Doordat het eiwit afkoelt, krimpt het iets en laat het makkelijker los van de schaal. En dat pelt veel gemakkelijker. Ook kun je een gaatje in de onderkant van een ei prikken.
De hogere pH-waarde van oudere eieren zorgt ervoor dat het eiwit zich losmaakt van het binnenste schaalmembraan , waardoor ze gemakkelijker te pellen zijn.
Dit komt doordat het eiwit of "albumen" in een vers ei een relatief lage pH-waarde heeft, waardoor het zuur is . Wanneer gekookt, hechten deze verse eiwitten zich sterk aan het membraan van de binnenste schil. Naarmate een ei ouder wordt, stijgt de pH-waarde en is de kans kleiner dat het binnenste membraan zich aan het albumen hecht, waardoor de schil veel gemakkelijker loslaat.
Hoe moeilijk (of gemakkelijk) een ei te pellen is, wordt grotendeels bepaald door de mate van versheid van het ei. Het is een feit: verse eieren pellen is moeilijker. Bij eieren die net gelegd zijn, zit er namelijk nog geen lucht tussen de eierschaal en het vlies.
Heeft u maar 1 ei gekookt, dan kunt u dit in een glas met koud water doen, dat u met uw hand op de bovenkant goed schudt. Of gebruik er een afsluitbaar potje voor, zoals een oude jampot. Dat is laten schrikken en schudden ineen en het zorgt ervoor dat de schaal er vervolgens gemakkelijk vanaf komt.
Breng aan de kook, doe het deksel op de pan en zet het vuur uit. Laat de eieren, afgedekt, 9 tot 12 minuten koken, afhankelijk van de gewenste gaarheid (zie foto). Doe de eieren in een kom met ijswater en laat ze 14 minuten afkoelen . Hierdoor zijn de eieren gemakkelijker te pellen.
Door een gat in de bolle kant van het ei te prikken met een speld of eierprikker kan de lucht uit de luchtkamer ontsnappen, waardoor de kans op barsten kleiner wordt. Daarnaast moeten alle eieren net onder water zijn zodat ze tegelijk gaar zijn. Eieren kun je zowel in koud als in kokend water koken.
Eieren in het algemeen
Hardgekookte eieren kunnen moeilijk te pellen zijn als ze erg vers zijn. Dit komt doordat een ei van binnen krimpt tijdens opslag, waardoor het binnenste membraan van de binnenkant van de schaal wordt weggetrokken . Om deze reden zal een hardgekookt ei gemakkelijker te pellen zijn als het 1 of 2 weken is bewaard voordat het wordt gekookt.
De belangrijkste reden om eieren te laten schrikken in koud water is het stoppen van het kookproces. Omdat eieren een schaal hebben, blijft het nog lang warm binnen in het ei. Daardoor blijft het ei verder garen. Wie een zachtgekookt ei wil, doet er dus goed aan om het af te koelen met koud water.
Als je het ei onder koud stromend water houdt of in een kom water dompelt, helpt dit om de schaal te verwijderen. Gebruik bij het hardkoken van eieren altijd eieren die een paar dagen in de koelkast hebben gelegen, omdat ze gemakkelijker te pellen zijn dan verse eieren. Bewaar hardgekookte eieren in de koelkast in hun schaal en gebruik ze binnen een week.
Natriumcarbonaat
Volgens onze vrienden bij Delish helpt het toevoegen van een theelepel baking soda aan je kokende pan water om de schil er naadloos af te pellen. Waarom? De alkali in de baking soda helpt je eiwitten los te maken van de schil, waardoor het makkelijker wordt om te pellen .
Dit zijn de grootste boosdoeners: de eieren worden in koud water gelegd (dit kan ervoor zorgen dat het eiwit in het eiwit strakker aan de schaal blijft plakken). Breng in plaats daarvan het water aan de kook voordat u de eieren toevoegt. Onthoud, warme start, geen koude start.
Eierschalen als ondergewaardeerde superfood
Eierschalen zijn rijk aan mineralen waarvan calcium een belangrijke is. Je kunt ze kort koken en fijnmalen tot poedervorm en toevoegen aan je voeding aan je voeding.
Hoe verser het ei, hoe moeilijker het is om te pellen na hard koken. Dat komt doordat de luchtcel, die zich aan het grote uiteinde van de schaal bevindt tussen de schaalmembranen, groter wordt naarmate het rauwe ei langer wordt bewaard . Naarmate de inhoud van het ei krimpt en de luchtcel groter wordt, wordt de schaal gemakkelijker te pellen.
Stap 2: Breng een pan water aan de kook. Stap 3: Leg de eieren in het kokende water (alle eieren moeten ondergedompeld zijn) en pas de temperatuur aan zodat de eieren 20 minuten zachtjes koken. Stap 4: Bereid een ijsbad voor en leg de eieren er na 20 minuten in. Stap 5: Laat de eieren 10-15 minuten afkoelen.
De kleur van de schaal heeft niets te maken met hoe makkelijk of moeilijk het te pellen is. De versheid van het ei bepaalt hoe makkelijk of moeilijk het te pellen is. Hoe verser het ei, hoe moeilijker het te pellen is . Dit komt doordat het eiwit of albumine in verse eieren de neiging heeft om aan het binnenste schaalmembraan te blijven plakken.
Er is wel goed nieuws: eieren die lastig te pellen zijn, zijn vaak kakelvers. Bij verse eieren zit er nog geen lucht tussen de eierschaal en het vlies. Het eiwit zit daardoor heel dicht tegen de schaal aan en dat maakt pellen lastig: of je trekt stukjes ei mee of er blijft een dof vlies om het ei zitten.
Koken. Wist je dat oudere eitjes makkelijker te pellen zijn dan superverse? Na verloop van tijd ontstaat er een luchtbel binnenin het ei, waardoor het heel wat makkelijker is om de schelp te verwijderen. Als het voor jou dus niet uitmaakt welke eieren je gaat koken, kies dan altijd voor de oudste.
Hoe lang moet een ei koken in koud water? Een ei koken vanaf koud water, dus het ei in het water stoppen voordat je het water gaat koken, creëert een lekker smeuïg en zacht ei. Dit komt doordat het water stap voor stap op temperatuur komt en het ei daardoor langzamer stolt.
Het is het beste om eieren te gebruiken die ten minste 7 tot 10 dagen oud zijn, zodat het ei lucht kan opnemen, wat helpt om het membraan van de schaal te scheiden. Kijk op de doos van het ei en lees de "ten minste houdbaar tot"-datum om eieren met de beste smaak en kwaliteit te selecteren. Bij het maken van hardgekookte eieren is de kooktijd belangrijk.
plat op de bodem blijven liggen, zijn ze vers. op de bodem blijven liggen maar met de punt rechtop, zijn ze 2 à 3 weken oud, maar nog perfect te eten. blijven drijven zijn ze bedorven en kan je ze niet meer opeten.
Voedingscentrum duidt: kun je eieren van eigen kippen eten vanwege PFAS? In eieren van kippen van particulieren (zoals hobby-kippen) kan te veel PFAS zitten. Dat blijkt uit onderzoek van Bureau Risicobeoordeling & onderzoek (BuRO) van de NVWA.
Check het ei op barstjes. Niet alleen barst zal het dan verder barsten bij het koken. Een gebarsten ei kan slecht geworden zijn en gooi je dus beter weg.
Er zijn een paar opties. Als je kookt, kun je je eieren in kokend water dompelen, ze ongeveer 30 seconden laten koken om de buitenkant van het eiwit te laten stollen, en dan de temperatuur verlagen en ze afmaken op ongeveer 180 tot 190°F, of 82 tot 88°C (een heel laag sudderen).
Als je eieren te lang laat koken, ontstaat er rond de eidooier een groenachtige ring als gevolg van een reactie van ijzer en zwavelhoudende bestanddelen. Dit oogt minder aantrekkelijk maar is niet schadelijk. Eieren kunnen niet hun schaal in de microgolfoven worden gekookt.