Dit is waarom. Het antwoord is redelijk simpel: blauwe bessen worden bespoten met bestrijdingsmiddelen. Het is altijd belangrijk om groente en fruit af te spoelen, ook als deze biologisch zijn, maar niet-biologische bessen dienen extra goed schoongemaakt te worden.
Je kunt dit het beste doen door de bessen minimaal een tot twee keer om te spoelen met water en voorzichtig over de vruchten onder de kraan te wrijven. Zitten er nog steeltjes aan de bessen? Verwijder deze dan pas na het wassen.
Zo bevatten blauwe bessen vezels, die helpen bij een gezonde darmwerking en het voorkomen van constipatie. Daarnaast bevatten ze ook veel water, wat kan helpen bij het soepel verlopen van het spijsverteringsproces. De antioxidanten in blauwe bessen kunnen ontstekingen verminderen en de darmgezondheid verbeteren.
Factcheck. Blauwe bessen (meestal bosbessen) zijn rijk aan vitamines en vezels en calorie-arm. Daarom passen ze perfect in een gezond dieet. Of ze ook hartziekten, dementie en kanker kunnen voorkomen, is onvoldoende bewezen.
Het is het beste om ze vlak voor het eten onder koud stromend water te wassen. Verwijder de steeltjes pas nadat je de bessen gewassen hebt om te voorkomen dat ze te veel water opnemen. Zorg ervoor dat je ze niet kneust of beschadigt tijdens het schoonmaken.
Blauwe bessen kun je zo uit de hand eten, combineren met yoghurt, verwerken in smoothies, ijs of een fruitsalade. Maar ook in gerechten als pannenkoeken en muffins zijn ze heerlijk. Op allerlei lekkere manieren te eten dus en ook nog eens heel goed voor je! De blauwe bes is zoet, voedzaam en bevat weinig calorieën.
Groente wassen met natuurazijn
Natuurazijn zorgt ervoor dat bacteriën en eventuele schimmels die op groente kunnen zitten, verdwijnen.
Wel is er voorlopig geen wetenschappelijk bewijs dat blauwe bessen daadwerkelijk veel gezonder zijn dan ander fruit. De bes bevat bijvoorbeeld iets meer vitamine C dan een banaan, maar een banaan bevat dan weer meer eiwit en dat heb je ook nodig. Alleen nog maar blauwe bessen eten, is dus geen heel slim plan.
Ja, blauwe bessen kunnen gunstig zijn bij een verhoogde bloeddruk.
"Blauwe bessen zijn rijk aan vitaminen, mineralen en antioxidanten. Daarnaast bevatten ze vezels, die je helpen om je buikvet te bestrijden. Een studie van de Universiteit van Michigan toont aan dat het eten van blauwe bessen resulteert in gewichtsverlies rond je taille."
Veel mensen eten hun blauwe bessen in een schaaltje yoghurt. Er zijn aanwijzingen dat de yoghurt de opname van de antioxidanten uit blauwe bessen belemmert [12]. Als je optimaal wilt profiteren van de gezondheidsvoordelen van blauwe bessen is het beter om ze uit het vuistje te eten.
Fruit & zuivel
Fruit is licht verteerbaar en verlaat gemiddeld met een uur weer de maag. Combineer je fruit met andere productgroepen dan leidt dit meestal tot gasvorming en een opgeblazen gevoel. Vooral zure vruchten combineren heel slecht met melk en yoghurt. Gekookt fruit kan wel weer.
Op nummer 1 van deze lijst staat dus de braam. Met 43 calorieën en slechts 4,9 gram suiker met daarbij 5 gram aan voedingsvezels is de braam erg gezond! Hij bevat vitamine A, D, B12 en calcium en ijzer. Ook magnesium is present.
Bessen bewaar je het beste in een papieren zak in de koelkast. Zorg dat ze niet vochtig worden: leg ze eventueel op keukenpapier om vocht te absorberen. Blauwe bessen kunnen worden ingevroren in een afsluitbaar bakje/plastic zakje.
Wanneer in het seizoen
Blauwe bessen zijn van eind juni tot en met september uit Nederland verkrijgbaar.
Zo klaar en zo lekker: magere kwark met blauwe bessen. Vul een schaaltje met de kwark en voeg de blauwe bessen toe. Heerlijk als snack, tussendoortje of licht ontbijt!
Je kan blauwe bessen prima iedere dag eten. Zorg er dan alleen wel voor dat je het combineert met andere fruitsoorten. Iedere soort heeft namelijk zijn unieke gezondheidsvoordelen.
Blauwe bessen bevatten verschillende voedingsstoffen die helpen om je botten gezond en sterk te houden. Ze bevatten een indrukwekkende mix aan mineralen, om precies te zijn: calcium, magnesium, ijzer en fosfor.
Voor een gezond cholesterol
Blauwe bessen bevatten antioxidanten. Uit een studie is gebleken dat deze stoffen kunnen bijdragen aan een verlaging van het 'slechte' LDL-cholesterol in het lichaam, waardoor je algehele cholesterol verbetert. Dat is eveneens goed voor je hart en bloedvaten [3,5,6].
Alle vers fruit is gezond.
Daarom staan ze in de donkergroene zone van de voedingsdriehoek. Kies volop uit volgende soorten: Citrusvruchten: sinaasappel, pompelmoes*, mandarijn, citroen, limoen … Pitvruchten: appel, peer …
Blauwe bessen worden ook wel eens 'brain berries' genoemd, omdat ze werken als antioxidant voor onze hersenen. Ze houden je hersencellen gezond en fit, waardoor je geheugen vele malen langer meegaat. Naast antioxidanten bevatten blauwe bessen vitamine C, K, vezels en mangaan.
Vuil, stof en bacteriën
Zowel experts als het voedingscentrum raden aan om fruit en groente te wassen voor je het gaat eten. Ook als je het fruit daarna nog gaat schillen. Met stromend water was je in ieder geval stof en vuil af. Maar ook tegen bacteriën zou het wassen van groente en fruit helpen.
Een oplossing van 1% is voldoende, wat betekent dat je op 1,5 liter water 1 eetlepel baking soda kunt gebruiken. Door het zuiveringszout degraderen de pesticiden beter. Spoel je producten daarna af met water.
Het is niet nodig om aardbeien te wassen, omdat ze al vrijwel schoon uit de winkel komen. Wil je ze toch graag wassen? Laat dan de kroontjes aan de steeltjes zitten en spoel ze voorzichtig af.