Gesneden en geschilde stukjes meloen, mango en kokos blijven het langste goed in de koelkast. Dek de stukjes goed af, liefst in een luchtdichte verpakking. Deze fruitsoorten bewaar je buiten de koelkast.
Gesneden fruit bewaar je best in een luchtdicht bakje of in een plastic zakje dat afgesloten kan worden. Zo blijven de stukjes fruit drie tot vijf dagen goed in de koelkast. Als je veel fruit in één keer wil bereiden, kan je ook aparte porties invriezen die tot een jaar lang kunt gebruiken.
Sinaasappel, pompelmoes en bessen zullen ervoor zorgen dat fruit als bananen, appels en peren minder snel bruin kleuren. Bovendien geven ze ook een frisse toets aan je salade, twee vliegen in één klap!
Bewaar je groenten en fruit goed
Laat ze niet te lang buiten de koelkast staan. Zorg er daarnaast voor dat je ze bewaart in een afgesloten bakje en voeg eventueel wat citroensap of zure vruchten toe.
Meeste fruit in de koelkast bewaren
Het meeste fruit blijft het langst goed in de koelkast: zoals appels en peren (2-4 weken), perziken en nectarines (3-7 dagen), kiwi (1-3 weken), druiven (7 dagen) en aardbeien, aalbessen, bramen, bosbessen, cranberries, frambozen, kersen en kruisbessen (1-3 dagen).
Zacht fruit zoals aardbeien, bessen, frambozen en bramen berg je het beste op in de groentelade van de koelkast. Laat het zakje openstaan. Fruit uit warme landen, zoals ananas, mango en citrusfruit kun je meestal prima buiten de koelkast bewaren. Bananen leg je ook niet in de koelkast, ze worden dan van buiten bruin.
Zorg dat ze niet vochtig worden, leg ze eventueel op keukenpapier om vocht te absorberen. Invriezen kan ook. Snijd hiervoor de kroontjes van de aardbeien en snijd de aardbeien eventueel in stukjes. Vries in in een afsluitbaar bakje/plastic zakje.
Fruitsoorten die veel ethyleen uitstoten of heel erg vatbaar ervoor zijn kun je dus beter niet naast elkaar bewaren – behalve als je dus wilt dat ze snel rijp worden – zijn: appels, abrikozen, bananen, kiwi's, pruimen, perziken, papaya's, passievruchten en mango's.
- De meeste groenten en kruiden kunnen van tevoren worden schoongemaakt, gewassen, gesneden of gehakt. - Harde groenten zoals spruitjes, bleekselderij, boontjes en paprika kunnen al worden geblancheerd : 2-3 minuten in ruim kokend water met wat zout.
Bewaar stukjes geschilde appel afgedekt in de koelkast. Het toevoegen van een beetje citroensap voorkomt verkleuring.
Door het fruit te besprenkelen met wat citroen-, limoen- of sinaasappelsap. De enzymen in het fruit die voor de verkleuring zorgen, werken namelijk minder goed in zuur. Ook vitamine C gaat verkleuring tegen.
Bananen. Bananen bewaar je gewoon in een fruitmand, waar ze een paar dagen in overleven. Wil je maar een halve banaan, snij ze dan doormidden voor je de schil eraf haalt. Bedek het stukje banaan waar geen schil rond zit met plasticfolie en bewaar in de koelkast.
Maar let op: het is niet aan te raden om aardbeien ruim van te voren te wassen en te snijden. Spoel ze liever af vlak voordat je ze gaat eten, en verwijder daarna pas het kroontje. Anders kunnen de aardbeien beschadigen en zich volzuigen met water, waardoor ze smaak verliezen.
Het antwoord is simpel: om het fruit niet bruin te laten worden, is er citroenzuur aan toegevoegd en dat bevat ook vitamines. Niet veel, maar wel wat. Dus kortom: voorverpakt, gesneden fruit is net zo gezond als ongesneden fruit.
Een open deur wellicht, maar geef je fruit zoveel mogelijk ongesneden mee en voorkom kneuzingen want daar wordt fruit ook bruin van. Stop je gesneden fruit direct in een goed afgesloten trommel. Hoe minder zuurstof er bij je fruit komt, hoe minder snel het bruin kleurt.
Watermeloen bewaren
Bewaar gesneden watermeloen (stukken of schijven) ook in de koelkast. Verpak ze dan in aluminiumfolie of plastic folie. Ze zijn dan maximaal 3 dagen houdbaar. Houd er rekening mee dat meloenen een sterke, zoete geur afgeven.
Peren en appels
Ook appels kun je het best in de koelkast leggen. Je kunt ze langer bewaren dan peren, ongeveer drie weken. Als je het fruit al in stukjes hebt gesneden, kun je ze het best strak inwikkelen met aluminiumfolie. Achterin de koelkast heeft het fruit het minst kans om bruin te worden.
Een aangesneden paprika blijft minder lang op de top van zijn kunnen. Idealiter eet je deze paprika nog dezelfde dag op. Wil je hem toch bewaren, doe dit dan in een afgesloten bakje in de koelkast. Op deze manier blijven de stukjes nog wel een dag of 3 goed.
Snijd komkommer pas vlak voordat je ze wil gebruiken. Stukjes of schijfjes komkommer drogen namelijk eerder uit dan hele komkommers. Een uurtje van tevoren kan prima, maar dan houdt het ook wel op.
Deze beweringen vinden hun oorsprong in ideeën zoals “fruit wordt slecht verteerd” en “fruit gist of rot in de darmen”. Geen van beide is wetenschappelijk bewezen en er is dus geen enkele reden om geen stukje (hard)fruit te eten na de maaltijd.
Dat kan rotting bij de mandarijn veroorzaken. Het rijpingsproces van een onrijpe banaan komt juist op gang door er een rijpe mango naast te leggen. Maar leg een rijpe banaan liever niet naast een rijpe mango. Allebei zijn ze gevoelig, en produceren een grote hoeveelheid etheen waardoor beide soorten snel kunnen rotten.
Bewaar ze buiten de koelkast: In tegenstelling tot sommige andere fruitsoorten, mag je mandarijnen niet in de koelkast bewaren als je ze nog niet hebt geschild. Ze blijven goed bij kamertemperatuur. Mandarijnen invriezen is ook geen goed idee. Nadat je ze ontdooit zijn ze slap en smakeloos.
Frambozen bewaar je het beste in een papieren zak in de koelkast. Zorg dat ze niet vochtig worden: leg ze eventueel op keukenpapier om vocht te absorberen. Frambozen kunnen worden ingevroren in een afsluitbaar bakje/plastic zakje.
Het is niet nodig om aardbeien te wassen, omdat ze al vrijwel schoon uit de winkel komen. Wil je ze toch graag wassen? Laat dan de kroontjes aan de steeltjes zitten en spoel ze voorzichtig af.
Ook kun je fruit schoonmaken met azijn. Door fruit met natuurazijn schoon te maken blijft het fruit niet alleen langer goed, ook verwijder je daarmee aanwezige bacteriën en schimmels.