Mocht je op zoek zijn naar een goede suikervervanger die geen schadelijke invloeden heeft op je gezondheid, dan raden wij je aan om Sukrin of Stevia te gebruiken. Met deze suikervervangers kun je gewoon lekker blijven bakken en koken zonder je zorgen te maken over je gezondheid.
Als je op zoek bent naar gezonde suikervervangers zonder calorieën komt je al snel uit bij stevia. Stevia heeft een zoetkracht die bijna 300 keer groter is dan die van normale suiker. Je hebt er dus maar heel weinig van nodig, het bevat geen calorieën en heeft geen invloed op je bloedsuikerspiegel.
Voor de gezondheid maakt het niet uit of zoetstoffen natuurlijk of synthetisch zijn. Ze zijn allebei even veilig. Voorbeelden van natuurlijke zoetstoffen zijn stevia en tagatose. Stevia is een plantaardige variant voor een intensieve zoetstof.
Erythritol en xylitol zijn vaak goede keuzes, omdat ze vergelijkbare zoetkracht hebben als suiker en goed oplossen in vloeistoffen. Je zou in recepten ook suiker kunnen vervanger voor Stevia. Stevia is echter wel veel sterker dan gewone suiker, waardoor je het dus niet één op één als vervanger kunt gebruiken.
Stevia staat er om bekend een zeer bittere nasmaak te geven in veel baksels. Om deze reden is erythritol geschikter om mee te koken en bakken.
Er zijn onderzoeken geweest die negatieve effecten van stevia en steviolglycosiden op de gezondheid hebben gevonden: Het kan slecht zijn voor je darmen en darmbacteriën (2, 12) Omdat het een intensieve zoetstof is, kan het juist je trek in zoet aanwakkeren (13, 14)
Hoewel beide zoetstoffen in een uitgebalanceerd dieet kunnen worden opgenomen, wordt erythritol in verband gebracht met ernstigere gezondheidsproblemen dan stevia , zoals een verhoogd risico op een hartaanval en beroerte.
Stevia en monniksvrucht zijn beide van nature afkomstig van planten en sommige mensen vinden dat ze een smaak hebben die erg lijkt op gewone suiker. De FDA zegt dat deze zoetstoffen "over het algemeen als veilig worden beschouwd", wat betekent dat ze veilig zijn om te gebruiken voor het beoogde doel.
De meest gebruikte zoetstoffen zijn aspartaam, sacharine, sucralose, stevia en varianten daarvan. Zij kunnen - volgens resultaten van meer dan 280 studies die de WHO heeft verzameld - op langere termijn gelinkt worden aan een verhoogd risico op diabetes type 2 en hart- en vaatziekten.
Maar is honing nu gezonder? Honing bevat meer fructose dan glucose, waardoor je lichaam meer energie nodig heeft om het in brandstof om te zetten. Hierdoor verbrand je meer calorieën en wordt er minder van de zoetstof omgezet in vet. Bovendien zorgen de vezels ervoor dat honing voedzamer is dan suiker.
Hoe kan dat? Coca‑Cola zero sugar bevat geen suiker. De suiker is vervangen door aspartaam en acesulfaam-K.
De zoetjes van Cologran (Lidl), Kruidvat en Canderel worden geprezen omdat ze makkelijk oplossen, ook zonder roeren. De zoetjes van Jumbo vinden sommige testers te zoet, terwijl anderen juist genieten van de zoete smaak. De zoetjes op basis van Stevia vinden veel testers niet zoet genoeg.
Geen enkele suiker is het gezondst. Er zijn namelijk geen gezonde of ongezonde suikers.
Stevia, kokosbloesemsuiker en palmsuiker zijn gezonde natuurlijke zoetstoffen. Ongeraffineerde stropen hebben een hoge glycemische index en kun je het beste met mate eten. Vermijd geraffineerde suikers: deze bevatten geen voedingsstoffen en laten je bloedsuikerspiegel pieken.
De allerergste boosdoeners zijn aspartaam (te vinden in Equal en NutraSweet), sucralose (te vinden in Splenda) en Saccharine (te vinden in Sweet 'N Low) . Veel mensen die kunstmatige suikers uit hun dieet schrappen, melden dat veel gezondheidsproblemen verbeteren, waaronder migraine, depressie, PDS, gewichtstoename en meer.
De darmproblemen die mensen kunnen ondervinden na overmatige inname van zoetstoffen zijn gasvorming en diarree. “De klachten zijn allemaal van tijdelijke aard, omdat ze veroorzaakt worden door het voedsel dat je binnenkrijgt.
Kies voor natuurlijke zoetstoffen zoals ahornsiroop en honing
Als je op zoek bent naar een andere goede optie ter vervanging van suiker, dan zijn ahornsiroop, agave en honing zeker een goede optie, zegt Shapira. Deze producten zijn vaak minder bewerkt dan suiker en bevatten sporenelementen, vitaminen en antioxidanten.
Mocht je op zoek zijn naar een goede suikervervanger die geen schadelijke invloeden heeft op je gezondheid, dan raden wij je aan om Sukrin of Stevia te gebruiken. Met deze suikervervangers kun je gewoon lekker blijven bakken en koken zonder je zorgen te maken over je gezondheid.
Erythritol . Erythritol is een suikeralcohol die van nature voorkomt in sommige soorten fruit en gefermenteerde voedingsmiddelen. Het bevat bijna geen calorieën en heeft een minimaal effect op de bloedsuikerspiegel. Het is een van de vele gunstige zoetstoffen voor diabetici die hun koffie willen zoeten zonder nadelige gezondheidseffecten.
Risico's en bijwerkingen. Volgens het Joint FAO/WHO Expert Committee on Food Additives is de aanvaardbare dagelijkse inname voor steviol-equivalenten 4 milligram (mg) per kilogram lichaamsgewicht . Dat komt overeen met ongeveer 12 mg zuivere stevia-extracten per kilogram lichaamsgewicht per dag.
Zoete smaaktest
Het is voor consumenten fundamenteel om de smaak van zowel Stevia als Erythritol te overwegen. Erythritol is 70% zo zoet als suiker, terwijl Stevia 200-400 keer zoeter is dan gewone suiker . Dit betekent dat u veel meer Erythritol dan Stevia moet gebruiken om uw zoetekauw te bevredigen.
Uit een onderzoek in Caries Research bleek dat erythritol beter zou kunnen zijn voor de gezondheid van tanden dan xylitol . En vergeleken met xylitol kan erythritol volledig door ons lichaam worden opgenomen, wat minder spijsverteringsproblemen veroorzaakt. Bovendien verhoogt erythritol de bloedsuikerspiegel helemaal niet, terwijl xylitol een kleine impact heeft.
Hoewel stevia overal ter wereld verkrijgbaar is, werd het in 1991 in de VS verboden vanwege eerdere onderzoeken die suggereerden dat de zoetstof kankerverwekkend kan zijn .
Het laxerende effect van deze suikervervanger kan leiden tot diarree als het in te grote hoeveelheden geconsumeerd wordt.
Stevia Informatie
Stevia is een natuurlijk middel dat geen nare bijwerkingen kent. Het is een kruidachtig plantje dat al vele eeuwen door de indianen in Zuid Amerika worden gebruikt.