Voeg een royale scheut azijn toe tot je het zuur in het water proeft. De azijn zorgt ervoor dat het eiwit straks beter stolt. Doe er in geen geval zout in, want dat werkt averechts. Breek elk ei in een aparte koffiekop.
Ei pocheren in een zakje, dat kan niet misgaan!
Je hebt hiervoor geen azijn nodig, dus je zet gewoon een pan water op het vuur en als het water kookt zet je het vuur laag. Neem een stukje huishoudfolie van ongeveer 30×30 cm. Wrijf dit in met een dun laagje olie.
"Azijn is een van nature zuur materiaal. Als we dus een paar druppels azijn aan het kokende water toevoegen , versnelt dat de denaturatie. Dat gebeurt sneller en het gepocheerde ei behoudt zijn vorm beter ."
Tip: door een scheutje azijn toe te voegen aan het water voorkom je dat de eitjes leeglopen als ze zouden barsten. De azijn doet het eiwit stollen. Handig!
Het ei stuitert, omdat de eierschaal aan de buitenkant weg is. Dit is opgelost door de zuren van het azijn. Het vlies om het ei is rubberachtig geworden en het laat niets door, behalve water. Er zit nu dus extra water uit het azijn in het ei.
Als je deze eierschaal in azijn (wat ongeveer 4% azijnzuur is) weekt, start je een chemische reactie die de calciumcarbonaatschaal oplost . Het azijnzuur reageert met het calciumcarbonaat in de eierschaal en laat koolstofdioxidegas vrij dat je als bubbels op de schaal ziet.
Leg het ei voorzichtig in het glas en bedek het met azijn. Laat het ei ongeveer 48 uur staan. U kunt het proces versnellen door de azijn halverwege te verversen. Haal het ei eruit en wrijf de eierschaal voorzichtig weg.
Voeg een royale scheut azijn toe tot je het zuur in het water proeft. De azijn zorgt ervoor dat het eiwit straks beter stolt. Doe er in geen geval zout in, want dat werkt averechts. Breek elk ei in een aparte koffiekop.
Je kunt je gepocheerd ei zo 2 dagen bewaren in de koelkast. Je gepocheerde ei opnieuw opwarmen? Dat doe je simpelweg in een pan met heet water dat net van de kook is. Laat je ei hier voorzichtig in zakken en haal het gepocheerd ei er na een minuut weer uit met een schuimspaan.
Een gepocheerd ei is eigenlijk niets meer en minder dan het koken van een ei, maar dan zonder schil. Dus veelal de dooier en het eiwit dat gekookt wordt, meestal in een mengsel van azijn en water.
De azijn in het water zorgt ervoor dat de eieren makkelijker te pellen zijn . Dit is waarom: het zuur in de azijn lost niet alleen een deel van het calciumcarbonaat in de schaal op, het helpt ook om het eiwit sneller te laten stollen. Door de hardgekookte eieren onder koud stromend water te houden terwijl je ze pelt, kun je de schaal losmaken van het vlies.
De zuurgraad of zuurheid van azijn verheldert de smaak van voedsel en voegt balans toe aan een rijk gerecht . Het wordt aangetroffen in populaire keukenbenodigdheden zoals saladedressings, marinades, sauzen, mayonaise en ketchup. Azijn kan de textuur van voedsel veranderen.
Eieren zijn dan ook heel veelzijdig en supergezond: ze zijn rijk aan antioxidanten, ijzer en eiwitten, maar barsten ook van de vitamines B2, B12 en D. Oh ja, één gekookt of gepocheerd eitje bevat zo'n 75 calorieën, dus het is ook nog eens goed voor je slanke lijn!
Je kunt azijn ook vervangen door citroen. Voor je pocheeroplossing. Halveer dit en zeef het sap eruit. Je hebt nodig.
Als je het ei te lang in de pan laat zitten, dan krijgt het eiwit een structuur die lijkt op rubber en wordt het eigeel hard. Dit is juist niet wat je wilt bij een gepocheerd ei.
Breek het ei eerst in een kopje. Laat dan voorzichtig het ei in de pan glijden. Vouw dan voorzichtig het eiwit om het eigeel heen met een spatel. Je kan meerdere eieren tegelijkertijd pocheren afhankelijk van hoe groot je pan is.
Zodra de timer afgaat, haal je het ei eruit met een schuimspaan en doe je het in een ijsbad (een kom vol met ijswater). Dit stopt het kookproces direct en zorgt ervoor dat de dooier lekker zacht blijft terwijl je de overige eieren pocheert . Dep de eieren droog met een papieren handdoek voordat je ze serveert.
Absoluut! Nadat de eieren gepocheerd zijn, doe je ze in een ijswaterbad en bewaar je ze tot 2 dagen in de koelkast. Als je ze wilt eten, doe je wat heet water in een kleine kom of kop en voeg je het gepocheerde ei toe tot het is opgewarmd (ongeveer 20-30 seconden).
Om de eieren op te warmen, vul je een grote kom met heet water. Doe de eieren terug in een stoommandje en laat ze voorzichtig in het hete water zakken. Laat ze 2 minuten staan om op te warmen, en vul indien nodig bij met meer heet water (dit is vooral een probleem als je heel veel eieren opwarmt).
Manier 1: in een kookpot met water, zonder azijn
Ik breek het ei in een kommetje, maak met een klopper een draaikolk in het water en wanneer die wat minder hevig draait, laat ik het ei voorzichtig in het water glijden. Ik laat het 2.30 minuten pocheren.
Wanneer azijn aan eieren wordt toegevoegd, combineert het azijnzuur met het calciumcarbonaat in de eierschaal om koolstofdioxidegas en calciumacetaat te produceren. Deze reactie creëert een zure omgeving in de container, waardoor de eiwitten kunnen denatureren en ondoorzichtig en rubberachtig kunnen worden .
Kies voor verse eieren en voeg wat azijn aan het water toe. Het zure element zorgt ervoor dat het eiwit bij elkaar blijft en voorkomt dat de eierdooiers stuk gaan. Voeg geen zout toe aan het kookwater.
Hoe het werkt. Door een proces genaamd osmose beweegt de azijn door de schaal van het ei. De azijn lost het calcium in de schaal van het ei op, maar kan niet door het membraan in de schaal heen . Hierdoor blijft het rubberachtige membraan achter waardoor je het ei kunt laten stuiteren zonder het te breken!
Het schijnt dat het toevoegen van witte azijn of appelazijn aan uw pan met water resulteert in zachtere, gemakkelijker te pellen eierschalen.
Door wat suiker of zout toe te voegen wordt de structuur van eigeel minder aangetast. In de diepvriezer kan een eidooier nog 3 maanden bewaard worden en eiwit nog 6 maanden. Eieren invriezen kan handig zijn, maar enig kwaliteitsverlies is mogelijk.