Doe een beetje azijn of zout of azijn in het water. Breekt het ei toch, dan stolt het eiwit sneller. Bye, witte draden.
Kies voor verse eieren en voeg wat azijn aan het water toe. Het zure element zorgt ervoor dat het eiwit bij elkaar blijft en voorkomt dat de eierdooiers stuk gaan. Voeg geen zout toe aan het kookwater.
Bij het koken van een ei in kokend water bestaat er een kans dat het ei barst. Deze kans is bij kokend water groter dan wanneer je het ei opzet met koud water. Om te voorkomen dat het eitje barst doe je een snufje zout in het water.
Eieren kun je zowel in koud als in kokend water koken. Bij koud water zijn de kooktijden nadat het water kookt drie en halve minuut voor een zacht ei, vier en halve minuut voor een ei waarbij het wit gestold is en het geel nog zacht is en zeven en halve minuut voor een hard gekookt ei.
Breng de eieren met een deksel op de pan aan de kook. Als het water met de eieren kookt draai je de warmtebron lager, anders kunnen de eieren stukkoken. Reken voor een hardgekookt ei op 10 minuten. Reken voor een half zacht gekookt ei op 8-9 minuten.
Als je eieren te lang laat koken, ontstaat er rond de eidooier een groenachtige ring als gevolg van een reactie van ijzer en zwavelhoudende bestanddelen. Dit oogt minder aantrekkelijk maar is niet schadelijk. Eieren kunnen niet hun schaal in de microgolfoven worden gekookt.
Je kunt de eieren alvast koken, maar maak de vulling niet langer dan een dag van tevoren. Wacht zo lang mogelijk met het vullen van de eieren, om te voorkomen dat ze uitdrogen en rubberig gaan smaken.
Hoe lang moet een ei koken in koud water? Een ei koken vanaf koud water, dus het ei in het water stoppen voordat je het water gaat koken, creëert een lekker smeuïg en zacht ei. Dit komt doordat het water stap voor stap op temperatuur komt en het ei daardoor langzamer stolt.
5 á 6 minuten voor een halfzachtgekookt ei. 8 á 10 minuten voor een hardgekookt ei.
Als je een ei (m) in het water doet vanaf het moment dat het water kookt: Zacht ei 4 minuten. Halfzacht ei 6 minuten. Hard ei 8 minuten.
Je kunt ook wat zout of azijn toevoegen aan het kookwater: zo zal het eiwit, mocht het ei toch barsten, sneller stollen en krijg je niet van die witte draden aan je ei. 4 Hou je timer klaar. Precisie is alles wanneer je een ei kookt, vertrouwen op je gevoel komt niet goed.
Check het ei op barstjes. Niet alleen barst zal het dan verder barsten bij het koken. Een gebarsten ei kan slecht geworden zijn en gooi je dus beter weg.
Om te weten te komen of het ei dat in de koelkast ligt gekookt is of niet moet je het gewoon even laten draaien op het aanrecht. Als het ei gelijkmatig ronddraait is het hardgekookt, zo niet is het een rauw ei.
Probeer dit jaar je eigen hardgekookte eieren te versieren. Door azijn aan het water toe te voegen, blijft de kleurstof aan de eierschaal plakken en krijg je een mooie diepe kleur . Ze zien er niet alleen geweldig uit, maar je kunt ze ook eten! Voor extra patronen kun je stickers, elastiekjes of stiften gebruiken en ze in meerdere kleuren dippen.
Als je deze eierschaal in azijn (wat ongeveer 4% azijnzuur is) weekt, start je een chemische reactie die de calciumcarbonaatschaal oplost . Het azijnzuur reageert met het calciumcarbonaat in de eierschaal en laat koolstofdioxidegas vrij dat je als bubbels op de schaal ziet.
Hoeveel azijn is er nodig om eieren te koken? Voeg een eetlepel azijn toe aan het water. De azijn helpt voorkomen dat de eiwitten eruit lekken als de schalen barsten tijdens het koken. Breng het water aan de kook, zet het vuur lager en laat de eieren ongeveer 9-12 minuten sudderen.
Leg een enkele laag eieren in een pan. Voeg koud water toe tot het minstens 2,5 cm boven de eieren komt. Dek af en breng het water aan de kook; zet het vuur uit. Laat de eieren afgedekt in het hete water staan gedurende 15 minuten voor grote eieren, 12 minuten voor middelgrote en 18 minuten voor extra grote.
Om paaseieren te maken, begin je met het koken van eieren gedurende 10 minuten en dompel je ze vervolgens onder in een ijsbad om ze af te laten koelen. Terwijl ze afkoelen, vul je verschillende kommen met kokend water, een scheutje witte azijn en voedingskleurstof. Geef elke kom een andere kleur, zodat je veel opties hebt om je eieren mee te versieren.
De uitslag van Foodies' grote paaseitjes test
Feestelijk PLUS (€ 2,99 voor 250 gram) & Albert Heijn chocolade eitjes (€ 2,29 voor 200 gram): 7,5. Lidl Favorina (€ 1,99 voor 200 gram), Albert Heijn Delicata extra puur (€ 2,49 voor 200 gram) & Jumbo (€ 2,29 voor 200 gram): 6,8. Jumbo bio (€ 3,49 voor 200 gram): 6,0.
Er zijn een paar opties. Als je kookt, kun je je eieren in kokend water dompelen, ze ongeveer 30 seconden laten koken om de buitenkant van het eiwit te laten stollen, en dan de temperatuur verlagen en ze afmaken op ongeveer 180 tot 190°F, of 82 tot 88°C (een heel laag sudderen).
Eieren die je in de koelkast bewaart, kan je tot 28 dagen na de houdbaarheidsdatum opeten. Twijfel je toch, doe dan even de watertest. Leg ze in een grote kom met water en ga na of ze naar boven komen. Als ze drijven, is dit slecht nieuws en kan je ze maar beter weggooien.
Eerst en vooral is het belangrijk om te weten waarom eitjes in voedingswinkels buiten de koeling liggen. Het zit namelijk zo dat eieren niet houden van temperatuurschommelingen. Dit zorgt namelijk voor condens op de schaal, waardoor er makkelijk bacteriën ontwikkelen en de schaal kunnen binnendringen.
Hardgekookte of hardgebakken eieren zijn volledig veilig. Zowel het eiwit als de dooier moeten volledig gestold zijn. Een zachtgekookt ei of een spiegelei zijn daarentegen niet veilig. Omdat de salmonellabacterie zich ook op de eierschaal kan bevinden, is een goede hygiëne in de keuken onontbeerlijk.
Gekookte ongepelde eieren (met schil) bewaar je maximaal 4 dagen in de koelkast. Daarna is de kans op gevaarlijke bacteriën te groot. Gekookte gepelde eieren bewaar je in een bak water in de koelkast maximaal 1 week.