Als de chocolade te koud is geweest, is door condensvorming een klein beetje suiker opgelost en weer gestold. Beide processen leiden tot kristallisatie, met als resultaat een witte uitslag op de chocolade. Wit uitgeslagen chocolade is zeker nog eetbaar, maar de structuur is korrelig geworden en de smaak is verminderd.
De witte waas op de chocolade is gelukkig geen schimmel, en is gewoon veilig om te eten. Die witte uitslag heet bloom en komt vanuit de chocolade zelf. Het wordt veroorzaakt door het smelten van de cacaoboter in de chocola. Dit gebeurt, zoals je misschien al verwacht, wanneer chocolade te warm wordt.
Er zijn heel veel mensen die beweren dat witte chocolade geen chocolade is omdat het niet van cacaopoeder wordt gemaakt. En dat klopt. Maar witte chocolade wordt dan wel niet van cacaopoeder gemaakt, er wordt wel gebruik gemaakt van een ander onderdeel van de cacaoboon, namelijk cacaoboter.
Kun je chocolade eten die gebloeid is? Chocoladebloei ziet er misschien niet smakelijk uit, maar het is volkomen veilig om te eten . Dat betekent echter niet dat je het wilt eten, aangezien zowel de smaak als de textuur aangetast kunnen worden. "Bloom ontneemt de chocolade meestal een aantal van zijn meest aangename eigenschappen," zegt Laiskonis.
Witte chocolade wordt niet gemaakt van cacaopoeder, maar van cacaovet gemengd met melkpoeder en suiker. Het is juist de cacaopoeder die de gezonde antioxidanten (polyfenolen) bevat. Witte chocolade bevat dus geen stoffen die gezondheidsvoordelen opleveren, daarnaast bevat het ook nog eens veel suiker.
Wit uitgeslagen chocolade is zeker nog eetbaar, maar de structuur is korrelig geworden en de smaak is verminderd.
Is witte chocolade gezond? Nee, witte chocolade is voornamelijk gemaakt van suiker en kan qua voedingswaarde niet tippen aan pure chocolade of cacao nibs. Die voordelen, zoals hartgezondheid door flavonoïden, komen van de cacaobestanddelen (de bruine delen) van cacaobonen.
Het witte laagje dat zich op het oppervlak van chocolade vormt, wordt bloom genoemd. En het goede nieuws is dat het volkomen veilig is om te eten.
Deze coating wordt "chocolate bloom" genoemd en verschijnt op natuurlijke wijze. Hoewel het het product een beetje anders kan laten smaken, is het niet schadelijk. Er zijn een paar redenen waarom chocolade bloom kan optreden: Als chocolade wordt verhit tot een hoge temperatuur, smelt de cacaoboter erin en scheidt zich van de rest van de ingrediënten .
We hebben goed nieuws voor je: het is absoluut nog steeds eetbaar en je hoeft die prima chocoladereep niet weg te gooien. Witte vlekjes en vlekken op je chocoladereep zijn tekenen van een "vetbloei" of een "suikerbloei" en dat is volkomen natuurlijk.
Ja, witte chocolade is echt chocolade, mits het voldoet aan de chocoladenormen van de FDA . Veel van de huidige chocolademakers produceren hoogwaardige witte chocolade die alleen is gemaakt met cacaoboter, melk en suiker, wat een uitstekend canvas is gebleken voor andere smaken.
De meest waardevolle voedingstoffen zitten in het bruine, droge gedeelte van de cacaoboon: ijzer, magnesium, vezels en flavanolen. In witte chocolade zitten deze stoffen dus bijna niet. Wel bevat witte chocolade meer calcium dan een pure reep vanwege de melkpoeder.
Witte chocolade heeft een heel laag verbrandingspunt van ongeveer 44 ºC. Met de au bain-marie methode heb je de meeste controle over de temperatuur, waardoor het meestal prima lukt om met deze methode witte chocolade te smelten. Zorg ervoor dat er geen water bij de chocolade komt, want dan gaat de chocolade klonteren.
Bewaar je chocolade niet in de koelkast
Kou en vocht trekken namelijk in de chocola, ook wanneer de chocolade nog in de verpakking zit, en dat tast de structuur en smaak van het product aan. Bewaar chocolade dus niet in de koelkast, maar ook niet op een andere koude of vochtige plek.
Geen zorgen, er groeit geen schimmel op de chocola. Dat witte laagje komt vanuit de chocola zelf. Hoe? Door de twee lekkerste ingrediënten: vet en suiker.
Hoewel de smaak, kleur, geur en kwaliteit van het product na verloop van tijd kunnen verminderen, is het over het algemeen nog steeds veilig om te consumeren zonder risico voor de gezondheid. Chocolade behoeft geen koeling en zal na de houdbaarheidsdatum alleen een lichte achteruitgang in kwaliteit vertonen.
Het witte uiterlijk is te danken aan een proces dat 'blooming' wordt genoemd - ofwel 'fat bloom' . Dit gebeurt wanneer de cacaoboter in de chocolade zich scheidt en naar de oppervlakte stijgt door temperatuurschommelingen, of 'sugar bloom', wat gebeurt wanneer de suiker in de chocolade vocht absorbeert en vervolgens op het oppervlak kristalliseert.
Het is eigenlijk gewoon een wetenschappelijk proces genaamd " chocoladebloei ". Er zijn twee soorten van deze bloei: suikerbloei en vetbloei. Suikerbloei ontstaat wanneer vocht in contact komt met de chocolade - het lost de suikerkristallen op het oppervlak van de chocolade op, waardoor er een witte, poederachtige look ontstaat.
Enkel voor Ferrero zelf maakt het veel uit, want zij rekenen wel in kilo's. Hoe meer Ferrero verkoopt aan een hoge prijs, hoe hoger de omzetcijfers. Het spreekt voor zich dat er heel wat onderhandelingen tussen winkels en de producent aan vooraf gaan om zo'n exclusievere verpakking te kunnen aanbieden."
De witte waas ontstaat door kristallisering en heeft dus niks met schimmel te maken. Je kunt beslagen chocolade dus gerust eten, al is het helaas wel een stuk minder lekker.
Kinder Chocolate (Italiaans: Kinder Cioccolato) is een chocoladereep geproduceerd door het Italiaanse multinationale zoetwarenbedrijf Ferrero . Percentages geschat op basis van Amerikaanse aanbevelingen voor volwassenen, behalve kalium, dat is geschat op basis van deskundige aanbevelingen van de National Academies.
🍫Dit betekent dat het vet en de suiker gescheiden zijn, of dat de chocolade is "gebloeid". Zorg ervoor dat je het op een koele, donkere plek bewaart om dit te voorkomen! Maar maak je geen zorgen, gebloeide chocolade is nog steeds veilig om te eten.
Melk en chocolade op basis van zuivel kunnen ook maagklachten, buikpijn en een opgeblazen gevoel veroorzaken bij mensen met lactose-intolerantie . Dit gebeurt wanneer we niet genoeg lactase-enzymen produceren om melksuiker (lactose) te verteren. Mensen met lactose-intolerantie kunnen doorgaans tot 6 gram lactose verdragen zonder symptomen te vertonen.
Witte chocolade is gestolde cacaoboter. Cacaoboter is de plantaardige olie die uit cacaobonen komt. Witte chocolade bevat geen cacaopoeder , daarom smaakt het zoals het smaakt en is het wit in plaats van bruin zoals chocolade.
Witte chocolade wordt technisch gezien niet als "echte" chocolade beschouwd, omdat het geen cacaobestanddelen bevat . Het bevat echter wel cacaoboter, suiker en melkbestanddelen, die het een romige textuur en zoete smaak geven.