Pepermuntthee staat bekend om zijn kalmerende effect op de maag en kan helpen bij het verminderen van maagzuur. Daarnaast kan gemberthee ook nuttig zijn, omdat gember bekend staat om zijn maagkalmerende eigenschappen. Het is altijd het beste om met een arts te overleggen als je regelmatig last hebt van maagzuur.
Water, koffie en thee zijn een goede keuze. Omdat vezels vocht binden, kunnen ze namelijk alleen goed hun werk doen als je ook voldoende drinkt.
Rennie kauwtabletten of Maalox kauwtabletten zijn voorbeelden die kunnen helpen om uw maag rustig te krijgen. Ze neutraliseren de hoeveelheid zuur in de maag.
In eerste instantie kan melk de klachten iets verlichten. Door het drinken van grote hoeveelheden melk wordt de maagzuurproductie echter gestimuleerd. Stop met roken, want dit irriteert het maagslijmvlies en kan het sluitspiertje tussen de maag en slokdarm verslappen.
Heb je maagklachten? Mogelijk heb je moeite met het verteren van eiwitten. Eet een kiwi, ananas of mango. Hierin zitten enzymen die eiwitten splitsen.
Tips tegen maagpijn
Wees terughoudend met koffie, alcohol, frisdrank en scherpe kruiden, uien en koolsoorten. Een kop warme melk of verse gemberthee. Ben je gestrest, zorg dat je de stress aanpakt. Probeer bijvoorbeeld ontspanningsoefeningen of aandachtsoefeningen (mindfulness).
Antacida : algeldraat met een magnesiumzout - antacida zijn stoffen die het maagzuur binden en neutraliseren. Hierdoor neemt de overmaat aan maagzuur af en de pijn zal snel verminderen. Voorbeelden zijn: Antagel, Maalox. Antagel is vloeibaar: gebruik 10 tot 15 ml suspensie na iedere maaltijd en voor het slapen gaan.
Voedingsmiddelen die de maag tot rust brengen, zoals yoghurt, melk, gekookte spinazie, wortelen en aardappelen, kunnen helpen. Een efficiënt huismiddeltje tegen maagzuur is te slapen met uw bovenlichaam iets hoger, zodat het maagzuur niet in de slokdarm kan vloeien.
Heeft u last van brandend maagzuur of maagpijn en heeft u een pijnstiller nodig? Kies dan bij voorkeur paracetamol. Andere pijnstillers kunnen de maag irriteren, waardoor de pijn verergert.
Tips en adviezen bij een luie maag
Eet liever meerdere, kleine maaltijden, in plaats van drie grote maaltijden per dag. Eet rustig en kauw het voedsel goed. Ga na het eten niet liggen. Blijf minimaal dertig minuten rechtop zitten of maak een wandeling na de maaltijd.
De banaan kalmeert de maag en met de hulp van de honing verlaagt ze het bloedsuikerniveau. De melk kalmeert en herbevochtigt uw systeem. BRANDEND MAAGZUUR: Bananen hebben een natuurlijk zuurwerend effect op het lichaam. Eet dus een banaan als u last hebt van brandend maagzuur.
Wil je maagproblemen verminderen/voorkomen? Eet dan dit: Bananen: ze verteren makkelijk en bevatten vitamine B6, wat een opgeblazen gevoel vermindert. Wit geroosterd brood: af en toe knabbelen op wat wit geroosterd brood of crackers houdt je vertering op gang zonder het te belasten.
Patiënten hadden minder maagzuur in de slokdarm als ze op hun linkerzij sliepen, vergeleken met wanneer ze op hun rug of rechterzij lagen. Ook bleek dat maagzuur sneller terugstroomt naar de maag bij een houding op de linkerzij.
In het kort. Bij maagklachten kunt u last hebben van pijn boven in uw buik, brandend maagzuur en opboeren. Maak een afspraak met uw huisarts als u langer dan 2 of 3 maanden maagklachten heeft. Maagklachten kunnen erger worden door roken, voeding, medicijnen en stress.
Dit zijn medicijnen met de werkzame stof esomeprazol, lansoprazol, omeprazol, pantoprazol en rabeprazol. Deze soort maagzuurremmers kun je vooral op recept krijgen. Slechts een aantal, in een lagere sterkte, kun je bij de drogist of apotheek kopen.
Venkel en gember zijn natuurlijke middelen tegen maagpijn
Vooral na een zware maaltijd. Een natuurlijk middel tegen maagpijn is venkel, maar ook gember werkt goed.
Een opgeblazen of opgezwollen gevoel in de maag of darmen kan op verschillende manieren ontstaan: Er wordt meer lucht dan normaal ingeslikt, bijvoorbeeld omdat je te snel eet of drinkt, te veel eet of te snel praat. De bacteriën in je darmen zorgen voor (overmatige) gasvorming.
Opgeblazen gevoel: Een gevoel van volheid of druk in de maag, vaak na het eten. Buikpijn of ongemak: Vaak in de bovenbuik, variërend van mild tot ernstig. Raar gevoel in buik en misselijk: Een misselijk gevoel zonder duidelijke oorzaak. Boeren: Vaak boeren, vaak na de maaltijd.