Uien. Door uien in een vochtige koelkast te bewaren worden ze eerder zacht en gaan ze eerder schimmelen. Bewaar ze liever op een donkere, droge plek, bijvoorbeeld in een kelderkast. Maar let op: bewaar ze niet te dicht bij je aardappelen, want dat zal de kwaliteit van zowel je uien als je aardappelen achteruit gaan.
Bewaar uien buiten de koelkast op een donkere, droge plek. Bewaar uien niet direct naast aardappelen, want uien nemen snel vocht op uit de aardappelen waardoor beide eerder gaan rotten. Bewaar een restje ui verpakt in huishoudfolie of in een bewaarbakje in de koelkast. Blancheer gesneden uien kort voor invriezen.
Verse uien bewaar je het best in de groentelade van de koelkast, gedurende maximum vijf dagen. Droge uien bewaren minstens vier weken op een koele en droge plaats met voldoende ventilatie. Scherm ze af van het daglicht en bewaar ze nooit samen met aardappelen, want dan gaan die laatste sneller rotten.
Wist je dat uien en knoflook tot een half jaar vers kunnen blijven? Beide moeten worden bewaard op een koele, donkere en droge plaats en ze kunnen ook goed samen worden bewaard.
Wil je ui langer bewaren? Dan kun je de rauwe ui invriezen. Ingevroren ui is één jaar houdbaar, voor bosui is dit 3 maanden.
Uien zijn een natuurlijk antibioticum: rauwe ui bevat eigenschappen die bacteriën in de mond helpen bestrijden. Zo worden bv. tandgaatjes en bacteriën die het tandvlees aantasten, onschadelijk gemaakt met uien. Gekookte, gebakken of gestoomde ui bevat dit antibacteriële effect veel minder.
Koel ze zo snel mogelijk af (spoel ze met koud water of ijswater) en vries ze dan in kleine porties in. Je kunt je wortels ook schoongemaakt en in stukjes rauw invriezen, op voorwaarde dat je ze daarna ingevroren in de kookpot doet en meteen klaarmaakt. Als je ze eerst laat ontdooien, gaan ze bederven.
Welke groente bewaar je buiten de koelkast? Vruchtgroenten zoals tomaat, paprika, komkommer, aubergine, courgette en avocado kun je beter buiten de koelkast bewaren. In de koelkast bederven ze sneller door de kou. Groente als komkommer en paprika zijn in de supermarkt vaak verpakt in plastic folie.
Komkommer. Komkommers drogen uit in de koelkast. De schil beschadigt waardoor ze sneller bederven. Bewaar ze daarom op een koele plaats in de keuken, de kelder of de berging.
Uien en aardappelen zijn geen goede vrienden van elkaar. Uien versnellen namelijk het rijpingsproces van de aardappelen, waardoor ze sneller bederven. Uien nemen daarentegen snel het vocht op uit de aardappelen, waardoor deze eerder gaat rotten. Kortom, bewaar de ui en de aardappel nóóit naast elkaar.
Een rauw ei is vanaf de legdatum, die vermeld staat op het ei, tot een maand te bewaren in de koelkast. Bewaar de eieren in het doosje en draai ze met het puntige deel naar beneden, zo blijft de dooier langer in het midden hangen. Bewaar ze ook niet te dicht bij etenswaren met een sterke smaak of geur.
Geschilde uien kunnen tot twee weken in de koelkast bewaard worden, terwijl in blokjes gesneden uien slechts zeven tot tien dagen houdbaar zijn. Bosui kan je ongeveer een week lang bewaren in de koelkast in een bewaarbakje of huishoudfolie.
Bewaar je tomaten eerder op een koele plek (12°C). Zo blijven ze een week goed.
Uien. Door uien in een vochtige koelkast te bewaren worden ze eerder zacht en gaan ze eerder schimmelen. Bewaar ze liever op een donkere, droge plek, bijvoorbeeld in een kelderkast. Maar let op: bewaar ze niet te dicht bij je aardappelen, want dat zal de kwaliteit van zowel je uien als je aardappelen achteruit gaan.
Uien die niet meer houdbaar zijn krijgen een vieze zure geur. De geur van bedorven uien is zuur. Ook een beschimmelde, rotte geur is een teken dat uien over datum zijn.
Verwijder (in tegenstelling tot bij aardappelen) zoveel mogelijk aarde voor je ze te drogen legt. Droog je uien tot ze een donkere schil krijgen en bewaar ze daarna in een donkere, koele plaats.
Het Voedingscentrum adviseert om kliekjes twee dagen te bewaren, mits de koelkast op maximaal 7 graden Celsius staat. "Bij 4 graden Celsius kun je het eten drie dagen bewaren, maar vaak staat de koelkast niet zo koud", zegt woordvoerder Oene van der Wal.
Appels kun je het beste bewaren in de koelkast op 4 °C. Dan zijn ze wel drie weken langer houdbaarder dan buiten de koelkast. Heb je een gezin dat een kilo appels per dag verorbert, dan is het natuurlijk economischer om ze buiten de koelkast te bewaren.
Onder goede omstandigheden kan je een paprika zo tot zeven dagen bewaren. Wil je paprika's langer bewaren, dan kan je ze invriezen, inleggen of drogen. Tip: je kan rotting tegengaan door het steeltje van de paprika bij te snijden.
Het is over het algemeen aan te raden om uw eten te bewaren in vershoudbakjes en niet met 'pan en al' in de koelkast te plaatsen. Naast dat het eten zijn smaak verliest, kan het voedsel zich gaan hechten aan de pan waardoor dit lastig te verwijderen is. U kunt de pan zo ook niet gebruiken voor andere mooie gerechten.
Bederfelijk eten dat langer dan 2 uur buiten de koelkast is geweest, is niet meer te vertrouwen, ook al verhit je het daarna goed. Ziekmakers gaan dood als je het eten goed verhit, maar er zijn ziekmakers die gifstoffen aanmaken, vooral bij kamertemperatuur.
Je bent het misschien niet gewend, maar sauzen als ketchup, mayonaise en sojasaus kun je ook buiten de koelkast bewaren. Ze zitten namelijk vaak vol natuurlijke en kunstmatige conserveermiddelen.
Ui bewaren
Bewaar ze niet in een plastic of stoffen zak, maar in een paapieren zak of een doos met gaten. Zo kun je uien en sjalotten vaak tot een maand bewaren. Heb je de ui al gesneden? Gesneden ui bewaar je het best in een luchtdicht bakje.
In een goed gesloten plastic zakje of bakje kun je stukjes ui tot 3 maanden in de diepvries bewaren, bij minimaal -18°C.
Heb je een restje gebakken ui over? Dan kun je dit 2 dagen in de koelkast of 3 maanden in de diepvries bewaren.