Zeker. Maar een salade met veel rauwe sla en groente, is moeilijk te verteren voor je lichaam. Ik ben zeker voorstander van meer groenten eten - maar ze hoeven niet allemaal rauw. Door je groente te koken, stomen of bakken maak je ze lichter verteerbaar en kun je de voedingsstoffen die erin zitten, beter opnemen.
Vooral bladgroente zijn rauw moeilijk te verteren omdat ons gebit dat niet kan kauwen. Daarom raden we iedereen aan om bladgroente, zoals diverse soorten sla, witloof, kolen enz. op het bord voor het gebruik fijn te snijden en er een oliesausje, vinaigrette of mayonaise aan toe te voegen.
Rauwkost als sla, ui, tomaat, wortel, paprika, leveren vezels, vitamines en bevatten weinig calorieën (mits je niet uitschiet met de dressing). Niets mis mee, mits je darmen het aan kunnen om zo'n grote hoeveelheid groenvoer te verteren.
Licht verteerbaar voedsel waar je darmen blij van worden laat je dus ook je focus behouden. Hetzelfde geldt voor algemeen licht verteerbare maaltijden zoals salades. Het kost je lichaam in zijn geheel gewoon minder energie om een salade te verteren dan een vette rundersteak van 400 gram.
Sommige groenten kan je toch beter mijden als je probeert af te vallen, dat blijkt uit een recente studie door PLOS Medicine. Sla, spruitjes en broccoli staan aan jouw kant tijdens je dieet, maar let op: andere groenten kunnen er voor zorgen dat je zelfs sneller bijkomt.
Omdat rauw voedsel meer energie vergt om te verteren. Dus als je teveel rauw voedsel consumeert, kan het je spijsverteringsstelsel verzwakken en een opgeblazen gevoel veroorzaken. Bovendien, als je alleen rauwe groenten eet kan je zelfs last hebben van ijzer-, calcium- en vitamine B12-tekort.
Het is prima om nitraatrijke groente zoals spinazie of sla te combineren met vis of schaaldieren, zoals mosselen. Dat kan meerdere keren per week. Het eten van deze nitraatrijke groenten vormt geen gevaar voor de gezondheid.
Soms ziet u onverteerde voedselfragmenten in de ontlasting. Dit is meestal vezelrijk plantaardig materiaal, dat meestal niet wordt afgebroken en opgenomen in uw spijsverteringskanaal . Soms is onverteerd voedsel een teken van slecht kauwen en snel eten. Zorg ervoor dat u uw voedsel goed kauwt.
Sla bestaat bijna uitsluitend uit onoplosbare vezels. Daarom wordt het gezien als een low FODMAP-voedsel — en een goed alternatief voor high FODMAP-groenten, zoals artisjokken, kool, broccoli, bieten, spruitjes en asperges ( 3 ).
Voor veel mensen met een zwakker spijsverteringsvuur kunnen rauwe salades koud, ruw en moeilijk te verteren zijn . Ze verhogen de vata-energie en kunnen leiden tot indigestie, een opgeblazen gevoel, gasvormige uitzetting en ander lichamelijk ongemak. Geniet alleen van rauwe salades als uw spijsverteringsvuur sterk is.
In sla zit namelijk nitraat. Deze stof komt van nature voor in sla. Nitraat en het daaruit gevormde nitriet werden lang gezien als giftige stoffen. Nieuw onderzoek laat echter zien dat de risico's voor de gezondheid bij het eten van veel sla verwaarloosbaar klein zijn.
Hoe zit het met de vertering van groenten? Groenten kunnen iets langer duren om te verteren dan fruit. Sla, komkommer, paprika's, tomaten en andere groenten die veel water bevatten, hebben echter maar zo'n 30 minuten nodig om 'maagland' achter zich te laten.
Voedingswaren rijk aan fermenteerbare suikers, zoals bonen, schorseneren, kolen en peulvruchten eet u beter niet. Geven ook gemakkelijke aanvallen: uien, look, bloemkool, spruiten, zuurkool en paprika.
Producten vermijdt die extra gasvorming geven zoals koolzuurhoudende frisdranken, bier, light-producten, peulvruchten, koolsoorten, ui, prei, paprika, rauwkost en knoflook. Fruit is natuurlijk gezond en het bevat veel belangrijke voedingsstoffen. Het eten van erg veel fruit kan winderigheid veroorzaken.
Toch is het aantal gevallen van salmonella veroorzaakt door sla eerder beperkt volgens de Britse Food Standards Agency en blijft het eten van gevogelte de grootste risicofactor. Wie toch met de bacterie besmet raakt, zal vooral af te rekenen krijgen met diarree, buikpijn en koorts.
Sla het ontbijt niet over. Eet genoeg vezels. Vezels houden vocht vast in uw darm. U krijgt hierdoor meer en zachtere ontlasting en de werking van de darm wordt gestimuleerd.
Bladgroenten, zoals spinazie, snijbiet, rucola, sla en boerenkool, zijn rijk aan vezels met laxerende eigenschappen . Ze zijn geweldige opties voor verlichting van constipatie, vooral als ze rauw worden gegeten. Deze groenten bevatten veel water, wat helpt bij de stoelgang.
Broccoli, uien, knoflook, spruitjes en bloemkool zijn allemaal voedingsmiddelen met een hoog FODMAP-gehalte en moeten worden vermeden door mensen die vaak last hebben van een slechte darmgezondheid.
Veel mensen ervaren een opgeblazen gevoel en/of darmklachten als ze veel salade eten . Dit gebeurt vaak als iemand snel van een minder gezond, vezelarm dieet overgaat naar een gezonder, vezelrijk dieet.
Meerdere keren vis en nitraatrijke groente geen probleem
Het Voedingscentrum stelt dat u met dat advies prima meerdere keren per week groente als spinazie of sla kunt combineren met vis of schaaldieren, zoals mosselen.
Zwaarder verteerbaar zijn: - Grove tuinbonen, koolsoorten (behalve de hierboven genoemde), prei, ui, peulvruchten zoals witte en bruine bonen. - Als u het kunt verdragen mag u af en toe rauwe groenten eten zoals: sla, komkommer en tomaat (eventueel zonder schil).
In groente sla zitten veel voedingsstoffen en vezels die je maag vullen. En er zitten enzymen in die je maag voorbereiden op het eten dat nog gaat komen. Met sla vooraf zorg je dus voor een goede spijsvertering.
Op een onbespoten krop ijsbergsla kruipen zo'n 5000 luizen. De consument tolereert er slechts enkele. Niet alleen mensen maar ook luizen genieten van gezonde voeding in de vorm van sla. Luizen veroorzaken vreterij in de sla waardoor de slablaadjes kwetsbaar worden en gaten vertonen.
De meest gezonde slasoorten zijn boerenkool en spinazie. Als je niet van deze groentes houdt als sla dan is de meest gezonde “echte” slasoort romaine sla. Hoe donkerder de bladeren van een slasoort en hoe meer de bladeren uit elkaar vallen, hoe gezonder de slasoort.
Spinazie bevat stoffen die mogelijk riskant zijn: nitrieten. Of beter: nitraten. De bladgroente bevat veel van die chemische verbindingen, die van zichzelf onschadelijk zijn. Maar bacteriën kunnen nitraten omzetten in nitrieten, en die zijn in grotere hoeveelheden wel schadelijk voor ons lichaam.