Aan de pindakaas die je in de supermarkt kunt vinden wordt naast pinda's vaak ook olie, suiker en/of zout toegevoegd. Dit maakt deze pindakaas minder gezond. De olie die vaak gebruikt wordt in pindakaas is palmolie. Palmolie bestaat voor de helft uit verzadigd vet – wat ongunstig is voor je gezondheid.
Waarom? Omdat het gebruik van palmolie zeer negatieve gevolgen heeft voor dier en milieu. Voor de aanleg van palmolieplantages worden complete regenwouden gekapt. Diëtist Berdien van Wezel vindt het daarom geweldig dat Smeris geen palmolie gebruikt.
Niet-100% pindakaas is beter te smeren. Er zijn stoffen aan toegevoegd zoals emulgatoren en palmvet om de pindakaas smeerbaar te houden. En dát maakt deze pindakaas minder gezond. Kies je voor pindakaas, neem dan dus een variant met 100% pinda's, zonder toegevoegd zout, suiker, emulgatoren en ander vet.
Van plantaardige vetten wordt over het algemeen aangenomen dat ze gezond zijn. In het geval van palmolie gaat dat echter niet op. Die olie bestaat namelijk voor ruim de helft uit verzadigd vet, wat het risico op hart- en vaatziekten vergroot, omdat dit het LDL-cholesterol verhoogt.
In palmolie zit meer verzadigd vet dan andere oliesoorten. Verzadigd vet staat bekend om de ongunstige gezondheidseffecten. Zo verhoogt verzadigd vet het LDL-cholesterol. Op die manier vergroot verzadigd vet het risico op hart- en vaatziekten.
Conclusies: Palmolieconsumptie resulteert in hogere LDL-cholesterolwaarden dan andere natuurlijke onverzadigde plantaardige oliën . Palmolie kan echter de voorkeur hebben boven transvetrijke oliën op basis van het effect op HDL-cholesterol.
Calvé pindakaas bestaat uit heel veel pinda's, een beetje zout en plantaardige oliën (raapzaad en soja), waarvan een klein deel palmolie is. Calvé kiest voor palmolie omdat de opbrengst per hectare 4 tot 10 keer hoger is dan andere plantaardige oliën.
Geraffineerde palmolie bevat glycidol en andere schadelijke vetzuuresters in zeer hoge concentraties. Er is voldoende bewijs dat glycidol genotoxisch en carcinogeen is , merkte Knutsen op.
Er is geen veilige olie, maar alleen veiligere olie. Palmolie bevat een zeer hoog percentage verzadigde vetzuren, die het niveau van slechte cholesterol in het bloed kunnen verhogen . Dus het beperken van de inname van palmolie is een goed idee. Dan hangt het niveau van slechte cholesterol ook af van andere factoren, zoals de mate van fysieke activiteit.
Een klein handje noten per dag kan de gezondheid op een positief beïnvloeden. “Pinda's zijn net zo gezond als noten”, zegt hoogleraar Piet van den Brandt. Ander onderzoek toont aan dat mensen die veel pindakaas eten, een minder groot risico lopen om bepaalde ziekten te krijgen.
De hoge voedingswaarde en eventuele toevoeging van suiker kunnen leiden tot overgewicht. Soms wordt zout toegevoegd, dat leidt weer tot een hoge bloeddruk en dat is nu juist een risico voor het ontwikkelen van hart- en vaatziekten. Maar, alle reden dus voor een goed overwogen aanschaf van uw verrukkelijke pindakaas.
U kunt ook natuurlijke pindakaas overwegen, zegt gediplomeerd diëtiste Julia Zumpano, met niets anders dan pinda's op de ingrediëntenlijst van het etiket; u kunt altijd zelf een beetje zout toevoegen naar smaak. Vermijd merken met toegevoegde suikers, vetten, zout, conserveringsmiddelen en chocolade.
Maar veel van deze "natuurlijke" pindakaassoorten hebben een vervelend ingrediënt gemeen: palmolie . Palmolie is "natuurlijk", zeker, maar het is ook slecht voor het milieu en slecht voor je gezondheid (het bevat ongelooflijk veel verzadigd vet).
De olie die vaak gebruikt wordt in pindakaas is palmolie. Palmolie bestaat voor de helft uit verzadigd vet – wat ongunstig is voor je gezondheid. Daarnaast is de productie van palmolie vaak niet duurzaam.
We gebruiken ongeveer een theelepel duurzaam geproduceerde palmolie in sommige van onze pindakaasjes om ze romig en smeerbaar te houden . Zonder palmolie zouden de pindaoliën zich op natuurlijke wijze scheiden. Daarom is het niet nodig om in onze potten te roeren. We weten dat palmolie een complex, controversieel onderwerp is.
Is palmolie slecht voor je? Vergeleken met andere vloeibare oliën bevat palmolie relatief veel verzadigde vetten. Het is bijna 50% verzadigd vet, terwijl olijfolie ongeveer 14% bevat. Verzadigde vetten worden in verband gebracht met een hoog cholesterolgehalte en een verhoogd risico op hartziekten en andere chronische gezondheidsproblemen .
Palmolie is niet duurzaam en niet milieuvriendelijk
Regenwouden verdwijnen, terwijl we die juist zo hard nodig hebben voor CO2. Bepaalde diersoorten, zoals de orang-oetan, sterven uit. Ook ontstaan er vaker bosbranden, wat extra milieuvervuiling met zich meebrengt.
Het Voedingscentrum zegt daarover: "Palmolie bevat meer verzadigd vet dan andere oliesoorten. Verzadigd vet staat erom bekend niet goed te zijn voor de gezondheid. Zo verhoogt verzadigd vet het LDL-cholesterol. Op die manier vergroot verzadigd vet het risico op hart- en vaatziekten."
Volgens ons testpanel is Vita D'or 100% pindakaas van Lidl de beste pure pindakaas uit de supermarkt. Dit merk kreeg een 7,8 als gemiddeld cijfer en is ook nog eens één van de goedkoopste varianten (€ 2,98 per pot van 600 gram).
Pindakaasliefhebbers was het misschien al opgevallen, tussen het broodbeleg bij Albert Heijn staat een nieuwe pot: Smeris Pindakaas, zónder palmolie.
Toch is pindakaas gezond
Toch is het een gezonde vervanger van zulk hartig beleg. Pindakaas bevat evenveel of meer eiwit, maar veel minder verzadigde vetten dan kaas of worst. Bovendien is pindakaas puur plantaardig en bevat het geen cholesterol.
Palmolie bevat veel verzadigd vet, wat het LDL-cholesterol kan verhogen en het risico op hart- en vaatziekten kan vergroten . Sommige onderzoeken suggereren dat palmolie in verband kan worden gebracht met ontstekingen, bepaalde kankerrisico's en diabetes type 2, maar onderzoek is niet doorslaggevend en vaak tegenstrijdig.
Met name de Omega 9 vetzuren (olijfolie, avocado, rijstolie) werken cholesterol-verlagend. Gebruik deze dagelijks bij hart-en vaatproblemen en vul aan met Omega-3 en -6 vetzuren. Eet dus ook dagelijks voeding uit de Omega-3 en -6 groep, maar de nadruk moet liggen op de Omega-3 vetzuren en niet op de Omega-6.
Palmolie in cosmetica is niet slecht voor je gezondheid of een gevaar voor je huid.