Eet maximaal één stuk fruit per dag. Kies kaliumarm fruit zoals bosbessen, een appel, peer, ananas, watermeloen, mandarijn, citroen, clementine, mango, pruim, framboos, sinaasappel, perzik of nectarine. Eet maximaal 150 gram groenten per dag.
Groenten en fruit zoals bessen, druiven, broccoli en spinazie zijn dus uitstekende keuzes, maar ook volkoren granen, magere eiwitten zoals kip en vis en gezonde vetten zoals die in avocado's en noten te vinden zijn, zijn specifieke voedingsmiddelen die bijzonder gunstig zijn voor je nieren.
Behalve vitamine B, bevatten bananen ook veel kalium, een mineraal dat nodig is voor een goede functie van hart, de nieren en vooral van de hersenen.
Dat is vooral bij spek, worst, bacon, salami, ham en gerookt vlees. Kies liever voor rosbief, fricandeau, kipfilet, kalkoenfilet, filet américain en de vleeswaren waarop staat dat ze geen of minder zout bevatten. U mag ei eten (alle bereidingen), maar voeg geen zout toe.
Uit onderzoek blijkt dat het eten van te veel dierlijke eiwitten, zoals zuivel, vlees en kaas, nierstenen kan veroorzaken en klachten kan verergeren bij mensen waarbij de nieren al minder goed functioneren. Opvallend genoeg lijken onze nieren beter te reageren op plantaardige eiwitten.
Fosfor en zuivelproducten
De meeste zuivelproducten bevatten veel fosfor. Mensen met een nierziekte moeten hun dagelijkse inname van melk, yoghurt en kaas beperken tot ½ kopje melk, of ½ kopje yoghurt of 1-ounce kaas . Als u toch voedingsmiddelen met veel fosfor eet, vraag dan uw arts om een fosfaatbinder die u bij uw maaltijden kunt innemen.
In Nederland hebben ongeveer 1,7 miljoen mensen chronische nierschade. Dit is in veel gevallen het gevolg van hoge bloeddruk of diabetes. Daarnaast kan teveel zout eten leiden tot nierschade.
Daarnaast is komkommer goed voor de gezondheid van je nieren omdat deze het urinezuur level in je lichaam verlagen.
Veel gezonde groenten, zoals spinazie en boerenkool, bevatten veel kalium en zijn moeilijk in te passen in een dieet voor nierpatiënten.
Tomaten zijn niet per se slecht voor de nieren, maar mensen met chronische nierziekte moeten hun consumptie van tomaten en andere kaliumrijke voedingsmiddelen in de gaten houden. Voor mensen met gezonde nieren vormen tomaten geen probleem en kunnen ze deel uitmaken van een gezond, uitgebalanceerd dieet.
Witloof wordt traditioneel ingezet als vochtafdrijvend middel, om de spijsvertering te bevorderen, om de nier- en leverfunctie te stimuleren, tegen reuma en jicht, voor het versnellen van wondgenezing en om koorts, diarree, galstenen en geelzucht te behandelen.
Bloemkool is goed voor het hart
Dat geldt ook voor de nierfunctie. Onderzoekers geloven dat de voordelen ervan te maken kunnen hebben met een verbetering van DNA methylatie. Dit is onmisbaar voor een normale cellulaire functie.
Beschadigde nieren bouwen kalium op in het bloed, wat resulteert in ernstige hartproblemen. Kalium is aanwezig in bananen, andere soorten fruit en groenten (zoals aardappelen, avocado's en meloenen). Mensen met een gevorderde nierziekte wordt meestal geadviseerd om bepaalde soorten fruit en groenten, waaronder bananen, te vermijden .
Bloemkool, paprika, kool en rucola. Deze groenten zitten bomvol nutriënten die goed voor je zijn en bevatten daarnaast weinig van de mineralen natrium, kalium en fosfor. Een teveel van deze elektrolyten moet door de nieren via de urinewegen worden afgevoerd. Bloemkool: bron van vitamine C, vitamine K en foliumzuur.
Omdat kiwi's veel oxalaten bevatten, moeten mensen met nierstenen het eten ervan vermijden . Bovendien bevatten kiwi's veel kalium, wat problematisch kan zijn voor mensen met nierproblemen.
U kunt de verschillende soorten dus door elkaar vervangen. Voorbeelden van magere vleeswaren: rookvlees (bevat wel veel zout), fricandeau, achterham (zonder vetrand), kip- en kalkoenfilet, runder- en varkensrollade, lever, tong, magere casselerrib, pekelvlees (bevat wel veel zout).
Vermijd voedingsmiddelen waarvan de eerste vier of vijf items in de ingrediëntenlijst zout bevatten. Eet geen ham, spek, worst, hotdogs, vleeswaren, kipnuggets of kipnuggets, of gewone bliksoep . Eet alleen soepen met minder natrium die geen kaliumchloride als ingrediënt bevatten (controleer het etiket).
Ayurveda moedigt de inname van plantaardige eiwitten aan, omdat deze minder schadelijk zijn voor de nierfunctie dan de dierlijke variant. Augurken: Hoe verleidelijk ze ook zijn, augurken zijn absoluut een nee voor mensen die worstelen met een nieraandoening, omdat ze boordevol natrium zitten .
De meeste mensen met CKD in een vroeg stadium of een niertransplantatie hoeven tomaten niet te beperken vanwege kalium . Als uw laboratoriumresultaten hogere kaliumwaarden laten zien, kan uw arts of nierdiëtist met u overleggen hoeveel u moet eten.
Met name bladgroenten zoals spinazie, broccoli en boerenkool zitten vol vitamines en mineralen die bijdragen aan een goede werking van uw nieren.
Het eten van kaliumrijke voeding kan je daarom helpen om een hoge bloeddruk te voorkomen en zo je risico op hart- en vaatziektes te verkleinen. Daarnaast is kalium ook goed voor je spieren, botten en nieren.
Tips om kalium in je voeding te beperken
Kies altijd witte geraffineerde graanproducten (zoals wit brood en witte rijst). Eet maximaal één stuk fruit per dag.
Rode paprika's hebben een lage kaliumwaarde en hebben veel smaak, maar dat is niet de enige reden waarom ze goed passen in een niervriendelijk dieet. Deze smakelijke groenten zijn een uitstekende bron voor vitamine C, vitamine A. Vitamine B6, foliumzuur en vezels.
Ook voor het reinigen van het lichaam is komkommer zeer gezond. Snackkomkommers helpen je lichaam om oude afvalstoffen en gifstoffen af te voeren. Hierdoor is komkommer een gezond voedselwaren voor de blaas, nieren, lever en alvleesklier.
Maar ook als je minder natrium gebruikt, kan het natriumgehalte nog hoog zijn, dus je moet wel op je porties letten. Kortom: augurken, olijven en relish bevatten veel natrium en moeten op een nierdieet beperkt worden. Abrikozen zijn rijk aan vitamine C, vitamine A, en vezels. Ze zijn ook rijk aan kalium.