In harde kazen zit veel calcium, maar ook relatief veel vet, verzadigd vet en zout. Kies daarom liever voor magere en halfvette kazen en plattekaas. Die laatste bevat minder vetten en zout, en hoort eigenlijk eerder bij de melkproducten dan bij de kazen.
Kaas is rijk aan vitamine A, vitamine B12 en mineralen als calcium, fosfor, magnesium en zink. Bovendien is kaas een bron van vitamine B2 en selenium. Kaas bevat eiwit en vet en weinig of geen koolhydraten. Voor kaas gelden dezelfde gezondheidseffecten als voor melk en melkproducten.
Omdat kaas van melk wordt gemaakt, zit het ook boordevol calcium . Calcium kan helpen bij het sterker worden van botten en het voorkomen van osteoporose naarmate we ouder worden. Vitamines A, D, K en zink in kaas dragen ook bij aan de gezondheid van de botten. Minder ontstekingen.
Een richtlijn is om maximaal 40 gram kaas per dag te eten. Je hoeft niet elke dag kaas te eten. Je kunt ook de ene dag meer of minder kaas eten (2). Voorheen werd ook gedacht dat hoe meer verzadigde vetten de kaas bevat hoe minder gezond de kaas is.
Er zitten 37 kilocalorieën in 1 blokje (10 gram) kaasblokjes. Wil je weten hoe het zit met de andere voedingswaarden in 'kaasblokjes'? In onze caloriechecker hieronder kom je te weten hoeveel vet, verzadigd vet, eiwit, koolhydraten, suikers en vezels erin zit.
Kaas in de Schijf van Vijf
10+, 20+ of 30+ kaas met niet te veel zout (minder dan 2 gram zout per 100 gram kaas) staat samen met andere melkproducten in de Schijf van Vijf vanwege de positieve effecten op de gezondheid. Ook hüttenkäse, mozzarella en verse geitenkaas staan in de Schijf van Vijf.
Jonge kaas is het slankst
Dat komt doordat er minder vocht in oude kaas zit. Vocht bevat geen vet, de 'droge stof' wel. Jonge kaas bevat meer vocht en, in verhouding, dus minder vvet.
Kaas kan een uitstekend onderdeel zijn van een afslankdieet vanwege de voedingswaarde . Proteïne is een effectief hulpmiddel bij gewichtsverlies omdat het helpt de eetlust te verminderen en u langer een vol gevoel te geven. Kaas bevat echter veel calorieën en verzadigd vet, dus u moet het met mate consumeren.
Een rekenvoorbeeld: belegen 30+ kaas bestaat voor ongeveer 34 gram uit water. Van de overgebleven 66 gram is 30% vet: in totaal dus 19,8 gram vet. Hoe hoger het cijfer, hoe meer vet een kaas dus bevat. Het Voedingscentrum raadt je aan om geen hoger vetpercentage dan 30 te kiezen.
'Kaas is gezond'
Naast voedingsstoffen, bevat het ook veel verzadigd vet en zout, waardoor het risico op hart- en vaatziekten wordt vergroot. Ook verhoogt het hoge zoutgehalte de kans op een hoge bloeddruk, meldt het Voedingscentrum op haar website. "Kaas levert een behoorlijk aantal verzadigde vetten aan mensen.
Het grootste pluspunt van kaas is veruit het eiwitgehalte. Zwitserse kaas, cheddar en mozzarella bevatten 7 tot 8 gram per ounce, wat kan helpen om spieren op te bouwen. Ricotta zit boordevol wei, het meest verzadigende eiwit in kaas. En harde kazen kunnen ook de bloeddruk verlagen, met name Grana Padano, zo blijkt uit onderzoek.
Kaas helpt het risico op osteoporose te verminderen omdat het een hoger percentage calcium bevat, terwijl boter helpt gezondere spieren op te bouwen . Boter verwijdert dode huidcellen, terwijl kaas eigenschappen heeft die de huid voeden. Kaas bevat minder vet vergeleken met boter.
Magere cheddar kaas : Bevat 5 mg cholesterol en 0 g verzadigd vet per portie van 28 gram. Ricotta kaas: Deze lasagnebasis heeft minder dan 9 mg cholesterol en 1,4 g verzadigd vet per 28 gram. Zwitserse kaas: Eén plak Zwitserse kaas bevat minder dan 1 g verzadigd vet en 10 mg cholesterol.
Met zijn vet- en eiwitgehalte, plus de verschillende vitaminen en mineralen die het bevat, is kaas een geweldige keuze om op een gezonde manier aan te komen (6). Je moet wel oppassen met hoeveel kaas je eet, want het kan je te ver naar het andere uiterste op de gewichtstabel brengen.
Heel kort gesteld: eet een beetje kaas vanwege de voedingswaarde, maar wel de magere varianten vanwege het verzadigde vet. Voor volwassenen is het advies 40 gram per dag (twee plakken).
De lactose komt dan onverteerd in de dikke darm terecht. De daar aanwezige darmbacteriën 'vallen de lactose aan'. Hierdoor kunnen klachten ontstaan, zoals buikpijn, krampen, (ernstige) diarree, winderigheid en een opgeblazen gevoel.
Als beetje kaaskop weet je: kaas maakt alles beter. Of je lievelingstoetje nou een kaasplank is, je dolgelukkig wordt van pizza quattro formaggi of iedere dag een boterham met kaas eet: je hoeft je er nooit meer schuldig over te voelen.
Als u een heleboel bewerkte kaas eet, kunt u de limiet voor de dag ver overschrijden. Dit komt doordat bewerkte kazen veel extra natrium kunnen bevatten en veel vet en calorieën, wat leidt tot gewichtstoename en in feite buikvet .
Als je wilt afvallen kun je het beste kiezen voor magere kaassoorten, zoals ricotta of cottage cheese. Ook harde kazen tot 30+ passen goed in een voedingspatroon om af te vallen.
Kaas staat in de lichtgroene zone, maar er vallen wel betere en minder goede keuzes te maken binnen het aanbod. In harde kazen zit veel calcium, maar ook relatief veel vet, verzadigd vet en zout. Kies daarom liever voor magere en halfvette kazen en plattekaas.
In kaas, melk en andere melkproducten zit verzadigd vet, wat het LDL-cholesterol verhoogt. Toch zijn het producten die goed zijn voor je gezondheid. Kies daarom voor producten met minder vet, zoals 20+ en 30+ kazen, mozzarella, hüttenkäse en zuivelspread en voor halfvolle en magere melk(producten).
REALITEIT. Je hoeft kaas niet uit je dieet te schrappen, maar als je een hoog cholesterol of hoge bloeddruk hebt, gebruik dan met mate vette kazen . Een portie van 30 gram kaas levert zeven procent van je dagelijkse calorieën en er kan meer zout in een portie cheddar zitten dan in een zakje chips.
Wat zijn de gezondste kazen? De gezondste kaassoorten zijn 10+, 20+ of 30+ kazen met niet te veel zout (minder dan 2 gram zout per 100 gram kaas). Verder ook magere plattekaas, verse kaas, halfvolle plattekaas, cottagecheese, volle plattekaas, magere smeerkaas, ricotta, mozzarella en zachte, verse geitenkaas.
Daarnaast bevatten veel kazen belangrijke mineralen die u helpen gezond te blijven. Het Voedingscentrum adviseert om niet meer dan 30 gram (1,5 plak) kaas per dag te eten. Een overschot aan verzadigd vet vergroot de kans op hart- en vaatziektes.