Hoe lang duurt het voor je lever weer schoon is? Na alcoholinname kan het meer dan een week duren voordat de lever schoon is en er geen spoor van alcohol meer te vinden valt. Opgedane leverschade door alcohol heeft echter meestal maanden nodig om te herstellen, als de gezondheidsschade al niet permanent is.
Iedere week dat je niet drinkt, neemt het levervet af. Het kan echter wel maanden duren voordat je lever weer echt helemaal schoon is.
In een alcoholloze maand, kan een lever zich herstellen, zo toonde onderzoeken van Radboudumc in Nijmegen aan. Na een maand zonder alcohol dalen bovendien de cholesterolwaarden, neemt buikvet af en de bloedwaardes die wijzen op prikkeling van de lever en verval van levercellen dalen.
Een milde vorm van leververvetting is wel omkeerbaar. De lever kan zich binnen enkele maanden herstellen. Er bestaat geen standaard leververvetting dieet. Wel zijn er een aantal zaken waar je zelf invloed op kan hebben om de vervette lever te verminderen.
'Binnen 2 à 3 weken beginnen de leverwaarden te dalen, en binnen zes weken zijn ze weer terug bij waar ze moeten zijn. Maar als je weer begint, dan doe je dat effect teniet. Vaak komt het zelfs versneld terug. '
Leververvetting verloopt veelal zonder symptomen en is omkeerbaar als de oorzaak wordt weggenomen. Dit betekent dat zodra iemand stopt met het drinken van alcohol, de lever zich weer (gedeeltelijk) kan herstellen [1,3].
De afbraaksnelheid varieert van ongeveer 0,1 tot ca. 0,25‰ (promille) per uur, onafhankelijk van geslacht of gewicht. Bij gewoontedrinkers en alcoholisten is de afbraaksnelheid meestal hoger dan bij incidentele drinkers. De afbraak van één standaardglas alcohol door de lever duurt ongeveer anderhalf uur.
Leververvetting veroorzaakt meestal geen klachten. Sommige mensen hebben last van (vage) pijn rechtsboven in de buik en vermoeidheid. Heel soms is er sprake van geelzucht. Geelzucht is het geel zien van het oogwit en de huid.
Vermoeidheid, lichte koorts, misselijkheid, verminderde eetlust, pijnlijke ribben, hoofdpijn, donkere urine en oogwit met een gelige kleur kunnen wijzen op een ongezonde lever. De kans op hepatitis, geelzucht of levercirrose wordt een stuk groter wanneer je lever aan de ongezonde kant is.
Mensen die (tijdelijk) stoppen met drinken, merken al na enkele dagen verschil. Je lichaam herstelt. Stoppen met drinken van alcohol heeft veel voordelen.
Een overbelaste lever zorgt er bijvoorbeeld voor dat we ons vermoeid voelen en een tekort hebben aan energie. Ook slapeloosheid en hormonale klachten zijn gelinkt aan de lever. Dat geldt ook voor hoofdpijn zoals migraine.
Regelmatig overgeven. Aanhoudende misselijkheid of vaak een misselijk gevoel hebben. Geelzucht; het geel zien van de huid en/of het oogwit. Een ontkleurde, witgele ontlasting.
Komen de verhoogde (lever)waarden door te veel alcohol drinken? Dan dalen ze als je stopt met alcohol drinken. De CDT is na vier tot zes weken niet drinken weer normaal. De ASAT, ALAT, Gamma GT en MCV zijn na twee tot drie maanden niet drinken weer normaal.
Het is niet mogelijk om de beschadiging van de lever terug te draaien. Mensen ontdekken leverproblemen vaak laat, omdat ze geen pijn of andere klachten hebben. De schade aan de lever kan dan al groot en niet meer te herstellen of te genezen zijn.
Een arts kan de leverfunctie onderzoeken door de gehaltes te bepalen van specifieke stofjes in het bloed, bijvoorbeeld; leverenzymen, eiwitten en bilirubine (galkleurstof). Deze waardes zeggen iets over het functioneren van de lever en worden daarom ook wel de 'leverfuncties' genoemd.
2. Drink voldoende water. Drink voldoende water of andere hydraterende drankjes om giftige stoffen uit je lever te spoelen. Wanneer je vaker water drinkt, blijf je gehydrateerd en vloeien de afvalstoffen makkelijker uit je lichaam.
Eieren zijn niet slecht voor je lever
Als je te weinig cholesterol binnenkrijgt, zal je lever dat tekort zelf aanvullen. Maar dat proces werkt ook in de omgekeerde richting: wanneer je eieren of andere cholesterolrijke producten eet, zal je lever zelf minder cholesterol aanmaken.
Het goed nieuws is dat de leververvetting kan herstellen. Het ontvetten van de lever zorgt dat complicaties zoals ontsteking, verlittekening (fibrose) en cirrose voorkomen worden. De basis hiervoor is een aanpassing van de levensstijl zoals gewichtsverlies door dieet en meer beweging.
De beste resultaten voor de lever worden bereikt met 45 minuten weerstands- en aërobe lichaamsbeweging. Sommige studies hebben aangetoond dat lichaamsbeweging ook het slechte cholesterolgehalte kan verlagen, wat ook goed is voor de lever.
Een gezonde lever: dit moet je vermijden
In de eerste plaats zijn alcohol, cafeïne, roken, zwarte thee, cola, cacao en chocolade enorm grote energievreters voor je lever. Producten met bewerkte suikers en zoetstoffen, zoals frisdrank, snoepgoed en vruchtensappen ga je ook beter uit de weg.
Lichte onthoudingsverschijnselen zijn normaal en komen vaak voor. Meestal verdwijnen deze klachten na ongeveer een week. Mensen hebben na het stoppen met drinken het meest last van vermoeidheid. Je hebt dan weinig energie en bent snel moe.
Want uit onze onderzoeken blijkt dat een periode zonder alcohol voor alle deelnemers wel iets positiefs oplevert. Dertig of veertig dagen zonder alcohol helpt gewoontes te doorbreken. Daarnaast geven deelnemers aan dat ze zich na een periode zonder alcohol fitter voelen, beter slapen of wat kilootjes zijn afgevallen.
Het nuttigen van de druiven in wijn of sap verbetert niet zozeer je lichaamsgewicht, maar wel boost de verbranding van vet, vooral in de lever. De stoffen kunnen dan ook de leverfunctie bij te dikke mensen verbeteren.