Waarom yoghurt bij planten? Yoghurt kan nuttig zijn voor planten vanwege de levende bacteriën die het bevat. Deze bacteriën kunnen helpen bij het afbreken van organisch materiaal in de grond, waardoor voedingsstoffen vrijkomen die de plant kan opnemen.
Meststof voor planten
Oude yoghurt kan ook worden gebruikt als natuurlijke meststof voor je planten. Meng je yoghurt met water (50% yoghurt, 50% water) en giet de inhoud op de potgrond. Deze mix geeft je planten een lekkere oppepper.
Melk: een natuurlijk glansmiddel
Daarnaast houdt het ook schimmels tegen. De voedingsstoffen in de melk, zoals eiwitten en calcium, zijn erg goed voor planten. Door de bladeren schoon en gezond te houden helpt dit de plant ademen. Bovendien worden de bladeren steviger en gaan ze prachtig glanzen!
Melk bevat een aantal componenten die planten mogelijk ten goede kunnen komen. Het verdunnen van melk met water en het gebruiken als meststof kan planten voorzien van een extra bron van voedingsstoffen, wat de plantengroei stimuleert en de plant gezond en ziektebestendig houdt . Deze voedingsstoffen omvatten eiwitten, koolhydraten en calcium.
Koffieprut. Drink je je koffie liever zelf op? Dan kun je ook gebruikmaken van koffieprut, want niet alleen koffie, maar ook koffieprut is goed voor je plant. In deze prut zit onder andere stikstof, fosfor en kalium, wat de belangrijkste bestanddelen van mest zijn.
Dat klopt - je favoriete yoghurt kan ook je favoriete planten voeden ! Wanneer je yoghurt aan je grond toevoegt, bemest het planten en verbetert het de groei. Bekijk deze video om het perfecte plantenmengsel te maken met yoghurt.
De schil van een banaan bevat calcium, magnesium en kalium. Dit zijn stoffen die jouw plant nodig heeft om goed te groeien. Calcium is belangrijk voor de celgroei en -ontwikkeling in planten. Het helpt ook bij het bouwen en onderhouden van celwanden.
Dikke zuivelresten, zoals yoghurt en vla, kunnen ook met verpakking en al in de vuilnisbak bij het restafval. Composteringsinstallaties maken van ons groente-, fruit- en tuinafval compost en groen gas. De land-en tuinbouw gebruikt die compost als bodemverbeteraar zodat gewassen beter groeien.
Bevroren yoghurt
Dit is een uitstekende manier om yoghurt die bijna over de datum is op te maken en een gezonder alternatief te creëren voor traditioneel ijs. Meng yoghurt met fruit zoals aardbeien of mango's, een scheutje honing of zelfs wat chocoladechips voor een zoete twist. Vries in in mallen voor een makkelijke snack.
Dikke zuivelresten zoals yoghurt en vla kunt u met verpakking en al in de vuilnisbak gooien.
De kern van de zaak. Hoewel het veilig is om yoghurt te eten na de "ten minste houdbaar tot/voor" of "te gebruiken tot" datum, moet u controleren of het nog vers is voordat u het consumeert. Als uw bakje yoghurt tekenen van bederf vertoont, zoals een ranzige geur of een gestremde textuur, kunt u het het beste weggooien in de composthoop of prullenbak .
Tot deze groep planten behoren bijvoorbeeld lavendel, rozemarijn en duizenblad, maar ook fruitbomen zoals appelbomen, perenbomen en pruimenbomen. Houd koffiegruis ook weg van je kamerplanten. Deze koffieresten zullen namelijk heel traag verteren in de pot aangezien daar maar weinig bodemorganismen aanwezig zijn.
Geef je tomaten- en paprikaplanten een natuurlijke stimulans door eierschalen te gebruiken. Spoel de eierschalen af, maal ze fijn en meng ze in de aarde rondom de planten. Deze eenvoudige truc zorgt voor een flinke dosis calcium, waardoor de celwanden van de planten versterken en ze beter bestand zijn tegen ziekten.
Meng een beetje koffiedik met aarde en stort dit in het gat. Tip: gebruik koffiedik niet te vaak. Te veel kan namelijk schimmelgroei veroorzaken. Eén keer per week is meestal voldoende.
Eerst verzamel je wat gewone, ongezoete yoghurt , wat een rijke bron is van stikstof, een voedingsstof die onmisbaar is voor een robuuste plantengroei. Vervolgens is het tijd voor een beetje mengmagie. Verdun de yoghurt met water, in een verhouding van 50:50. Dus voor elke kop yoghurt voeg je een gelijk volume water toe.
Natuurlijk kan dat, maar houd er wel rekening mee dat het zuur is. Je kunt het mengen met water 2(yoghurt)/10(water) verhouding en het direct op de planten spuiten of je kunt de grond water geven. Aardbeien en alle vruchten die rood of violet van kleur zijn en van koud weer houden , houden ook van zure grond.
Veel zuivelproducten, waaronder kaas, boter, yoghurt, zure room, ijs en melk, kunnen aan uw compost worden toegevoegd . Vanwege hun hoge vocht- en vetgehalte moet u echter droge organische materialen toevoegen, zoals versnipperd papier, stro en droge bladeren om het vocht tegen te gaan.
Vooral planten welke van zure grond houden, zijn erg blij met koffiedik. Bijvoorbeeld jouw prachtige hortensia's, je stralende rozen, het gazon of de lavendelstruiken maar ook de gardenia, kamille en rhododendrons.
Zuurminnende planten zoals hortensia en rhododendron doen het niet goed in een kalkrijke bodem. Andersom doen kalkminnende planten zoals rozen en buxus het niet goed in een zure grond. Een zure grond maak je minder zuur door kalk te strooien. Met een bodemverbeteraar kun je echter een kalkrijke bodem zuurder maken.
Laat de eierschalen weken.
U kunt eierschalen gebruiken om een meststofthee te maken die vloeibaar calcium aan uw tuin toevoegt. Kook een gallon water en voeg tien tot twintig schone, droge eierschalen toe. Laat de schalen een nacht in het water staan en zeef ze er vervolgens uit. Giet twee kopjes vloeistof op elke plant.
Dat keukenresten kunnen dienen als een natuurlijke meststof voor je planten, wist je misschien al. Maar vooral bananenschillen, die rijk zijn aan kalium en fosfor, zijn hier interessant. Vooral tomaten, augurken, rozen, pelargoniums, fuchsia's en pompoenen genieten van bananenwater.
Soms heb je ineens veel mieren in je tuin of in je gazon. Maak dan een blokkade van koffiedik rondom de planten waar de mieren het liefst zitten of rondom de toegang van de mierennesten. Mieren hebben daar een hekel aan en zullen snel een andere plek gaan zoeken.
Wat betreft eierschalen prijst LA Compost hun bijdrage van calcium, een ander veelvoorkomend ingrediënt in meststoffen. De extra boost is vooral handig voor groeiende planten zoals tomaten en pepers , die last kunnen hebben van calciumtekort.
Compost of afval
Als u thuis geen composthoop hebt, kijk dan op de website van uw lokale gemeentelijke recycling om te zien of er composteringsdiensten in uw gemeenschap worden aangeboden. Als composteren geen optie is, gaat het in de prullenbak.
In plaats daarvan is het invriezen van yoghurt een opmerkelijk snelle en gemakkelijke methode. Alle yoghurt, of het nu vol of mager is, gezeefd (zoals Griekse of skyr), puur of gemengd met fruit, kan tot twee maanden worden ingevroren . Technisch gezien is het veilig om het nog lang daarna te eten, maar twee maanden is echt de limiet als het gaat om smaak en textuur.