Goed nieuws: ja, je kunt ovenschotels invriezen! Maak je ovenschotel zoals wanneer je 'm meteen in de oven zou stoppen.
Rijstgerechten kun je over het algemeen ook goed invriezen. Vooral fried rice gerechten, zoals een nasi of Thaise khao pad. Die bevatten namelijk weinig vocht en kun je dus goed invriezen en opwarmen, zonder dat het afbreuk doet aan de structuur.
Of wil je grote hoeveelheden bewaren? Dan kun je natuurlijk ook je rijst invriezen. Laat het afkoelen, doe het in een luchtdicht zakje of bakje en leg het in de vriezer bij een temperatuur van -18°C. Op die manier blijft het wel 3 maanden bruikbaar.
Rood aardewerk is geschikt voor gebruik in de oven, op gas, en op keramische of elektrische kookplaten (pas wel op voor krassen!). Ook kan het in de vriezer. Je kunt het in de magnetron gebruiken om gerechten kort op te warmen, niet om ze te bereiden (te lange tijd in de magnetron).
Rijstschotels en andere rijstgerechten invriezen is net zo makkelijk als het invriezen van gewone gekookte rijst. Gebakken rijstschotels met vlees, groenten of kaas kunnen makkelijk worden ingevroren . Net als bij gewone, gekookte rijst, moet u ervoor zorgen dat het rijstgerecht is afgekoeld voordat u het in een luchtdichte container of zip-top zak doet.
De beste containers om in te vriezen
U kunt het zeker invriezen in welke glazen of keramische ovenschaal of metalen pan u het ook wilt bakken, mits deze zowel in de vriezer als in de oven kan, of om specifieker te zijn, van vriezer naar oven, wat het geval is voor borosilicaatglas zoals Pyrex.
Doe ongekookte rijst in een gelabelde diepvrieszak. Verwijder zoveel mogelijk lucht. Bewaar het plat voor meer ruimte. Kook zoals normaal – het is niet nodig om te ontdooien voor gebruik.
Als u rijst wilt invriezen, spreidt u deze uit in een ondiepe laag op een pan, laat u deze afkoelen in de koelkast en doet u deze in een bak of zak voordat u deze in de vriezer legt. Net als bij verwarmen, verwijdert invriezen geen bacteriesporen of toxines .
Hoe lang is rijst houdbaar? Er bestaan veel misverstanden omtrent de houdbaarheid van rijst. Ongekookte droge rijst is jarenlang houdbaar mits deze koel en droog bewaard wordt. Zelfs jarenlang na het verstrijken van de THT datum op de verpakking.
De bacterie Bacillus cereus kan sporen vormen die goed kunnen overleven en hittebestendig zijn. Sporen zijn bacteriecellen in een soort slaapstand. Als je rijst opnieuw opwarmt, kunnen deze sporen dat overleven en zich later weer ontwikkelen tot bacteriën.
Doe de gewenste porties bevroren rijst in een Anyday-schaal en verwarm deze met het deksel op de magnetron gedurende 1-2 minuten, of totdat de rijst volledig is opgewarmd .
Je kunt voedselvergiftiging krijgen door het eten van opgewarmde rijst . Het is niet het opwarmen dat het probleem veroorzaakt, maar de manier waarop de rijst is bewaard voordat deze wordt opgewarmd. Bewaar rijst maximaal één dag in de koelkast totdat u deze opwarmt.
Het is volkomen veilig om gekookte rijst in te vriezen, maar de textuur verandert nadat het is ingevroren, omdat het voedsel niet bestand is tegen opwarmen . Dit komt doordat de celwanden van rijst afbreken bij het ontdooien, waardoor uw perfect gekookte, luchtige rijst een onaangename, papperige textuur krijgt.
Ja, je kunt gekookte rijst invriezen . Koel het zo snel mogelijk af door het in een ondiepe bak in de koelkast te leggen. Zodra de rijst helemaal koud is, doe je het in diepvrieszakken in de gewenste portiegroottes, maak het plat tot ongeveer 3 cm dik en verwijder zoveel mogelijk lucht voordat je het goed afsluit.
Bewaar rauwe rijst op een koele, donkere en droge plaats
Zodra je de rijst in een luchtdichte container hebt gedaan, kun je deze het beste op een koele, donkere en droge plek bewaren, zegt Cartwright. "Vermijd vochtige of vochtige plekken en overweeg zelfs om een vochtabsorberend pakketje te gebruiken", zegt hij.
Vermijd het invriezen van ovenschotels die gemaakt zijn met zuivelproducten (vooral zachte kazen met een hoog watergehalte zoals ricotta of hüttenkäse), eieren, zetmeelrijke groenten en waterrijke groenten zoals sla en komkommer .
Kook al het vlees voor een ovenschotel die u wilt invriezen grondig voordat u het aan de andere ingrediënten toevoegt . Op deze manier hoeft u zich geen zorgen te maken over het verwarmen van de ovenschotel tot een specifieke temperatuur om het vlees te laten garen voordat u het serveert. In plaats daarvan hoeft u zich alleen maar te concentreren op het voorzichtig opwarmen van het gerecht om het te serveren.
" Er bestaan geen regels voor het afdekken van een ovenschotel. In heel wat gevallen is het niet nodig om dit te doen, en andere keren net wel. Het afdekken dient vooral om te voorkomen dat de bovenlaag uitdroogt of zou aanbranden.
De textuur van gevriesdroogde rijst kan echter verschillen, afhankelijk van of het gekookt is vóór het vriesdrogen of niet. Rijst die gekookt is vóór het vriesdrogen, behoudt een zachtere textuur wanneer het gerehydrateerd wordt, terwijl ongekookte rijst die gevriesdroogd is een knapperige textuur heeft .
Verpak het roerbakdiner samen: Doe de zakken met kip, groenten, rijst en saus in een grote plastic zak of diepvriescontainer . Print of schrijf de bereidingsinstructies (hieronder) uit en doe ze in de zak. Druk zoveel mogelijk lucht eruit voordat u ze dichtmaakt.
Verwijder het plastic deksel en leg bakpapier of aluminiumfolie op de bevroren ovenschotel. Plaats de bevroren ovenschotel op het middelste rek van de oven. Bak ongeveer 40-45 minuten (afhankelijk van de grootte van de ovenschotel). Verwijder bakpapier of aluminiumfolie en verwarm nog 15-20 minuten.
Koel de rijst zo snel mogelijk af, idealiter binnen een uur, en bewaar hem in de koelkast totdat u hem weer wilt opwarmen. Bewaar de rijst maximaal twee dagen in de koelkast voordat u hem weer opwarmt. Wanneer u rijst opwarmt, zorg er dan voor dat hij helemaal stomend heet is. Verwarm rijst niet vaker dan één keer .
Dat komt doordat gekookte rijst de perfecte kraamkamer is voor een hele ongezellige bacterie (Bacillus cereus). Hierdoor kun je zomaar een voedselvergiftiging oplopen en dat gaat allemaal veel sneller dan je denkt.
Ook rijst zet je maar beter zo snel mogelijk in de koelkast om bacteriën een halt toe te roepen. Als je 'm correct bewaart, kan je rijst dus perfect opnieuw verwarmen, maar denk er ook eens aan om de koude rijst te verwerken in een heerlijke salade.