Bij melkchocolade gaat het in de meeste gevallen om repen met tussen de 30 en 50 procent cacao. Logischerwijs is de rest (50-70%) dus ofwel suiker ofwel melk. Het grote merendeel is dan overigens altijd suiker.
Percentage cacao in melkchocolade
Melkchocolade heeft een iets lager cacaopercentage dan pure chocolade en is daardoor romig, zoet en heeft vaak een zachte structuur. Het cacaogehalte van melkchocolade zit rond de 25%. Melkchocolade moet minimaal 25% cacao bevatten om het 'melkchocolade' te mogen noemen.
Het moet voor minstens 35 procent uit pure cacaobestandsdelen bestaan. Melkchocolade: cacaomassa, cacaoboter en suiker. Hieraan wordt melk of melkproducten (bijvoorbeeld melkpoeder of gecondenseerde melk) toegevoegd. Het is wettelijk vastgelegd dat melkchocolade minimaal 32% droge cacaobestanddelen moet bevatten.
Een cacaogehalte van 85 procent is ideaal, maar als dit te bitter is, dan bevat een cacaogehalte van 70 procent nog steeds voldoende antioxidanten. Maar hoe gezond rauwe chocolade ook zou zijn, het kan nooit onderdeel uitmaken van een gezond dieet.
Cacao wordt gezien als superfood. Superfoods zijn rauwe, onbewerkte voedingsmiddelen met een pure, natuurlijke smaak en bevatten vele goede eigenschappen. Rauwe cacao is dan ook erg gezond. Het bevat vele vitamines en mineralen en kan heilzame effecten hebben voor je gezondheid.
Laat witte chocolade het liefste links liggen
Het is juist de cacaopoeder die de gezonde antioxidanten (polyfenolen) bevat. Witte chocolade bevat dus geen stoffen die gezondheidsvoordelen opleveren, daarnaast bevat het ook nog eens veel suiker.
In donkere chocolade zitten antioxidanten (flavanolen) die zouden kunnen beschermen tegen hart- en vaatziekten. Omdat melkchocolade minder van die antioxidanten bevat dan donkere chocolade, wordt melkchocolade als minder gezond beschouwd.
Het is aan te raden om niet meer dan 100 gram pure chocolade per dag te eten en maximaal 200 gram per week.
Wat witte chocolade betreft, deze bevat geen cacao, maar alleen cacaoboter (vandaar de kleur). Witte chocolade is daarom zeer rijk aan koolhydraten en lipiden.
Nee, zo gezond is pure chocolade niet
Dus nee, pure chocolade is niet veel gezonder dan melkchocolade. Alle soorten chocolade bestaan uit een flinke hoeveelheid suiker en vet en een relatief kleine hoeveelheid goede antioxidanten. En dan kan chocolade ook nog je nachtrust verstoren.
Het is gewoon snoep. Melkchocolade bevat zoveel melk en suiker dat het percentage echte cacao wel eens zo laag kan zijn als 10 procent, het minimum dat de FDA vereist om het "chocolade" te mogen noemen op het etiket. Hershey's melkchocolade bevat ongeveer 11 procent cacao.
De reep weegt slechts 15 gram en bevat minder dan 35% cacaobestanddelen, waardoor het product volgens de Nederlandse Warenwet geen chocoladereep mag worden genoemd. De Koetjesreep wordt daarom cacaofantasie genoemd.
Melkchocolade Cacao Percentage
Melkchocolade bevat meestal 30-40% cacao. Hogere kwaliteit melkchocolade bevat meestal 35% tot 40% cacao en zoetere, goedkopere melkchocolade bevat vaak minder. Dit komt omdat cacao duurder is dan melk en suiker, dus hoe hoger het cacaopercentage, hoe beter!
Het berekenen van het percentage pure chocolade is eenvoudig. Zoek de totale cacaomassa in de chocolade op uit de ingrediëntenlijst of het voedingspaneel en deel dit vervolgens door het totale gewicht van alle ingrediënten .
Omschrijving. Melkchocolade (van Alpenmelk). Cacao: ten minste 33 %.
Pure chocolade zou goed zijn voor de gezondheid. Er zou een gunstig effect zijn op hart- en bloedvaten. Hoewel uit sommige onderzoeken blijkt dat er inderdaad een klein positief effect is, kun je toch beter niet te veel eten van chocolade. Chocolade bevat namelijk ook veel verzadigd vet en calorieën.
Teveel chocolade eten kan er wel voor zorgen dat je overgewicht krijgt. Dit vergroot de kans op het krijgen van hart-, en vaatziekten en diabetes. Door het eten van teveel chocolade krijg je teveel vetten en suikers binnen. Dit verhoogt je BMI, maar ook je cholesterolgehalte.
Studies laten zien dat het eten van (donkere) chocolade helpt bij het verlagen van je bloeddruk en lijkt daarmee het risico op hart-en vaatziekten te verminderen. Ook kan cacao de hoeveelheid HDL (goede) cholesterol verhogen, wat je kans op hart-en vaatziekten verlaagt.
Hoog calorie- en suikergehalte: Melkchocolade bevat doorgaans veel calorieën, suiker en vet, en te veel consumeren kan leiden tot gewichtstoename en andere schadelijke gezondheidseffecten . Bovendien kan het hoge suikergehalte bijdragen aan onevenwichtigheden in de bloedsuikerspiegel en gebitsproblemen.
Of je nu een fan bent van melk- of pure chocolade, doe het rustig aan. Een reep melkchocolade van 1,55 ounce bevat 235 calorieën, 13 gram vet en 22 gram suikers . Dezelfde hoeveelheid pure chocolade van 70 procent bevat 263 calorieën, 12 gram vet en 11 gram suikers.
Pure chocolade bevat namelijk veel calorieën en je kunt er snel te veel van eten. Dit kan leiden tot overgewicht en andere problemen met je gezondheid. Als je wilt afvallen, dan kun je 2 tot 3 keer per week een stukje pure chocolade eten. De voorwaarde is dat je pure chocolade eet in combinatie met gezonde voeding.
Merken als Mars M&M's, Hershey's Kisses en Reese's Peanut Butter Cups staan bekend om hun hoge suikergehalte, waardoor ze duidelijk in de categorie ongezonde chocolade vallen.
Pure chocola is één van de voedingsmiddelen die de meeste antioxidanten bevat. Deze zogenaamde flavonolen hebben een sterke ontstekingsremmende werking en houden daarnaast ook je endotheel cellen en aderen gezond.
Te veel chocolade eten geeft waarschijnlijk wel een lastig gevoel op de maag, maar dat kan niet verward worden met de lever. Je mag dus gerust een stukje chocolade eten, zelfs als je al een leverprobleem hebt.