De verkleuring op zichzelf is geen teken van bederf, maar eerder een kwestie van het er al dan niet aantrekkelijk uitzien. Het best gebruik je je zintuigen om de broccoli te onderzoeken voordat je het gaat eten.
Je herkent het door de witte vlekken. Als je goed kijkt zie je dat het een plakkerige, meelachtige stof is, op de bovenkant van het blad en de stengels. Na een poosje wordt de witte schimmel donkerder en gaat het blad krullen.
Broccoli heeft altijd een mooie groene kleur. Een broccoli die al wat langer ligt, kan wat geel-bruine uiteindes krijgen. Je kunt de broccoli nog wel eten. Wil je snel en simpel zien of je broccoli wel echt vers is voordat er bruine plekjes ontstaan, kijk dan simpelweg aan de onderkant van de broccoli.
Bij broccoli eten we de bloemknoppen, bij meirapen de knolletjes en bij wortels enkel de oranje penen. Maar wist je dat je van vele groenten de volledige plant kan benutten dus ook de bladeren en de bloemen.
In broccoli zit ook veel bètacaroteen, alleen deze groente wordt daar niet oranje van. Door de antioxidant chlorofyl krijgt 'ie zijn groene kleur.
In de meeste gevallen is geel geworden broccoli nog steeds veilig om te eten, zolang er geen andere tekenen van bederf aanwezig zijn, zoals schimmel, rotte geur of slijmerigheid. De verkleuring op zichzelf is geen teken van bederf, maar eerder een kwestie van het er al dan niet aantrekkelijk uitzien.
Bij aankoop moeten de bloemetjes een groene tot blauwgroene kleur hebben. Eens de broccoli gele roosjes begint te krijgen, is hij niet vers meer.
Bloeiende broccoli is eetbaar – en heerlijk.
Broccoli die op deze manier doorschiet is nog steeds eetbaar . Echter, in bepaalde omstandigheden kunnen de bloemen en stengels wat bitter zijn, en misschien niet zo lekker smaken – hoewel de bladeren nog steeds bruikbaar zouden moeten zijn als gekookte groente.
Hier ontstaan kleinere bloemschermen; een soort kleine broccoli roosjes. Ook deze zijknoppen kunnen geoogst en gegeten worden, al kan het een tijdje duren voor je een maaltje broccoli bij elkaar hebt geoogst. Bloeiende broccoli gaat uiteindelijk zaad vormen. Op dit moment is de broccoli stronk niet meer eetbaar.
Alternaria is een van de meest voorkomende ziekten van broccoli, boerenkool en andere Brassica-gewassen . Het wordt soms ook wel zwarte vlekken genoemd. Het tast bladeren aan en resulteert vaak in hoofdrot.
Is het veilig om broccoli te eten als het geel wordt? Het korte antwoord: Het is volkomen veilig om gele broccoli te eten.
De groente is verkleurd of beschimmeld. Bederf herken je snel door goed te kijken, ruiken of proeven.
Het eten van beschimmeld voedsel kan misselijkheid, braken, diarree en buikkrampen veroorzaken vanwege de aanwezige mycotoxinen . Toch kunnen sommige schimmels ook leiden tot allergische reacties, zoals jeuk, huiduitslag, verstopte neus, niezen en een loopneus.
Als voedsel bedekt is met schimmel, gooi het dan weg . Doe het in een kleine papieren zak of wikkel het in plastic en gooi het in een afgesloten prullenbak waar kinderen en dieren niet bij kunnen.
Prik na 3 minuten koken met je vork in een dikker stuk broccoli, bijvoorbeeld de stronk. Gaat de vork er makkelijk in? Dan is de broccoli gaar. Zo niet, herhaal de actie iedere halve minuut totdat de vork weinig weerstand krijgt.
Het duidt op voedingstekort (stikstof meestal). Paarse randen duiden op het begin daarvan. Als je in mm-mix teelt en voeding hebt toegevoegd voor het planten (of nieuwe mm-mix hebt gebruikt), is dat in principe voldoende. Het kan zijn dat door kou of te natte grond, de plant de voedingsstoffen niet goed op kan nemen.
Kijk of er vlekken of schimmel of kleine zwarte puntjes zijn ; dit is een duidelijk teken dat het tijd is om je broccoli weg te gooien. Let ook op vergeling of spruitvorming. Als de kleine bundels op je broccoli eruit zien alsof ze gaan bloeien, is dat een belangrijke indicator dat de broccoli zijn beste tijd gehad heeft.
We eten de verse jonge koppen rauw in salades , maar we koken ze ook en voegen ze toe aan allerlei recepten.
Een broccoli die te lang in de groentela ligt. Meest verkleurt de steel het snelst en hieraan kan je dus goed zien of de broccoli vers is. Ziet de steel er goed uit maar zijn de roosjes geel geworden dan hoef je de broccoli nog niet weg te gooien. De smaak zal iets bitterder zijn maar niet oneetbaar.
Snijd de broccoliroosjes met een scherp mes van de hoofdstengel in hapklare stukken. Zowel de roosjes als de stelen zijn volkomen veilig om te eten . De stelen kunnen echter draderig en taaier zijn om te kauwen.
Oogst en opslag
Als de knoppen beginnen te zwellen of geel worden (de bloemblaadjes), snijd dan meteen de bloemkop van de steel af , hoe klein deze ook is, want de opengaande knoppen hebben een melige textuur.
Controleer eerst de kleur van de roosjes. Ze moeten heldergroen en egaal groen zijn. Als ze gele of bruine vlekken hebben, is dat een teken dat je broccoli begint te bederven. Als je ziet dat er vage witte of zwarte vlekken op de roosjes of de stengel groeien, is dat een teken dat er schimmel begint te ontstaan en dat het tijd is om ze weg te gooien .
Hoe donkerder de kleur, hoe hoger het gehalte aan betacaroteen. Net als bloemkool kun je broccoli het best een halfuur voor bereiding in koud water met zout leggen om kleine insecten te verdrijven. Van de broccoli hoeft niets te worden weggegooid: steel en blad zijn net zo geschikt voor consumptie als de bloem.
Sla de broccolikop met de steel naar beneden en dan aan alle kanten, op een wit bord terwijl deze nog heel is . Als er iets verschijnt, is het het beste om alle roosjes te verwijderen en alleen de steeltjes te gebruiken. Als er niets verschijnt, breek de broccolikop dan in roosjes en doe de 'watertest' in heel warm/heet water.