Het is verstandig groenten en fruit onder de kraan te wassen voordat je ze opeet. Goed wassen onder stromend water is voldoende. Je spoelt dan het vuil en stof eraf. Het is niet nodig om azijn, citroensap, baking soda, zeep, schoonmaakmiddel of bleekoplossing te gebruiken.
Ook al is dat schuim misschien geruststellend, zowel de FDA als de USDA waarschuwen voor het gebruik van zeep op uw groenten en fruit . Zelfs na een goede spoeling worden er wat zeepresten door uw appels geabsorbeerd en de meeste zepen bevatten chemicaliën die niet veilig zijn om te eten. 1 Gebruik in plaats daarvan alleen water of in combinatie met azijn of baking soda.
Houd het fruit of de groente onder stromend water in een zeef. Dit verwijdert meer pesticiden dan het onderdompelen van de producten. De FDA raadt af om fruit en groenten te wassen met zeep, wasmiddel of commerciële productenreiniger . Het is niet bewezen dat ze effectiever zijn dan alleen water.
Om appels schoon te maken, begin je met het wassen van de appel onder koud stromend water. Wrijf zachtjes over het oppervlak van de appel om eventueel vuil, stof of resten te verwijderen.
De specialist voegde toe dat afwasmiddelen en bleekmiddelen niet bedoeld zijn voor gebruik op fruit of groente en dat ze gezondheidsrisico's kunnen opleveren als ze op voedsel worden gebruikt.
Wrijf de producten voorzichtig schoon terwijl u ze onder stromend water houdt . U hoeft geen zeep of wasmiddel te gebruiken. Gebruik een schone groenteborstel om stevige producten, zoals meloenen en komkommers, te schrobben. Droog producten af met een schone doek of keukenpapier om de bacteriën die aanwezig kunnen zijn verder te verminderen.
Er bestaat geen enkele wasmethode die alle microben die op producten aanwezig kunnen zijn volledig verwijdert of doodt . Onderzoeken hebben echter aangetoond dat het grondig afspoelen van verse producten onder stromend water een effectieve manier is om het aantal micro-organismen te verminderen.
Voor een grondigere reiniging kunt u de appels wassen met koud water en een snufje zuiveringszout .
Leg de appel met schil in een bak water met één theelepel baking soda (zuiveringszout) en laat het een klein kwartiertje weken. Spoel de appel daarna goed na met water. Dat haalt alle pesticiden weg. Dit werkt ook voor peren.
“In plaats van onnodige bezorgdheid te wekken, veronderstelt het onderzoek dat pellen effectief bijna alle pesticideresten kan verwijderen , in tegenstelling tot de vaak aanbevolen praktijk van wassen.”
Voeg drie delen water toe aan één deel azijn. Week uw fruit en groenten tien minuten in de oplossing en spoel ze vervolgens af met water om pesticideresten te verwijderen. Dit traditionele huismiddeltje om fruit en groenten te zuiveren van pesticiden werkt ook tegen bacteriën en schimmels.
Van alle groenten en fruit in de Nederlandse supermarkten bevatten aardbeien de meeste restanten van pesticiden. Dat schrijft de Nederlandse krant Trouw vandaag.
Als je bestrijdingsmiddelen in je huis of tuin gebruikt dan kun je ze per ongeluk binnenkrijgen. Bijvoorbeeld als je het middel inademt of als je het binnenkrijgt/inslikt. Je kunt dan last krijgen van misselijkheid en braken, hoofdpijn of geïrriteerde luchtwegen.
Sommige mensen wassen hun fruit en groenten met een kleine hoeveelheid afwasmiddel om pesticiden te verwijderen. Hoewel dit effectief kan zijn, raden veel experts het af, omdat afwasmiddelen niet bedoeld zijn voor voedsel en schadelijke resten kunnen achterlaten .
Afwasmiddel kan heel handig zijn om vetvlekken uit kleding te verwijderen, maar laat het daarbij! Je mag het echt alleen gebruiken op de vlek zelf om deze te behandelen, giet de zeep nooit zo in de wasmachine! Net als bij de vaatwasser komt er dan te veel schuim vrij waardoor je machine kapot kan gaan.
Een nieuw onderzoek heeft onthuld dat het wassen van een appel onder stromend water niet voldoende is om de pesticiden te verwijderen die over de schil worden gespoten . Een 12 tot 15 minuten durende dip in een oplossing van baking soda zou het antwoord kunnen zijn om schadelijke chemicaliën van het fruit te verwijderen, zo ontdekten onderzoekers van de University of Massachusetts, Amherst.
Het is verstandig groenten en fruit onder de kraan te wassen voordat je ze opeet. Goed wassen onder stromend water is voldoende.
“Er kan van alles nog op zitten, zoals stof. Ook kunnen op fruit en groenten bacteriën en virussen zitten, zoals salmonella. Dat komt gelukkig niet vaak voor, maar dat is een reden je appel altijd te wassen, dan kun je die er grotendeels af wassen. Dat maakt de kans kleiner dat je een voedselinfectie oploopt.”
Daarnaast moet je je sierappels altijd wassen, ongeacht hoe je ze hebt gekregen. Gewoon afspoelen met water werkt prima, merkt Brown op.
Naast pesticiden kunnen appels ook bacteriën en schimmelsporen bevatten. Vooral als ze zijn opgeslagen, vervoerd en misschien door andere mensen in de supermarkt zijn aangeraakt en teruggelegd. Hoewel het zeldzaam is om ziekteverwekkers op appels te vinden, is het grondig wassen van de appel voordat u hem eet een zekere manier om aan de veilige kant te blijven .
#1: Methode voor het weken in azijn
Om een azijnbad te maken; begin met een schone gootsteen en vul deze met koud water (dit kan ook in een grote kom). Voeg 1 kopje witte azijn toe en dompel uw fruit en groenten onder in het water. Laat 15 minuten weken. Giet het water af en spoel de producten snel af.
Appels worden geplukt in de boomgaard en in bakken geplaatst die per bushel (42 pond) worden gewogen. De bakken met appels worden naar het pakhuis getransporteerd, waar ze worden gewassen, gesorteerd en verpakt.
Consumenten mogen fruit en groenten niet wassen met afwasmiddel of zeep . Deze producten zijn niet goedgekeurd of gelabeld door de Food and Drug Administration voor gebruik op voedsel. U kunt resten van zeep of afwasmiddel binnenkrijgen die op het product zijn geabsorbeerd.
Gebruik altijd koud, drinkbaar water om fruit en groenten te wassen . Met de recente voedselgerelateerde uitbraken gerelateerd aan producten, maken consumenten zich meer dan ooit zorgen over de veiligheid van verse producten. Daarom is het essentieel om te weten hoe voedselgerelateerde ziekten gerelateerd aan deze voedingsmiddelen kunnen worden voorkomen.
Hoewel u pesticideresten kunt verwijderen met een weekoplossing zoals azijn en water of zout en water, is dit niet aan te raden . Er is een klein risico dat de chemische reactie tussen de pesticiden en de oplossing mogelijk schadelijke verbindingen kan produceren.