Vaak vinden we iets niet lekker omdat wij hier een negatieve associatie mee hebben opgedaan. Er bestaat dus zoiets als een 'smaakgeheugen'. Je kunt bijvoorbeeld een negatieve herinnering hebben aan vis omdat je een keer per ongeluk op een graatje hebt gebeten als kind of er ziek van bent geworden.
Oudere mensen hebben vaak een verminderde reuk- en geurzin dus bij hen vallen vooral de wat sterkere smaken goed. Daarbij is soep nog altijd mateloos populair en genieten ouderen ook veel van Hollandse gerechten zoals gehaktballen en stamppot. En ook toetjes zijn populair onder de oudere generatie.
Surströmming staat wereldwijd bekend als een van de smerigste gerechten. Dit komt voornamelijk door de opvallende geur die vrijkomt wanneer een blik hiervan wordt geopend.
De doerian is het bekendst om zijn penetrante geur, vandaar ook de naam stinkfruit. Hoe rijper de vrucht, des te sterker de geur. Het vruchtvlees bestaat uit een soort grote mandarijnenpartjes, maar dan zonder velletje en met een oranjebruine pit in elk partje.
Je moet het namelijk wel durven: de beroemde gegiste haring uit Zweden eten. Hierbij een lesje in surströmming eten. Nog nooit heeft bedorven vis zo gestonken, maar zo lekker gesmaakt. Surströmming is een traditioneel gerecht uit Noord-Zweden dat ontstond in de 16e eeuw toen Zweden een zouttekort had.
“Voor bepaalde smaken is er weinig verschil tussen mensen. Zo hebben mensen over het algemeen een voorkeur voor zoete smaken. Aan de andere kant hebben we een afkeer voor bitter en zure smaken als bijvoorbeeld grapefruit, maar ook koffie”, aldus Hoogeveen. Haar onderzoek richt zich op de veranderende smaak bij ouderen.
En zout is lekker omdat daarmee de interne zoutbalans op peil kan worden gesteld. Zuren, zouten en suikers zijn ook prima bewaarmiddelen, wat aangeeft dat het eten 'veilig' is, en daarom des te lekkerder. Al deze voorkeuren zijn voor mensen gelijklopend, omdat zij de basisbehoeften invullen om te overleven.
Er zijn verschillende oorzaken waardoor je minder trek kunt hebben, denk aan: verandering van smaak- en geurwaarneming, medicijngebruik, ziekte, weinig beweging, je alleen voelen en moe zijn.
Casu marzu kent vele namen: casu martzu, casu modde, casu cundídu en casu fràzigu. Maar je ziet hem waarschijnlijk niet zo snel in de winkelrekken liggen. De Italiaanse overheid en de EU verbieden namelijk de verkoop van deze kaas. Dat komt omdat ze de maden, jawel maden, die in de kaas zitten, zien als besmetting.
tonijn oogbollen
Voor de mensen die al moeite hebben met het eten van een rauwe octopus of andere vis is dit gerecht al helemaal niks want in delen van Japan kan u verse tonijn oogbollen kopen. Eerste worden de oogbollen gekookt om vervolgens met peper en zout op smaak gebracht te worden.
Thaise curries, Indiase nan, Mexicaanse torilla's, Japanse sushi, Marokkaanse tajine's en Italiaanse pasta's.
Een durian is een vrucht die oorspronkelijk uit Zuidoost-Azië komt. De durian staat bekend als de meest stinkende vrucht ter wereld. Ondanks deze geur is de smaak van de durian zoet, een beetje zoals vanillevla, met scherpe randjes zoals knoflook of ui. De durian is zwaar en groot; hij kan zo'n 13 kg zwaar worden.
Wat is de overtreffende trap van vies: viest of viesst? Het is viest, en dus ook de vieste groente. Sommige bijvoeglijke naamwoorden, zoals vies, eindigen op een s. Als je daar de uitgang -st van de overtreffende trap aan toevoegt, vallen de s'en samen: er staat er dus maar één.
In Iran is Amou Haji (94) overleden. Hij kreeg in de media de weinig flatterende bijnaam van de "vuilste of smerigste man ter wereld". Haji zou zich 67 jaar lang niet hebben gewassen, tot enkele maanden geleden. Kort daarna werd hij ziek.
Balut wordt veel gegeten in de Filipijnen, Cambodja en Vietnam. Het is een bevrucht ei van een eend of kip met een bijna ontwikkeld embryo. Het wordt veel op straat verkocht en de mensen zijn er gek op. Het ziet er alleen niet zo smakelijk uit.
Adem in door je neus voordat je een hap neemt van het aanstootgevende voedsel, en probeer dan niet in of uit te ademen terwijl je kauwt en slikt om de smaak te dempen. Eet alleen een beleefde hoeveelheid . Voel je niet verplicht om de hele hoeveelheid van het voedsel dat je niet lust op te eten tijdens een etentje of andere sociale gelegenheid.
Dagelijkse kost tussen 1700 en 1950
Als hoofdmaaltijd aten ze meestal een stamppot met veel aardappelen of een gerecht van peulvruchten, zoals bruine bonen en erwtensoep. Rijke mensen konden vaker vlees, vis en zuivel kopen. Behalve je rijkdom, bepaalde de plaats waar je woonde het menu.
Tegenwoordig zijn er overal eiwitrijke voedingsmiddelen te vinden, en dat is goed nieuws voor senioren die van snacks houden en niet genoeg eiwitten binnenkrijgen. Chips en crackers met veel eiwitten leveren de bevredigende crunch die een geweldige snack is, maar ze bevatten ook extra eiwitten die senioren nodig hebben .
Zwakker wordende spieren en botten, achteruitgaand zicht en gehoor, gebrek aan eetlust, hartproblemen, ziektes als kanker, dementie. Het maakt het leven er niet leuker op. Toch is het vaak best mogelijk om met dergelijke ouderdomsgerelateerde problemen nog lang een goed, gezond en zelfstandig leven te hebben.