Wat je beter niet invriest? Gerechten met zuivel zoals yoghurt, mayonaise of zure room. Zuivel schift namelijk bij het ontdooien. Vries ook geen salades in.
Kookroom, zo'n ingrediënt waar je soms maar een klein beetje van nodig hebt om je gerecht smaakvol te maken. Maar wat doe je dan met de rest van het flesje? Je kunt kookroom invriezen, maar de kans bestaat dan wel dat het gaat schiften wanneer je het opwarmt. Warm het dan dus echt langzaam op.
Vers bereide maaltijden kan je perfect invriezen: je kan ze tot 3 maanden bewaren. Het is belangrijk dat je je gerecht eerst laat afkoelen alvorens het in te vriezen. Stop het daarna in een afgesloten (luchtdicht) bakje en schrijf de datum erop.
Het beste resultaat krijg je door de pasta samen met de saus in te vriezen. Dit voorkomt plakken en zorgt ervoor dat je een complete maaltijd hebt als je het weer ontdooit.
Zit er zuivel in je saus, zoals boter, (zure) room, yoghurt of eieren, dan kun je ze beter niet invriezen. De saus kan dan namelijk schiften of klonteren. Daarbij verliest ze haar textuur én de lekkere smaak. Omdat de binding van de saus verloren gaat, krijg je een waterige saus.
Zalig! Room die ingevroren is geweest, kun je niet meer opkloppen, maar wel nog gebruiken in soep of saus. Melk en room zijn 2 à 3 maanden houdbaar in de diepvriezer. Na het ontdooien moet je ze binnen de 5 dagen gebruiken.
Nadert de vervaldatum van je slagroom of heb je slagroom over die je niet onmiddellijk gaat gebruiken? Vries deze dan in. Giet het geheel over in een diepvriesdoos en sluit deze goed af.
Dingen die je beter niet kunt invriezen
Verse kruiden, mits je ze fijngehakt in een ijsblokhouder doet met een beetje olie. Een stuk kaas, dit komt de smaak en structuur niet ten goede. Rauwe en gekookte eieren, gebakken eieren kan dan weer wel. Rauwe aardappels, deze bevatten te veel vocht.
Ook bij het weer opwarmen van roomsauzen kan het fout gaan. Doe dit bij voorkeur au bain-marie, zodat de saus niet te warm wordt en gaat schiften. Toch brokken gemaakt? Klop 2 eetlepels koud water door de saus om ze weer glad te maken.
Het gerecht kan tot 2-3 maanden in de vriezer worden bewaard.
Niet geschikt voor de diepvriezer
Soep met zuivel wordt er bijvoorbeeld niet beter op. Room, melk en kaas schiften namelijk bij het ontdooien. Ook vette varianten zijn geen fan van de vriezer. Tijdens het bevriezen maakt vet zich immers los van de rest van de vloeistof.
Ingevroren blijft de taart zo'n 3 maanden goed. Ook taartbodems, kun je op deze manier goed conserveren. Maar let op, want taarten met slagroom kun je het beste in de koelkast bewaren. De vriezer heeft geen goede invloed op slagroom.
De structuur wordt er niet beter op. Zuivelproducten zoals melk, yoghurt en crème fraîche. Ook kliekjes met zuivelproducten worden soms wat 'vlokkig'. Je kunt het nog wel eten.
Soep met room of melk kan schiften als je ze opnieuw opwarmt. Dikwijls kun je dat wel verhelpen door je mixer er nog een keer in te zetten.
Soep kun je nog 2 dagen bewaren in de koelkast.
Daarna gooi je de soep het beste weg, de kans op gevaarlijke bacteriën is dan namelijk een stuk groter.
Je kunt die kliekjes ook na een dag nog invriezen. Soms zelfs na 2 of 3 dagen nog wel. Zo lang het restje nog goed is, kun je het invriezen. Maar let op: je moet het dan natuurlijk wel snel hebben afgekoeld en in de koelkast hebben bewaard!
De beste manier om sausen op basis van room op te warmen is om langzaam te werken en gaandeweg extra room toe te voegen (via Leaf) . Breng de saus eerst op kamertemperatuur, giet het dan in een pan en verhoog geleidelijk de temperatuur van het fornuis terwijl je beetje bij beetje room toevoegt. Het vet in de room voorkomt dat de saus gaat schiften.
Pasta bewaren koelkast (hoe lang?)
Pasta bewaren in de koelkast kan makkelijk twee dagen, als je het tijdig koelt. In de diepvries blijft je pastagerecht zeker drie maanden goed.
Kookroom is room waar maïzena, verdikkingsmiddelen en soms andere hulpstoffen aan zijn toegevoegd. Deze zorgen ervoor dat de room niet gaat schiften en dat het gerecht licht gebonden wordt. Zoals de naam aangeeft, is kookroom ideaal om te gebruiken in warme bereidingen. Zoals bijvoorbeeld soepen en sauzen.
Producten die kunnen schiften, zoals room en slagroom, kan je ook niet invriezen. Ook zachte kazen zoals ricotta en mozzarella zullen schiften bij het ontdooien. Ten slotte kan je krokante ingrediënten zoals gebakken frietjes of chips ook niet invriezen.
U kunt kleine hoeveelheden room invriezen door het in ijsblokjesvormpjes te gieten, de blokjes vervolgens in een diepvrieszak te doen en de lucht eruit te laten . Als u een grote hoeveelheid hebt, giet u het in een luchtdichte container en laat u een opening van 2 cm aan de bovenkant zodat de room kan uitzetten. U kunt room tot drie maanden invriezen.
Net als melk blijven room en halfvolle melk het langst houdbaar op een koele plek in de koelkast . Vermijd de deur! De deur is voor specerijen. Je kunt room ook invriezen voor langere bewaring, in een ijsblokjesvorm of in een plastic bakje.
Nee, room bevriest niet . Invriezen destabiliseert room. Bij het ontdooien loop je het risico dat de room zich scheidt (met water aan de ene kant en vet aan de andere kant). Er is echter geen reden waarom je gerechten met room niet zou kunnen invriezen.
Maar bevroren wijn kan wel prima worden gebruikt om mee te koken." Ook hier is een ijsblokjesvorm weer handig om te doseren. Dit geldt ook voor het invriezen van kookroom of crème fraîche. Je kunt deze producten ook in zijn geheel invriezen, maar dan dien je het ook in zijn geheel te gebruiken.
Er geldt een algemene regel… Zit er zuivel in je saus, zoals boter, yoghurt, (zure) room of eieren, dan kan je invriezen vergeten. Aangezien de binding, textuur en smaak verloren gaat, bekom je een waterige brij. Ook sauzen op basis van zachte kazen lenen zich minder goed voor de diepvries.