Spruitjes Spruitjes bevatten ongeveer dezelfde gezondheidsvoordelen als broccoli. Daarnaast is er nog het antioxidant kaempferol, dat de beschadiging van cellen tegengaat. Verder zitten ze bomvol vitaminen en mineralen (A, C, K, kalium en foliumzuur) en vezels.
Zowel broccoli als broccolispruiten zitten vol met helende antioxidanten, hoewel broccolispruiten 50-100 keer meer helende eigenschappen hebben dan de grote bundels broccoli die je misschien koopt . Het mysterieuze helende ingrediënt staat bekend als sulforafaan, dat wordt geëxtraheerd bij het kauwen en afbreken van de spruit in helende stukjes.
De groenten die tot de nachtschade behoren zijn wel onderdeel van een gezond voedingspatroon, maar staan dus niet in onze top 10: gewone aardappel, tomaat, aubergine, paprika, chilipeper, groene peper, Spaanse peper, kruisbessen en goji-bessen.
Recent onderzoek van William Paterson University in New Jersey heeft de 41 gezondste voedingsmiddelen onder de loep genomen en wat blijkt? Waterkers staat bovenaan de ranglijst. Ja, je leest het goed – waterkers. Geen enkele andere groente kan zich meten met deze groene krachtpatser.
Spruitjes
Spruitjes bevatten ongeveer dezelfde gezondheidsvoordelen als broccoli. Daarnaast is er nog het antioxidant kaempferol, dat de beschadiging van cellen tegengaat. Verder zitten ze bomvol vitaminen en mineralen (A, C, K, kalium en foliumzuur) en vezels.
Groenten domineren over het algemeen de top van de lijst, met ook groenten als spinazie (86) en boerenkool (49). net als andere basisproducten zoals rode paprika (41) en broccoli (34). Maar als het om fruit gaat, is de gezondste… de tomaat.
Is het oké om elke dag spruitjes te eten? Ga ervoor. " Als je van spruitjes houdt en ze kunt verdragen, absoluut! Ze bevatten minder calorieën en een veelvoud aan belangrijke voedingsstoffen", zegt Snyder.
Broccolispruiten bevatten 100-400 keer zoveel sulforafaan als andere kruisbloemige groenten! Broccolispruiten zijn niet gevaarlijk om te eten; vermijd ze echter als ze beschimmeld zijn. Probeer dagelijks tot ½ kopje broccolispruiten te eten .
Voedingsvezels: spruitjes bevatten meer vezels dan gewone broccoli . Daarom is het een betere keuze voor mensen die last hebben van spijsverteringsproblemen en constipatie. Aanwezigheid van vitamine E: vitamine E is in kleine hoeveelheden aanwezig in broccoli.
Volgens Greger hebben we twee porties bladgroenten nodig per dag en hoe donkergroener ze zijn, hoe beter. Een voorbeeld hiervan is dus spinazie, maar ook rucola, bietenbladeren, boerenkool en postelein.
Bloemkool en broccoli zijn dus beide erg gezond. Ze bevatten weinig calorieën en veel gezonde voedingstoffen. Toch is broccoli net wat gezonder dan bloemkool, het bevat namelijk meer calcium, vezels en vitamine K. Een extra voordeel van broccoli is dat het goed is voor het geheugen.
Gezond eten betekent meer donkergroene groenten eten, zoals broccoli, spinazie en andere donkergroene bladgroenten . Neem meer rode of oranje groenten op in uw dieet, zoals wortels, tomaten, zoete aardappelen en peulvruchten (droge bonen en erwten).
Vanwege de antioxiderende en antibacteriële eigenschappen kan sulforafaan uit broccolispruiten de gezondheid van de darmen bevorderen. Chronische oxidatieve stress kan constipatie veroorzaken. Omdat de antioxiderende effecten van sulforafaan naar verluidt helpen om uw darmcellen normaal te laten functioneren, kunnen ze helpen om de stoelgang te verbeteren ( 15 ).
Verbeterde cognitieve functie: Spruiten bevatten voedingsstoffen zoals vitamine E en foliumzuur die de gezondheid van de hersenen ondersteunen en de cognitieve functie verbeteren . Regelmatige consumptie van spruiten kan helpen het geheugen, de focus en de concentratie te verbeteren.
Veel mensen snijden de broccoliroosjes van de stam en gooien de stam vervolgens weg. Zonde! De stronk is net zo smakelijk en zelfs voedzamer dan de roosjes. Schil de stam en snijd hem in kleine stukjes of dunne plakjes, zo gebruik je de hele broccoli in je gerecht en voorkom je onnodige voedselverspilling.
3 Houd er rekening mee dat spruitjes veel vezels bevatten, die buikpijn, een opgeblazen gevoel en gasvorming kunnen veroorzaken als u er te veel van eet . 4 Lees verder om meer te weten te komen over de voedingswaarde van spruitjes en hoe u ze in uw dieet kunt opnemen.
Ze kunnen helpen bij het ondersteunen van gezond gewichtsverlies. Spruitjes zitten boordevol voedingsstoffen — maar niet in calorieën . Als een van uw gezondheidsdoelen is om af te vallen, kan het toevoegen van spruitjes aan uw maaltijden helpen omdat ze caloriearm maar toch vullend zijn.
Dingen die u moet weten
Gooi verse spruitjes weg die een vieze geur, gele of verwelkte bladeren, een papperige of slijmerige textuur of donkere vlekken hebben . Gebruik verse spruitjes binnen 1-2 weken nadat u ze hebt gekregen.
Gezond avondeten bestaat voornamelijk uit producten die in de Schijf van Vijf staan. Kies voor veel groente, een volkorenproduct of aardappelen en vis, peulvruchten, vlees, ei of noten. Voor de bereiding gebruik je vloeibaar vet.
Alle vers fruit is gezond.
Daarom staan ze in de donkergroene zone van de voedingsdriehoek. Kies volop uit volgende soorten: Citrusvruchten: sinaasappel, pompelmoes*, mandarijn, citroen, limoen … Pitvruchten: appel, peer …
Spruitjes
Ook spruitjes kunnen zorgen voor een opgeblazen gevoel en winderigheid, omdat de dunne darm de raffinose (een suiker) die in spruitjes zit, niet goed kan verwerken.
Hoewel broccoli meer calorieën, vet en koolhydraten bevat, is het rijker aan calcium, ijzer en pantotheenzuur (een vitamine B die wonderen doet voor gezond haar) en bevat het iets meer kalium. Spruitjes bevatten daarentegen minder natrium.
De vitamine C in spruiten biedt samen met de B-vitamines en de natuurlijke suikers ook een helpende hand in de functie van je zenuwstelsel en je hersenen. Foliumzuur helpt bij de aanmaak van rode bloedlichamen, wat ook weer goed is voor een gezond zenuwstelsel. Dat is weer goed voor een snel reactievermogen.