De vijf meest verspilde productgroepen zijn brood en deegwaren (6,2 kilo), groente (4,4 kilo), fruit (4,3 kilo), aardappelen (2,8 kilo) en zuivel (2,8 kilo). Ten opzichte van 2019 zijn brood en deegwaren en zuivel minder verspild, maar groente en fruit juist meer.
Onder voedselverspilling valt al het voor menselijke consumptie bedoelde voedsel dat verloren gaat tijdens of na het oogsten, tijdens transport, opslag of verwerking en al het voedsel dat door supermarkt, horeca en consument wordt weggegooid.
Overtollig voedsel (of surplus voedsel) verwijst vaak naar voedsel dat wordt gedoneerd om mensen te voeden. Voedselverspilling verwijst vaak naar voedsel dat uiteindelijk niet door mensen wordt geconsumeerd en dat wordt weggegooid of gerecycled, zoals bordafval (d.w.z. voedsel dat is geserveerd maar niet is opgegeten), bedorven voedsel of schillen en korsten die als oneetbaar worden beschouwd .
Cyprus staat in het eerste coronajaar met 397 kilo per hoofd van de bevolking bovenaan de lijst van grootste voedselverspillers, gevolgd door Denemarken, Griekenland, Portugal en Nederland.
De vijf meest verspilde productgroepen zijn brood en deegwaren (6,2 kg), groente (4,4 kg), fruit (4,3 kg), aardappelen (2,8 kg) en zuivel (2,8 kg). Ten opzichte van 2019 zijn brood en deegwaren en zuivel minder verspild, maar groente en fruit juist meer.
Portugese en Italiaanse huishoudens zijn de grootste verspillers. In Portugal verdwijnt naar schatting zo'n 127 kilo per persoon in de afvalbak, in Italië 107 kilo. Vanwege de stijgende inflatie en groeiende zorgen over de ecologische voetafdruk is er de afgelopen tijd meer aandacht voor voedselverspilling.
Wij zijn als eerste supermarkt in Nederland een landelijke samenwerking aangegaan met Voedselbanken Nederland. Sinds 2012 selecteren we groente en fruit dat aan het eind van de dag niet meer in onze filialen wordt verkocht op kwaliteit en geschiktheid en doneren we aan Voedselbanken Nederland.
Supermarkten verkochten in 2022 gemiddeld 98,62% van al het voedsel dat werd aangeboden. Dat betekent dat 1,38% van het voedsel niet bij consumenten terecht kwam. Daarmee is de hoeveelheid voedselverspilling* in supermarkten met 13,8% afgenomen ten opzichte van 2020 en met 17,4% sinds 2018.
Probeer de juiste porties te koken en serveren voor het aantal mensen dat u voedt . Vries in, pekel, droog, maak in blik of maak jam/gelei van overtollige groenten en fruit - vooral overvloedige seizoensproducten. Laat bederfelijk voedsel niet langer dan twee uur op kamertemperatuur staan.
(Voor)bereiden gerechten
Zorg voor goed opgeleid en geïnstrueerd personeel dat bewust werkt aan het minimaliseren van voedselverspilling. Zij kunnen restproducten van de te bereiden gerechten gebruiken voor andere gerechten. Denk hierbij bijvoorbeeld aan restjes groenten voor het maken van een soepbouillon.
Wil je zelf weten hoeveel voedsel je verspilt? Dat duurt maar 5 minuten per dag voor 7 dagen, dus haal je weegschaal er alvast bij. Meet een week lang hoeveel voedsel bij jou thuis wordt verspild (dus ook bij je gezinsleden/ huisgenoten).
Voedselverspilling of voedselverlies is voedsel dat verloren gaat omdat het niet wordt gegeten of in een eerder productiestadium wordt weggegooid. Geschat wordt dat wereldwijd een derde tot de helft van al het geproduceerde voedsel verloren gaat of verspild wordt.
Probeer uw voedselresten thuis te composteren
Het is makkelijk te maken en te gebruiken, als je de faciliteiten hebt. Deze etensresten kunnen worden toegevoegd aan je composthoop thuis: Fruit- en groenteschillen, zaden en klokhuizen, theezakjes, koffiedik en filterpapier, papieren handdoeken (als ze niet in aanraking zijn geweest met vlees) en eierschalen.
Gezonder en minder eten is het belangrijkste als je wilt afvallen. Door te sporten of te bewegen verbrand je meer calorieën, dit kan dus wel goed helpen bij het afvallen. Maar afvallen door alleen bewegen kost heel veel tijd. Het is daarom van belang om minder te eten dan je verbrandt.
Om meer groente en fruit te redden van voedselverspilling, breidt Lidl haar 'Verspil mij niet'-concept uit en stopt ze haar samenwerking met Too Good To Go.
De belangrijkste oorzaken van voedselverspilling
korte houdbaarheidsdata. opslag. transport. kleine foutjes en esthetische criteria.
Overgebleven producten doneren we aan Voedselbanken. We inspireren en informeren onze klanten om eten goed te bewaren en te koken met restjes. We zijn aangesloten bij Stichting Samen tegen Voedselverspilling en doen elk jaar mee aan de Verspillingsvrije Week.
Hier is wat 'voedsel' om over na te denken: terwijl de wereld elk jaar ongeveer 2,5 miljard ton voedsel verspilt, gooien de Verenigde Staten meer voedsel weg dan enig ander land ter wereld: bijna 60 miljoen ton - 120 miljard pond - elk jaar.
Na een uitgebreide analyse van het afvalbeheer in 38 landen komt Turkije herhaaldelijk naar voren als de grootste afvalproducerende natie ter wereld.
Voedselverspilling is verantwoordelijk voor 254 miljoen ton broeikasgassen. Wereldwijd waren de drie landen met de hoogste voedselverspilling in 2021, namelijk met de meeste voedselverspilling afkomstig van huishoudens, China (bijna 92 miljoen ton), India (bijna 69 miljoen ton) en de Verenigde Staten van Amerika (bijna 20 miljoen ton) .