Bewaar chocolade altijd op een koele, droge plaats, bij voorkeur bij een temperatuur tussen de 15 en 18 graden Celsius. Vermijd blootstelling aan direct zonlicht, vocht en warmte, omdat deze factoren de kwaliteit van de chocolade kunnen aantasten en ervoor kunnen zorgen dat het sneller bederft.
Bewaar chocolade op de koelste plek in het huis. Dat kan bijvoorbeeld een donkere gang zijn of in de garage. Achterin de onderste keukenla is het vaak ook al wat koeler. De kelder is een ideale plek om chocolade te bewaren, maar dan alleen als de ruimte droog is en niet muf ruikt.
Chocola is namelijk een voedingsmiddel dat niet snel bederft. Het is daarom vaak langer houdbaar dan deze datum. Het kan wel zo zijn dat de smaak, kleur, geur of kwaliteit van het product achteruitgaat, maar je kunt het zonder gevaar voor je gezondheid eten.
Oververhitte chocolade
Oververhitte chocolade verliest de zijdeachtige glans van gesmolten chocolade en wordt dik en modderig omdat het erg gevoelig is voor hoge temperaturen . Verschillende chocolades hebben verschillende maximumtemperaturen nodig om goed te smelten.
Eten of snoep: Eten bederft snel bij hoge temperaturen, en chocolade en snoep smelten sneller dan uw eten kan bederven . Bedorven eten laat een onaangename geur achter in uw hete auto. Naast een slechte geur kan eten morsen en gesmolten chocolade kan een bende veroorzaken.
Volgens de USDA moeten restjes binnen een uur in de koelkast worden bewaard als de temperatuur boven de 90 graden is . En dan zijn er nog de snacks, zoals chocolade, kauwgom of snoep, die in een plakkerige blob kunnen veranderen als ze in een hete auto worden achtergelaten.
Eten & Drinken
Maar het is niet alleen de bekleding van uw auto die risico loopt. Volgens de FDA verdubbelt het aantal bacteriën dat voedselgerelateerde ziekten kan veroorzaken elke 20 minuten, zelfs bij kamertemperatuur. Laat dus geen boodschappen of restjes langer dan twee uur in een warme auto liggen, of slechts een uur als het meer dan 32 graden is .
" Wanneer chocolade wordt blootgesteld aan extreme temperatuurschommelingen, kan er bloemvorming optreden. Dit komt door het vet in de cacaoboter, dat naar de oppervlakte komt als de chocolade te warm wordt.
Textuur: Slechte chocolade kan droog of brokkelig aanvoelen en de gladheid kan worden aangetast. Geur: Als de chocolade vreemd, ranzig of muf ruikt, kan dit duiden op bederf. Smaak: Als de chocolade muf, zuur of gewoon niet zo smaakvol smaakt als zou moeten, kan deze bedorven zijn.
Chocolade vaste stoffen en droge ingrediënten verbranden als ze worden verhit tot 130 graden . Het resultaat is een droge, verkleurde pasta. Er is geen mogelijkheid om verbrande chocolade te herstellen, dus wees voorzichtig bij het verwarmen in een au bain-marie of magnetron.
Hoewel de smaak, kleur, geur en kwaliteit van het product na verloop van tijd kunnen verminderen, is het over het algemeen nog steeds veilig om te consumeren zonder risico voor de gezondheid. Chocolade behoeft geen koeling en zal na de houdbaarheidsdatum alleen een lichte achteruitgang in kwaliteit vertonen.
De witte waas op de chocolade is gelukkig geen schimmel, en is gewoon veilig om te eten. Die witte uitslag heet bloom en komt vanuit de chocolade zelf. Het wordt veroorzaakt door het smelten van de cacaoboter in de chocola. Dit gebeurt, zoals je misschien al verwacht, wanneer chocolade te warm wordt.
Bewaar je chocolade niet in de koelkast
Kou en vocht trekken namelijk in de chocola, ook wanneer de chocolade nog in de verpakking zit, en dat tast de structuur en smaak van het product aan. Bewaar chocolade dus niet in de koelkast, maar ook niet op een andere koude of vochtige plek.
Uw doel bij het bewaren van chocolade is om het onder het verwekingspunt te houden om de temperatuur te behouden. Als uw huis is uitgerust met airconditioning of centrale airconditioning, zorg er dan voor dat uw thermostaat niet hoger is dan 75°F en bewaar het op een koele, donkere plek in uw huis.
Het kan zijn dat u geen koele, donkere, droge plek hebt om chocolade te bewaren. Misschien houdt u uw huis warmer dan 75 graden of woont u in een gebied met extreme vochtigheid. Als u chocolade in de koelkast moet bewaren, wikkel het dan stevig in plasticfolie of een plastic zak en sluit het vervolgens af in een luchtdichte container .
De juiste temperatuur
Pure chocolade smelt je op 45 à 50 °C. Je laat hem afkoelen tot 38°C, doet de koude stukjes erbij en eindigt rond de 31 à 32°C. Op die temperatuur is de chocolade klaar voor verwerking. Voor melkchocolade houd je de smelttemperatuur het best rond de 45°C.
In de meeste gevallen is chocolade die over de houdbaarheidsdatum is nog steeds veilig om te eten, mits deze goed is bewaard en geen tekenen van bederf vertoont. Als chocolade echter ongebruikelijke geuren, smaken of texturen vertoont, is het het beste om deze weg te gooien om mogelijke gezondheidsrisico's te voorkomen .
Als chocolade wit wordt, is het dan veilig om te eten? Ja, als chocolade wit wordt, is het nog steeds veilig om te eten . De witte verschijning is te danken aan een proces dat 'bloeien' wordt genoemd - ofwel 'vetbloei'.
Massieve chocolade is ongeveer 1 jaar houdbaar. Onder massieve chocolade verstaan we naast chocoladerepen en chocoladeletterrepen ook holle figuren zoals paashazen en paaseieren. Bij chocolade met vullingen ligt dit anders. Bonbons met een pralinévulling bijvoorbeeld zijn circa gedurende 6 maanden lekker.
Over het algemeen geldt dat elke temperatuur tussen de 50 en 70 graden Fahrenheit uw chocolade blij zal houden. De beste plek om chocolade te bewaren is ergens als een voorraadkast of kast, waar het donker, droog en koel is (maar niet te koud!).
Ten eerste zal de hitte van de zon ervoor zorgen dat de chocolade smelt . Dit komt omdat chocolade een laag smeltpunt heeft en gemakkelijk kan smelten wanneer het wordt blootgesteld aan hitte. Vervolgens zal de gesmolten chocolade zijn vorm verliezen en zacht en kleverig worden.
Snoep bewaren op een koele, droge en donkere plek is de beste manier om het te bewaren, zei Blakeslee. "Hoe minder blootstelling aan lucht, hoe beter," zei ze. "Bewaar het ook op kamertemperatuur. Hitte kan ervoor zorgen dat veel snoepjes smelten en te plakkerig worden.
Hoge temperaturen (meer dan 100 °F) zijn ook schadelijk voor ingeblikte goederen . Het risico op bederf neemt sterk toe naarmate de opslagtemperaturen stijgen. In feite worden ingeblikte goederen die zijn ontworpen voor gebruik in de tropen, speciaal vervaardigd.
Laat op een warme dag (+90°F) eten niet langer dan 1 uur in de auto staan. Bederfelijke etenswaren mogen niet langer dan 2 uur buiten de koelkast blijven – verminder dat tot slechts 1 uur op een warme dag (>90 °F)!
In plaats van iets dat zou smelten, kies je voor snacks zoals chips, pretzels, crackers of noten die niet worden beïnvloed door de hitte in je auto . Als je ergens naartoe gaat met gekoelde items in warm weer, zorg er dan voor dat je een koelbox met wat ijs inpakt, zodat je het zo lang mogelijk koel kunt houden.