Gooi dit vlees weg. Soms heeft vlees andere vreemde luchtjes, zoals een urinelucht, maar is het niet bedorven. Het is niet altijd duidelijk waarom het vlees een rare lucht heeft. Het hoeft niet schadelijk te zijn, maar het kan dus wel.
Rauwe kip is roze en glibberig. Dus niet slijmerig, grijzig of met een geurtje. Dan gooi je de kip best meteen weg. Zelfs als ze recht uit de supermarkt of diepvriezer komt.
Hoe weet ik of een product niet meer goed is? De kip heeft een afwijkende geur, is grauw verkleurd, uitgedroogd of plakkerig. Eet geen vlees wat er raar uitziet of niet goed ruikt.
Hoe weet ik of een product niet meer goed is? De kip heeft een licht zure afwijkende geur, is grauw verkleurd of plakkerig. Eet geen vlees dat er raar uitziet of niet goed ruikt.
Lange tijd dacht men dat kippen vooral reageren op visuele impulsen, maar wetenschappers vinden steeds meer bewijzen dat ook hun reukzin bijzonder goed ontwikkeld is. Net zoals de meeste vogels gebruiken kippen hun reukzin om voedsel op te sporen.
Verse kip heeft heel weinig aroma, hoewel het een lichte 'funky' geur kan hebben als het een tijdje met zijn sappen is afgesloten. Kip die sterk ruikt, zou een waarschuwingssignaal moeten zijn. Als de geur visachtig, zuur of zwavelachtig is (doet denken aan rotte eieren), is het niet langer veilig om te eten.
Het is niet duidelijk hoe goed kippen precies ruiken, omdat wetenschappers de functie van alle genen die met dit zintuig verbonden zijn, nog niet volledig begrijpen. Over het algemeen kan echter worden geschat dat ze waarschijnlijk net zo goed ruiken als mensen .
Verse rauwe kip is meestal lichtroze van kleur met witte stukjes vet, heeft weinig tot geen geur en is zacht en vochtig. Als uw kip slijmerig is, een vieze geur heeft of is veranderd in een gele, groene of grijze kleur, zijn dit tekenen dat uw kip bedorven is.
Bewaaradvies: Rauwe kipfilet kan maximaal 2 dagen in de koelkast bewaard worden bij een temperatuur van 4 graden . Indien u de kipfilet langer dan 2 dagen wenst te bewaren dan dient u het op de dag van aankoop in te vriezen. In de diepvries kan het 8 maanden bewaard worden bij een temperatuur van -18 graden.
De tijd tussen het eten van voedsel dat besmet is met salmonella en de eerste klachten is meestal 12 tot 96 uur. Niet iedereen die besmet is met Salmonella wordt ernstig ziek. Deze klachten bestaan meestal uit diarree, buikkrampen, misselijkheid en braken. Deze klachten gaan meestal na 3 tot 7 dagen vanzelf voorbij.
Geur. Vers kippenvlees heeft een neutrale geur of een lichte geur van gevogelte. Als de kip een onaangename geur afgeeft, die doet denken aan ammoniak of rotting, is hij waarschijnlijk al bedorven.
Het enige dat je kan doen, is wachten tot de giftige stoffen uit je lichaam verdwijnen. Om de ergste klachten te verlichten, kun je in de tussentijd wel gebruik maken van een aantal andere medicijnen. Bij overgeven of hevige diarree kun je ORS gebruiken om uitdroging te voorkomen.
Toch moet je oppassen met rauwe kip, ook al doe je voorzichtig. “Je kan er zelfs hersenschade van krijgen, of je hele verteringsstelsel lost op door de pathogene organismen zoals E. Coli. Die bacterie is in staat om je darmwand te penetreren en zo in je bloedbaan terecht te komen.
Vlees dat stinkt
Vlees dat zo ruikt, kun je niet meer eten. Ook niet als de TGT-datum nog niet is verstreken. De kans dat je er ziek van wordt, is groter. Gooi dit vlees weg.
Mocht de kip een beetje raar ruiken, wees dan niet meteen gealarmeerd. Was 'm gewoon goed af. Als de geur dan weg is en je de kip vervolgens goed doorbakt moet het in orde zijn.
Spoel de kip even snel af onder de koude kraan, doe hem in een kom met koud water met wat azijn en zout. Laat hem een paar minuten staan (NIET langer), spoel hem af en blijf hem wassen tot hij niet meer stinkt. Marineer/kook hem dan zoals je wilt. Als je hem eenmaal hebt gekookt, zal de kip ook niet meer stinken.
Zoals net verteld, verspreid je bacteriën door kip te wassen. Via de waterdruppels verspreiden de bacteriën zich. Zo zitten er voor je 't weet ziektekiemen door je hele keuken heen.
“Je moet rauwe kip nooit wassen! Je verwijdert er namelijk geen schadelijk bacteriën mee. Wat je wel doet is de bacterie van de kip door je keuken verspreiden.” Water zal namelijk door je keuken spetteren en het sap van de rauwe kip wordt verplaatst naar het aanrecht en je gootsteen.
Ga voor verse kruiden zoals oregano, tijm, rozemarijn, peterselie en basilicum, die je overigens ook prima gedroogd kunt kopen. Ui en knoflook passen altijd, maar denk ook eens aan paprikapoeder, chilipoeder, kurkuma, koriander of komijn.
Over het geheel genomen hadden kippenborsten van karkassen die waren gekoeld met behulp van luchtkoeling (AC) in dit onderzoek een betere geur en houdbaarheid (zoals beoordeeld door middel van psychrotrofe bacterietellingen, kleur- en geurpanels van consumenten en lipide-oxidatiepatronen).
Sommige kleurveranderingen zijn normaal voor rauwe kip. Maar vervagen naar grijs, of donkerder worden van sommige vlekken, duiden op bederf. Houtachtige witte vlekken op rauwe kip die is ingevroren en ontdooid, zijn tekenen van vriesbrand. In dit geval is het veilig om te eten, maar voor de beste smaak, snijdt u de witte delen weg en gooit u ze weg .
Als het bevroren ruikt, is het slecht . De beste manier om echt te weten of bevroren kip bedorven is, is door het eerst te ontdooien, nooit op het aanrecht, en dan een nauwkeurige inspectie te doen op kleur en geur. Als je ontdooide en nog steeds koude kip vlekken heeft die niet goed gekleurd zijn of raar ruiken, is het slecht.
3,5 procent rauwe kip besmet
Echter, kip is geen product dat leidt tot veel Salmonella besmettingen bij de mens. Dit komt volgens Nepluvi doordat kip op een zo steriel mogelijke wijze wordt verpakt en het in tegenstelling tot ready-to-eat producten goed wordt verhit, voordat het wordt geconsumeerd.
De symptomen van voedselvergiftiging door vlees treden over het algemeen binnen zeven dagen na het eten op. Daarom is er weinig reden tot bezorgdheid als u binnen zeven dagen na het eten van onvoldoende verhit vlees geen veranderingen in uw gezondheid ervaart.
Symptomen van Salmonella
Kippen met Salmonella krijgen last van waterige diarree. De ontlasting zit vol met bacteriën. Kippen worden suf en inactief en de kam kan een blauwpaarse kleur krijgen. Ook kan de eierproductie sterk afnemen.