Is een ongeopende verpakking een paar dagen over datum? Als je niets geks ziet, ruikt of proeft, kun je de zuivel nog veilig eten. Voor geopende producten geldt dat ze tot één week goed blijven, mits je ze bij max. 7°C bewaart en altijd een schone lepel gebruikt bij het opscheppen.
Eet geen kwark op pootjes
Als de houdbaarheidsdatum is verstreken, moet je dus vooral even goed het etiket bekijken. Staat er te gebruiken tot (of TGT), dan moet je het product helaas wegkieperen. Bij een THT-datum moet je even de smaakpolitie uithangen. Zolang iets nog fris oogt en ruikt is er weinig aan de hand.
Hoe weet ik of een product niet meer goed is? De kwark heeft brokken, wordt waterig, ruikt zuur of smaakt bitter. Bederf herken je snel door goed te kijken, ruiken of proeven.
Het Department of Health and Human Services zegt dat cottage cheese die gekoeld bewaard wordt op de veilige temperatuur van 40º F of lager, binnen twee weken gegeten moet worden, als het ongeopend is , en slechts één week als het eenmaal geopend is. Maar dat betekent niet dat je het weg moet gooien op de dag dat het over de datum is.
Simpel gezegd, bij producten met het opschrift 'ten minste houdbaar tot' is het perfect veilig om ze ook na die datum nog te consumeren. Staan de dag, maand en het jaar vermeld in de houdbaarheidsdatum, dan heb je nog drie maanden na die datum de tijd om het product te consumeren.
Ja, zuivel. Ongezoet en met mate . Denk aan yoghurt of kwark als extra snacks voor uw kippen. Zuivel levert broodnodig calcium, maar kan ook diarree veroorzaken als een kip er te veel van eet.
Granola en honing . Of Granola en ahornsiroop. Gedroogd fruit. Probeer abrikozen of veenbessen.
Zachte kazen zoals Brie en Camembert hebben een kortere houdbaarheid. Ongeopend blijven ze meestal een paar weken tot een paar maanden langer houdbaar dan hun 'ten minste houdbaar tot'-datum als ze in de koelkast worden bewaard .
Yoghurt maakt deel uit van die producten die, als ze koel worden bewaard en niet worden geopend, twee tot drie weken na de vervaldatum nog kunnen geconsumeerd worden!
Met de toevoeging van het label 'ten minste houdbaar tot' moedigen we je aan om te kijken, ruiken en proeven. Skyr is vaak nog goed na de houdbaarheidsdatum.
Zelfs al één dag na de TGT-datum kunnen er gevaarlijke hoeveelheden bacteriën op de producten zitten. Heb je thuis een product dat bijna over de TGT-datum is, maar geen tijd om het ervoor nog op te eten? Geen probleem. Steek het in de diepvries en ontdooi en verwerk het wanneer je wél tijd hebt.
Kun je kwark invriezen? Ja, je kunt kwark invriezen. Je kunt kwark invriezen om de houdbaarheid te verlegngen of om een heerlijk dessert te maken. Bevroren kwark is een uitstekende vervanger voor traditioneel ijs.
Dat gebeurt bijvoorbeeld wanneer je de melk goed schud, maar ook door het roeren met lepel. De vloeibare wei komt vrij en zal uiteindelijk aan de oppervlakte terecht komen. Dat laagje water in jouw bakje kwark of yoghurt is dus gewoon wei. Natuurlijk kun je het eruit gieten en wegspoelen.
Terwijl sommige zuivelproducten dagen of weken over hun houdbaarheidsdatum heen kunnen gaan, is kwark kwetsbaarder en minder tolerant voor langdurige opslag . Dit hangt natuurlijk af van de productiemethode — sommige verpakkingen zorgen ervoor dat het product langer houdbaar is.
De “ten minste houdbaar tot” datum vertelt u wanneer het voedsel onveilig wordt om te eten. U mag het voedsel niet meer eten nadat deze datum is verstreken . De ten minste houdbaar tot datum is alleen geldig zolang het voedsel op de juiste manier wordt bewaard en de verpakking verzegeld is. Bijvoorbeeld, gekookt vlees moet in een koelkast worden bewaard bij 5° Celsius of lager.
Commercieel verpakte en vacuüm verpakte Brie is maanden houdbaar en kan tot een jaar meegaan, afhankelijk van de fabrikant. De verpakking zal hoogstwaarschijnlijk een “ten minste houdbaar tot” of “uiterste houdbaarheidsdatum” op het etiket hebben staan, en tegen die tijd zou het prima moeten zijn, zolang de Brie in kwestie op de juiste manier is bewaard .
Als je probeert af te vallen, kan het een uitstekende aanvulling zijn op je dieet. Het verbetert de gezondheid van je botten, kan je helpen om type 2 diabetes onder controle te houden en is goed voor je schildklier . Als je echter op je zoutinname let, moet je voorzichtig zijn. Cottage cheese kan veel natrium bevatten.
Kwark wordt vaak gezien als een veelgebruikt voedingsmiddel voor mensen die op dieet zijn en voor mensen die 'schoon' eten, vanwege het hoge eiwitgehalte en het relatief lage aantal calorieën.
Als jij een beetje op voeding let, weet jij dat kwark een ideaal product is. Dit voedingsmiddel bevat namelijk flink wat eiwitjes wat perfect is voor jouw spieren, is laag in calorieën én er zit weinig vet in. Kwark is daarnaast heerlijk als ontbijt, met wat fruit en andere toppings.
Als alternatief gebruik ikzelf graag de combinatie van platte kaas en zure room. Vervang bijvoorbeeld 500 g kwark door (300 g platte kaas en 200 g zure room). Experimenteren is erg leuk om een verrassende nieuwe smaak te verkrijgen. Probeer het ook eens met (Griekse) Yoghurt of mascarpone.
Beschimmeld voedsel – net zoals u geen beschimmeld voedsel moet eten , geldt dat ook voor uw gevederde vrienden. Veel soorten schimmel zijn extreem giftig!
Rauwe aardappelen en aardappelschillen: Rauwe aardappelen bevatten een gifstof genaamd solanine, die schadelijk kan zijn voor kippen. Gekookte aardappelen zijn veilig om te voeren. Uien en knoflook: Deze voedingsmiddelen bevatten een stof genaamd thiosulfaat, die bloedarmoede bij kippen kan veroorzaken.
De meeste fabrikanten adviseren niet altijd om cottage cheese in te vriezen, omdat het de consistentie, textuur en smaak kan veranderen . Wanneer zuivelproducten worden ingevroren, worden melk en water gescheiden, kan melk gaan schiften en kan er water uit het mengsel worden getrokken, wat resulteert in een klonteriger en minder romig product.
Gooi de yoghurt dus niet meteen weg zodra de THT-datum verlopen is. Gebruik ook hier je zintuigen en controleer of de smaak, de geur en de kleur nog goed zijn. Zijn die OK, dan kan je de yoghurt nog opeten.