Eén ei kun je vervangen door 50 gram appelmoes of een halve, liefst goed rijpe, gepureerde banaan. In hartige gerechten kun je in plaats van één ei 50 gram tomatenpuree, aardappelpuree of pompoenpuree gebruiken, maar ook 2 eetlepels maïzena, aardappelzetmeel of kikkererwtenmeel gemengd met 2 eetlepels water.
Meng 3 eetlepels kikkererwtenmeel met 3 eetlepels water, en klaar is je ei! Bakpoeder met azijn kan je in als eivervanger gebruiken bij het maken van een cake. Vervang 1 ei door 1 eetlepel azijn en 1 eetlepel bakpoeder. Meng dit zeer goed elkaar door voordat je het toevoegt aan het cakebeslag.
Als je eigeel wilt gebruiken, bijvoorbeeld om je gebak mee te bestrijken, kan je het ei vervangen door sojamelk. Dit geeft je gebak een mooie bruine kleur en glans. In het gebak zelf kan je het beste een eierdooier vervangen door een kant-en-klare eivervanger.
Probeer ½ geprakte banaan of ¼ kopje gepureerde zoete aardappel, pompoen of avocado . Je kunt ook een eivervanger gebruiken in je recepten. Dit product werkt erg goed voor binding (meng 10 g eivervanger met 40 g water voor één ei). Om wat rijsmiddel toe te voegen, voeg je gewoon 1 el bakpoeder toe aan de mix.
Aquafaba. Aquafaba is de overgebleven vloeistof van blikken met kookbonen of peulvruchten, zoals kikkererwten en boterbonen . De textuur is vergelijkbaar met rauw eiwit, dus het is natuurlijk een geweldige vervanging voor recepten die alleen eiwit gebruiken.
Eieren als bindmiddel
Voor recepten waarin eieren voornamelijk als bindmiddel worden gebruikt (zoals dropkoekjes), kunt u één van de volgende mogelijke vervangers voor één ei gebruiken: 1/2 middelgrote banaan, geprakt . 1/4 kopje appelmoes (of ander gepureerd fruit)
Je kunt 1 theelepel plantaardige olie, 2 eetlepels water en 2 theelepels bakpoeder door elkaar kloppen om elk ei te vervangen in gebakken producten zoals koekjes, brownies of snel brood. Deze vervanging heeft geen invloed op het smaakprofiel van een recept zoals vervangingen voor eieren zoals geprakte banaan of lijnzaad dat wel hebben.
Meng het water, de olie en het bakpoeder.
Dit is een geweldige vervanger als je meerdere eieren in een recept moet vervangen, omdat het de gebakken lekkernij niet te vet maakt of het smaakprofiel verandert (zoals sommige andere vervangers). Een simpele combinatie van water, bakpoeder en plantaardige olie imiteert eieren bijna tot in de puntjes.
Eieren zijn een waardevolle bron van goede eiwitten
Een ei bevat alle aminozuren die je dagelijks nodig hebt. Een ei bevat vitamine A, E, D, K en B12. Als je, zoals ik, heel weinig vlees, vis en zuivel eet dan zijn eieren dus een belangrijke bron van B12, dat alleen in dierlijke producten voorkomt.
Het gebruik van plantaardige oliën
Plantaardige oliën, zoals olijfolie of zonnebloemolie, kunnen ook worden gebruikt om een heerlijk gepaneerde korst te maken. Bestrijk je voedsel met een dun laagje olie voordat je het door de paneermeel rolt. Dit zorgt voor een mooie kleur en extra knapperigheid.
Als veganist wil je zo min mogelijk bijdragen aan uitbuiting van en wreedheid naar dieren. Daarom eten veganisten geen ei. Hiervoor worden namelijk kippen gebruikt en uiteindelijk gedood in het slachthuis. Gelukkig kun je ook zonder ei nog steeds genieten van taarten, pannenkoeken en een patatje mayo!
Gebruik een pan met de juiste maat
Waar geen ei ligt en hierdoor zullen de randen van het ei gaan verkleuren. Het is het fijnste om in een pan met antiaanbaklaag te bakken. Hierdoor hoef je niet veel boter of olie te gebruiken en het ei blijft niet aan de bodem kleven.
Sommige mensen vragen zich af of je een ei kunt vervangen door lijnzaad of chiazaad. Dat is zeker mogelijk. 1 ei staat ongeveer gelijk aan 1 eetlepel lijn- of chiazaad + 3 eetlepels water. Je kunt het beste eerst een mengsel van het zaad en het water maken en vervolgens het goedje aan het beslag toevoegen.
Naarmate je meer ei toevoegt, zal het deeg ook zachter worden. Een andere functie van ei is het 'verbinden' van alle ingrediënten in het deeg. Het vet van met name de eidooier draagt hier aan bij. En ei geeft ook iets kleur aan je deeg tijdens het bakken.
Zowel yoghurt als karnemelk zijn goede vervangers voor eieren . Het is het beste om gewone yoghurt te gebruiken, aangezien gearomatiseerde en gezoete varianten de smaak van uw recept kunnen veranderen. U kunt 1/4 kopje (60 g) yoghurt of karnemelk gebruiken voor elk ei dat vervangen moet worden. Deze vervanging werkt het beste voor muffins, cakes en cupcakes.
Nestei – nep ei kippen, een nestei kan voor verschillende doeleinden ingezet worden. Bijvoorbeeld om kippen te laten zien waar ze veilig hun ei kunnen leggen, wanneer kippen een ei in hun legnest zien liggen zullen ze sneller hun ei daar bij leggen.
A: De instructies voor het vervangen van één groot heel ei zijn als volgt: Om één heel ei te vervangen: 1 eetlepel glutenvrije eivervanger 2 eetlepels water Meng eivervanger en water. Meng goed en laat 1 minuut staan om in te dikken. Voeg toe aan het recept zoals u traditionele eieren zou toevoegen.
Wat kun je gebruiken om burgers te binden in plaats van ei? In theorie kun je broodkruimels gebruiken —ik raad aan om grof, korstloos vers wit broodkruim te gebruiken—of zelfs geraspte Parmezaanse kaas. De beste manier om je burgers bij elkaar te houden is door een medium gemalen 80% rundvlees 20% vet gehakt en een burgerpers te gebruiken.
Bak een vetvrij eitje! `Vet` de pan in met olijfolie en breek de eieren met twee handen open zodat het eiwit in de pan valt en de dooiers heel blijven. Lekker met peper en zout.
Equivalent: 1/4 kopje is gelijk aan één ei. Om te roerbakken: Bak langzaam op laag vuur in een antiaanbakpan; spray indien gewenst met Pam. Voor het bakken, gebruik 1/4 kopje gelijk aan één ei .
Vochtigheid en rijkdom bij het bakken: Of uw recept nu zoet of hartig is, deze alternatieven voor eieren zijn veelzijdig bij het bakken en bieden een winnende combinatie van vochtigheid en rijkdom: geprakte banaan, appelmoes, gepureerde avocado, kikkererwten of zijden tofu .
Eiwitpannenkoeken met ricotta en banaan, een gezond ontbijt- of brunchrecept dat snel en makkelijk te maken is, en ook nog eens heel lekker. De eiwitten maken de pannenkoeken heel licht en luchtig, en prachtig gerezen . Als er één ding is dat ik het allerlekkerst vind, dan is het wel voedselverspilling.