Vries de plakjes banaan afzonderlijk in door plakjes van ongeveer twee tot drie centimeter dik op een bakplaat in een enkele laag op bakpapier te leggen. Leg ze twee tot drie uur in de diepvries tot ze stevig zijn. Zodra je bananenplakjes zijn ingevroren, verzamel je ze en doe je ze in een bakje of zakje.
In z'n geheel, in plakjes of gepureerd: ook banaan kan je invriezen! Je kan de banaan met schil en al invriezen maar het is het beste om 'm eerst even te pellen. Op die manier kan je de banaan in z'n geheel in een diepvriesbakje in de vriezer bewaren.
Wist je dat je overrijpe bananen ook heel erg goed kan invriezen? Schil de banaan en snijd het in plakjes van 1 à 2 cm. Doe de stukjes in een zakje die je vervolgens in de vriezer legt. Bananen kunnen door invriezen hun smaak wat verliezen maar juist bij overrijpe bananen is dat geen enkel probleem.
Bananen invriezen is de perfecte manier om ze veel langer te bewaren. Je kunt bananen heel gemakkelijk invriezen, je hoeft ze alleen maar te schillen en in stukjes van enkele centimeters te snijden en ze als individuele bananen in zakken te doen.
Fruit – 8-12 maanden
Vries banaan in zonder schil. Verwijder bij appel en peer het klokhuis.
Bananen zijn gevoelig voor koudebederf. Bewaar ze op een droge, koele, donkere plek, maar niet in de koelkast. Avocado's en tomaten, rijpt of bederft sneller als je het bij bananen bewaart. Bananen kun je langer goed houden door de bovenkant van een tros in te wikkelen met vershoudfolie.
Je moet de banaan wel opeten als ze nog bevroren zijn, anders wordt het een papperige bedoeling. Deze snack is ideaal om overrijpe bananen te verwerken. Je pelt de bananen, snijd ze in plakjes en bewaar ze in een diepvrieszak in de koelkast. Eenmaal bevroren zijn ze klaar voor gebruik!
Je kunt hele, gepelde bananen invriezen in grote plastic zakken, net als kleinere stukjes banaan. Je kunt bananen ook in hun schil invriezen, maar dit werkt alleen als je gepureerde bananen wilt . Nadat je een banaan die in de schil is bevroren, hebt ontdooid en gepeld, komt hij in wezen als een gepureerde textuur uit de schil.
Basismethoden voor het invriezen van bananen
Schil je bananen en leg ze op een dienblad en in de vriezer, en vries ze in tot ze stevig zijn . Doe ze dan in een gelabelde hersluitbare diepvrieszak, zorg ervoor dat je alle overtollige lucht verwijdert voordat je ze afsluit. Bevroren bananen kun je het beste binnen zes maanden gebruiken.
Wees niet bang als je bevroren bananen bruin worden, dat is volkomen normaal ! Prak ze: Hoewel een overrijpe banaan er misschien niet aantrekkelijk uitziet, zijn je bruine bananen op hun zoetst! Op dit punt zijn ze gemakkelijk te prakken en te bakken tot brood, muffins, koekjes, pannenkoeken en meer.
Idealiter gebruikt u bevroren bananen binnen ongeveer 6 maanden. Als u ze langer in de vriezer laat liggen, kunnen ze vriesbrand krijgen . Gelukkig zijn bevroren bananen, hoewel ze van mindere kwaliteit kunnen zijn, nog steeds veilig om te eten. Voor recepten zoals smoothies of ijs kunt u bevroren bananen rechtstreeks uit de vriezer gebruiken.
Groente en fruit met een hoog vochtgehalte
Niet alle groente en fruit kun je invriezen. Het gaat dan voornamelijk om groente en fruit met een hoog vochtgehalte. Denk hierbij aan salade, komkommer, tomaat, kiwi's en druiven. Wanneer je dit ontdooit verliest het zoveel water dat de smaak er niet lekkerder op wordt.
Door het fruit te besprenkelen met wat citroen-, limoen- of sinaasappelsap. De enzymen in het fruit die voor de verkleuring zorgen, werken namelijk minder goed in zuur. Ook vitamine C gaat verkleuring tegen.
Dat kan rotting bij de mandarijn veroorzaken. Het rijpingsproces van een onrijpe banaan komt juist op gang door er een rijpe mango naast te leggen. Maar leg een rijpe banaan liever niet naast een rijpe mango. Allebei zijn ze gevoelig, en produceren een grote hoeveelheid etheen waardoor beide soorten snel kunnen rotten.
Wikkel de steel van de bananen (de bovenkant van de tros) dan in met vershoudfolie. Dit zorgt er namelijk voor dat het door de banaan zelf-geproduceerde stofje ethyleen zich minder goed kan verspreiden, waardoor het rijpingsproces langzamer gaat.
Bevroren fruit
Ook bevroren fruit kan de smoothie dikker en zoeter maken. Bovendien is het makkelijk, want je kunt altijd een zakje in je diepvriezer bewaren. Probeer kokosnoot of mango om je smoothie extra smeuïg te maken.
Vries de plakjes banaan afzonderlijk in door plakjes van ongeveer twee tot drie centimeter dik op een bakplaat in een enkele laag op bakpapier te leggen. Leg ze twee tot drie uur in de diepvries tot ze stevig zijn. Zodra je bananenplakjes zijn ingevroren, verzamel je ze en doe je ze in een bakje of zakje.
Bananen die al rijp zijn kunt u het beste op een koele, donkere en droge plek bewaren. De koelkast is voor deze exemplaren een goede plek. Leg ze onderin in de groentelade, dan houdt u ze nog enige tijd goed. De wat groenere exemplaren bewaart u het beste op kamertemperatuur, dan rijpen ze verder.
Ja! Dit is een geweldige manier om ervoor te zorgen dat je geen rijpe bananen verspilt. Schil ze en vacuüm ze voor extra houdbaarheid, of stop ze in de vriezer! Op die manier heb je het hoofdingrediënt klaarstaan als je bent geïnspireerd om bananenbrood of een smoothie te maken.
Schil de bananen en snijd ze in ½ inch dikke rondjes en leg ze in een enkele laag op de voorbereide bakplaat. Vries ze in tot ze stevig zijn, of ongeveer 1 uur. Haal ze van de bakplaat en doe ze in een diepvriesbestendige zak of diepvriesbestendige luchtdichte container. Bewaar ze maximaal 3 maanden in de vriezer.
Bananen laten vocht los als ze ontdooien . Voor het beste resultaat in uw bakrecept, giet u al of het grootste deel van dit vocht weg, omdat het te veel vocht aan uw beslag kan toevoegen. (Tip: Als uw recept voor gebakken bananen een vloeistof zoals melk vereist, kunt u in plaats daarvan dit bruine bananenvocht gebruiken.)
Net zoals de schil van vele andere fruitsoorten, zoals kiwi en meloen zit ook de schil van een banaan vol met goede stoffen. Dit zijn onder andere vitamine B6, B12, kalium en magnesium. Zonde om de schil weg te gooien dus, want kalium zorgt bijvoorbeeld voor wittere tanden en is ook nog eens goed voor uw hart.
Wanneer je de banaan uit de vriezer haalt, begint de amylase die tijdens het invriesproces vrijkomt, het zetmeel dat tijdens het invriesproces vrijkomt, om te zetten in suiker . Hierdoor smaakt de ontdooide bevroren banaan zoeter op de tong (via Fine Dining Lovers).
Ze hebben ongelooflijke gezondheidsvoordelen en zijn een geweldige vrucht voor gewichtsverlies , of het nu in de vorm is van rauwe bananen, bananenchips of bevroren bananen. Bevroren bananen zijn meestal zoet vanwege de aanwezigheid van een enzym amylase dat zetmeel afbreekt tot glucose tijdens het ontdooien.
Bevroren fruit vergeleken met het gewone verse fruit zal dezelfde hoeveelheid calorieën bevatten . Je zoekt waarschijnlijk een hele banaan op, terwijl de portie bevroren banaan misschien maar een halve banaan is. Vergelijk de portiegrootte en dat zou moeten helpen.