm met een mes.
Chocolade bewaren in de koelkast
De beste bewaartemperatuur voor chocolade ligt namelijk tussen de 12 en 20 graden en voor bonbons rond de 12 graden. De temperatuur van de koelkast is een stuk lager, namelijk rond 3 à 4 graden. Het grootste risico bij het bewaren van chocolade in de koelkast is condensvorming.
Afhankelijk van de versheid en samenstelling van de gebruikte ingrediënten in de vulling, kun je de meeste bonbons drie tot zes maanden lang bewaren.
Laat de chocolade op je tong smelten. Kauw alleen om de bonbon in kleinere stukjes te breken die makkelijk smelten. Zo kan de cacaoboter zich gelijkmatig in je mond verspreiden en worden eventuele bittere ondertonen verzacht.
Als je chocolade blijft plakken en je hebt moeite om het uit de mal te krijgen, kun je de mal het beste 5 tot 10 minuten in de vriezer zetten . Hierdoor wordt de chocolade steviger en kan het loskomen van de mal. Je moet de mal misschien een beetje buigen om de chocolade los te krijgen van de mal.
Doe de chocolade in een hittebestendige kom en zet deze op een pan met lichtjes kokend water. Let erop dat er geen waterdruppels of stoom in de kom terechtkomen en dat de onderkant van de kom het water niet raakt. Laat de chocolade zachtjes smelten en roer geregeld om.
Chocolade tempereren is een proces waarbij chocolade callets gesmolten worden en vervolgens naar de juiste temperatuur worden gebracht. Hierdoor krijgen de bonbons of chocolade decoraties een mooie glans en wordt de chocolade krokant, waardoor de chocolade een mooie krak krijgt.
Door het koelen krimpen de bonbons iets. Dit is juist goed, zo komen ze straks namelijk goed uit de bonbonvorm. Wanneer de bonbons goed gestold zijn, kun je ze uit de koelkast halen. Keer de bonbonvorm om en tik iets op je werkblad, zodat de bonbons eruit komen.
Gebruik voor het maken van bonbons altijd goed getempereerde chocolade, anders krijg je geen stevige en glanzende bonbons en zal ook de krimpkracht van de chocolade minder zijn waardoor je de bonbons niet uit hun vormpjes krijgt. Je kunt de chocolade tempereren in de magnetron of met de tableermethode.
Mouleren is een proces waarbij chocolade wordt gevormd met behulp van verschillende vormen en mallen. Het woord 'mouleren' is afgeleid van het Franse woord 'moule', wat mal of vorm betekent.
Voor de beste smaak en textuur bewaart u chocoladebonbons en -repen op een koele, droge en donkere plaats (de ideale temperatuur is 16-21ºC). Zet ze niet in de koelkast, tenzij het absoluut noodzakelijk is (hitte en vochtigheid zijn de grootste vijanden van chocolade)!
Chocola is namelijk een voedingsmiddel dat niet snel bederft. Het is daarom vaak langer houdbaar dan deze datum. Het kan wel zo zijn dat de smaak, kleur, geur of kwaliteit van het product achteruitgaat, maar je kunt het zonder gevaar voor je gezondheid eten.
Het kan nooit kwaad om bonbons koel te bewaren. Dit geldt echter vooral voor onze Manons en de bonbons met ganache. Deze worden namelijk gemaakt met verse boter en room, zonder toevoeging van conserveermiddelen. Je zal dus nooit E-nummers terugvinden op de ingrediëntenlijst.
De vakkundige Dutch Pastry Team jury beoordeelt de bonbons op techniek, structuur en smaak. De jury met onder andere gastlid Rudolf van Veen was het unaniem eens: van de twintig deelnemers was de bonbon van Marieke de uitgesproken winnaar.
Mits koel (tussen 15 en 18°C) en droog bewaard, kunt u de bonbons 30 tot 40 dagen bewaren.
De witte waas op de chocolade is gelukkig geen schimmel, en is gewoon veilig om te eten. Die witte uitslag heet bloom en komt vanuit de chocolade zelf. Het wordt veroorzaakt door het smelten van de cacaoboter in de chocola. Dit gebeurt, zoals je misschien al verwacht, wanneer chocolade te warm wordt.
Haal de snoepjes uit de mal door de mal om te draaien op een plat oppervlak bedekt met bakpapier. Tik zachtjes op de mal en de snoepjes zullen eruit vallen .
Optie 1: Giet de chocolade direct in de uitstekers op een beklede bakplaat. Tik om luchtbellen te verwijderen, vries in en tik om uit de uitstekers te verwijderen . Optie 2: Giet de chocolade op een bakplaat bekleed met bakpapier, schud een beetje om de laag chocolade gelijkmatig te verdelen. Laat afkoelen of op het aanrecht staan om hard te worden.
Het korte antwoord is kwaliteit of couverture chocolade . Hoe beter uw product is, hoe makkelijker het zal zijn om te smelten en te temperen om onvergetelijk heerlijke lekkernijen te creëren. Het is mogelijk om chocoladerepen of -chips te gebruiken, maar deze smelten mogelijk niet zo goed als chocolade die is gemaakt om te bakken, zoals bakschijven.