Eieren die je in de koelkast bewaart, kan je tot 28 dagen na de houdbaarheidsdatum opeten. Twijfel je toch, doe dan even de watertest. Leg ze in een grote kom met water en ga na of ze naar boven komen. Als ze drijven, is dit slecht nieuws en kan je ze maar beter weggooien.
Let op de THT-datum. Misschien een open deur, maar de THT-datum (tenminste houdbaar tot) staat altijd op de eierdoos. Tot deze datum kun je eieren gerust eten. Je kunt een ei meestal ook na deze datum nog enkele dagen eten, zeker als je ze op de juiste manier bewaart.
Hoelang blijven eieren goed? Een ei is ongeveer vier weken houdbaar, gerekend vanaf de legdatum. Bekijk de THT-datum (tenminste houdbaar tot) op de verpakking van de eieren die je koopt. Gebruik ze bij voorkeur voor deze datum.
THT staat voor ten minste houdbaar tot en met de dag die op de verpakking staat. Na die datum kan de kwaliteit van het product achteruitgaan. Dat kun je bijvoorbeeld merken aan de kleur, geur en de smaak. Het product is vaak nog veilig om te gebruiken.
Zelfs al één dag na de TGT-datum kunnen er gevaarlijke hoeveelheden bacteriën op de producten zitten. Heb je thuis een product dat bijna over de TGT-datum is, maar geen tijd om het ervoor nog op te eten? Geen probleem. Steek het in de diepvries en ontdooi en verwerk het wanneer je wél tijd hebt.
Eerst en vooral is het belangrijk om te weten waarom eitjes in voedingswinkels buiten de koeling liggen. Het zit namelijk zo dat eieren niet houden van temperatuurschommelingen. Dit zorgt namelijk voor condens op de schaal, waardoor er makkelijk bacteriën ontwikkelen en de schaal kunnen binnendringen.
Eieren kun je tot 28 dagen na de legdatum bewaren, als ze op een koele plek liggen. Gebruik de eieren daarna liever niet meer. Het eiwit wordt wateriger waardoor de dooier verzakt en gaat lekken. Er komt ook meer lucht in de schaal en de eieren worden dus fragieler.
Een vers ei is tot 28 dagen na legdatum houdbaar in de koelkast. Om het de consument gemakkelijk te maken wordt de uiterste houdbaarheidsdatum op elk ei gestempeld. Na de afkorting “THT/DCR” volgen de dag en de maand. Gezien de beperkte houdbaarheid van eieren is de vermelding van het jaartal niet nodig.
Oudere eieren zijn ook goed om te scramblingen, hard te koken of te devilen, zegt Makuch. Voeg wat kruiden, specerijen of groenten toe en je zult nooit weten dat ze niet op hun best waren.
Gekookte ongepelde eieren (met schil) bewaar je maximaal 4 dagen in de koelkast. Daarna is de kans op gevaarlijke bacteriën te groot. Gekookte gepelde eieren bewaar je in een bak water in de koelkast maximaal 1 week.
Supermarkten mogen eieren voortaan verkopen tot aan de minimale houdbaarheidsdatum. Deze is vastgesteld op 28 dagen na de legdatum. Met de verlenging van zeven dagen hoopt de Europese Commissie de voedselverspilling flink te verminderen.
Zonder cuticula moeten eieren koud worden bewaard, niet voor het product zelf, maar om de groei van bacteriën erin en erop te ontmoedigen. Omgekeerd is de kans veel kleiner dat eieren met hun beschermende lagen intact worden besmet met salmonella , althans aan de binnenkant, en daarom hoeven ze niet in de koelkast te worden bewaard.
Als het ei naar beneden zakt en op zijn zijkant gaat liggen, is het nog vers en helemaal oké om op te smullen. Zinkt het ei, maar staat het rechtop, dan kun je het nog best zonder problemen opeten, al moet je dat wel zo snel mogelijk doen. Blijft het ei drijven, dan moet je het weggooien.
De reden dat ze bij de winkels buiten de koeling bewaard worden, is dat op die manier minder condensvorming optreedt. Wanneer ze vanuit een gekoelde ruimte vervoerd worden bij een warmere temperatuur, treedt er door het temperatuurverschil namelijk wel condensvorming op en de eieren blijven daarna minder lang goed.
Eieren die je in de koelkast bewaart, kan je tot 28 dagen na de houdbaarheidsdatum opeten. Twijfel je toch, doe dan even de watertest. Leg ze in een grote kom met water en ga na of ze naar boven komen. Als ze drijven, is dit slecht nieuws en kan je ze maar beter weggooien.
Hoelang kun je eieren bewaren? Verse eieren zijn vanaf het moment van leggen ongeveer 4 weken houdbaar. Gekookte eieren blijven ongeveer een kleine week goed in de koelkast. Als je wilt controleren of je ei nog goed is, kun je de eieren test doen met een bak met water.
Gebruik je zintuigen
Hoor je iets klotsen, dan kan dit een teken zijn dat het ei niet meer vers is. Ook kun je aan het ei ruiken. Verse eieren hebben meestal nauwelijks geur, terwijl bedorven eieren een duidelijke, onaangename geur afgeven. En geloof ons: dan weet je direct of je ei nog vers is.
Het enige wat je ervoor nodig hebt, is een glas of doorzichtige kom met water. Leg het ei erin. Ligt het plat op de bodem? Dan is het nog helemaal vers!
Het antwoord is simpel: eieren kun je zowel binnen als buiten de koelkast bewaren. In de koelkast blijven eieren langer houdbaar, maar omdat eieren van zichzelf al relatief lang houdbaar zijn is dat niet altijd nodig.
Je kan ook eieren invriezen. Verse eieren haal je hiervoor best wel uit hun schaal, want die zou kunnen breken bij vriestemperaturen. Eieren die je gebakken hebt, zoals een roerei of een omelet, of wanneer je ze in een gerecht hebt verwerkt, kunnen ook zonder probleem worden ingevroren.
Hoewel gekoelde eieren enkele weken na de uiterste verkoopdatum of houdbaarheidsdatum vers blijven, gaan ze niet eeuwig mee. Gebruik de overtollige eieren dus voor iets praktisch, zoals het maken van een kwijlende frittata voor je volgende ontbijt of het bakken van een taart voor je aankomende buurtfeestje .
gooi ze weg. Bij het afval . Als je je zorgen maakt over de geur, zet het dan zo dicht mogelijk voor de ophaaldienst buiten. Je kunt ze voor de zekerheid dubbel inpakken.
Als het eiwit roze of iriserend is, is dit een indicatie van bederf door Pseudomonas-bacteriën. Sommige van deze bacteriën kunnen ons ziek maken als we ze eten en ze produceren een groenachtige, fluorescerende, in water oplosbare kleur. Ook zal een bedorven ei (gekookt of rauw) een onaangename geur hebben als je het openbreekt.