Als je dagelijks jouw planten water geeft, dan worden ze afhankelijk van water. Hun wortelstelsel blijft namelijk oppervlakkig. Als je wekelijks jouw planten water geeft (of zelfs maandelijks), dan gaan planten dieper met hun wortels.
Vooral de eerste weken na het zaaien mogen de wortelzaden niet uitdrogen, anders kunnen ze niet goed ontkiemen. Geef je planten daarom voldoende water. Als de regen uitblijft, kan je 2 tot 3 maal per week water geven.
Wortels hebben niet veel bemesting nodig. Een teveel aan mest zorgt er vaak vooral voor dat het loof hard groeit maar de groei van de wortels zelf achterblijft. Enkele maanden voor het zaaien kun je de grond nog wel van wat mest voorzien. Verder groeien wortels het liefst op een luchtige en losse bodem.
Zaai de afzonderlijke zaadjes op ongeveer 0.5 cm diep en ongeveer op 4-5 cm van elkaar zodat ze voldoende ruimte hebben om te groeien. Als je iets te dicht op elkaar hebt gezaaid, moet je later de dunne worteltjes weghalen, zodat de planten per wortel alsnog 3 cm ruimte hebben.
Wortels groeien als reactie op een paar verschillende dingen, waaronder de behoefte van de boom aan water en voedingsstoffen, zwaartekracht en bodemomstandigheden . Wanneer een boom net groeit, groeien zijn wortels doorgaans de grond in tot ze de grondwaterspiegel bereiken.
Hoe langer je de wortels laat staan, hoe dikker ze worden. Ze worden 15 – 20 cm lang en zijn daarom ook ideaal voor in een moestuinbak of een pot (minimaal 20 cm diep).
De twee belangrijkste voedingsstoffen die uitstekende wortelgroei in planten ondersteunen, zijn fosfor en kalium . Deze twee ingrediënten zijn uiterst nuttig in elke meststofmix die een dikke, gezonde verzameling gloednieuwe wortels moet aanmoedigen, of bestaande systemen moet versterken en stimuleren.
Fosfor (P) en kalium (K) zijn de twee belangrijkste voedingsstoffen die wortelgroei stimuleren. Organische meststoffen tonen vaak de relatieve hoeveelheden van elk, evenals stikstof (N), in de vorm van de NPK-verhouding. Fosfor zorgt er met name voor dat nieuwe wortelsystemen zich door de grond of een ander groeimedium kunnen verspreiden.
Zomerwortel zaai je van maart tot juli. Je oogst dan van juni tot oktober. Winterwortel zaai je van april tot mei, en oogst je van oktober tot november. Heb je een kas en hou je van een uitdaging, dan kun je wortelen ook in oktober zaaien, om – afhankelijk van het weer – in mei al wortelen te kunnen oogsten.
Worteltjes hebben niet veel voeding nodig, als je arme grond hebt kies dan een meststof waar wat extra kali in zit, want kali is goed voor de ontwikkeling van de wortel (doe dat dan ongeveer 2 weken voor het zaaien). Geef af en toe water als het niet regent.
wortelen: 2 tot 3 weken. pastinaak: 3 tot 4 weken. peterselie: 4 tot 5 weken.
De wortels groeien over het algemeen niet zo diep als vaak verondersteld wordt. Bij een lage grondwatertafel kunnen de wortels tot twee meter diep in de grond doorgroeien. Dieper wordt de bodem te koud en te zuurstofarm om wortelgroei toe te laten. In de meeste gevallen gaan bomen zelfs niet eens zo diep wortelen.
Hoe herkent u een plant die teveel water krijgt? Een plant die teveel water krijgt kan in 1e instantie stoppen met groeien. Vervolgens verkleuren de bladeren naar geel of juist bruin, waardoor het líjkt of er juist te weinig water gegeven is.
Denk hierbij aan wortelen, aardappelen, bonen, uien, broccoli en bloemkool. Zijn je planten klein gebleven, kan dit liggen aan een slechte bodemstructuur maar vaak aan te weinig water. Goed ingewortelde groenten zoals prei, selder, knolselder, sluitkolen, snijbieten, pastinaken en spruiten hebben minder water nodig.
Tomaten houden helemaal niet van veel water. Het grote voordeel van planten in een pot is dat je ze heel gericht water kunt geven aan de voet van de plant. Doe dit in het voorjaar 2 keer per week en in de zomer 1 keer per week.
Auxine: stimuleert wortelontwikkeling en het ontstaan van nieuwe zijwortels. Cytokinine: bevordert het herstellend vermogen, stimuleert celdeling en dus nieuwe groei.
Geef langzaam en diep water, zodat het water de hele kluit binnendringt en de grond niet wegschuurt van de wortels die ondergronds horen . Mulch met een natuurlijk materiaal dat geen weerstand biedt aan waterbeweging. Mulch matigt extreme temperaturen in de bovenste laag van de grond, waardoor de hergroei van voedingswortels wordt geoptimaliseerd.
Veel planten zullen wortelen vanuit slechts een deel van een plant. Sommige planten zullen wortelen in water, maar stekken zullen een beter wortelsysteem ontwikkelen wanneer ze geworteld zijn in een potgrond zonder aarde . Zand of perliet kan ook worden gebruikt, vooral voor stekken die een goede drainage nodig hebben en kunnen rotten als ze te nat worden gehouden.
PRO TIP Als je een Pothos in je collectie hebt, is een andere tip om de wortelgroei te versnellen het toevoegen van een pothos-stek aan hetzelfde water als de stek die je wacht om te wortelen . Pothos geeft een natuurlijk wortelhormoon af aan het water dat helpt de wortelgroei te stimuleren bij andere stekken die hetzelfde water delen.
Zet ze op, knijp ze terug en maak ze harder
Krappe, overvolle wortels zorgen ervoor dat zaailingen snel achteruitgaan. Verplaats ze daarom naar grotere potten, waar de wortelgroei kan doorgaan met de ontwikkeling van de bladeren. Potten van 3 of 4 inch zijn een goede maat voor kleine planten die te groot zijn geworden voor sixpacks.
Snij een van de bladeren af bij de basis en snij het vervolgens in stukken van 2-4 inch. Doop het basale uiteinde (het uiteinde van het segment dat het dichtst bij de basis van de plant zat) van elk segment in wortelhormoon en steek vervolgens 1-2 inch in de wortelmix. Als de segmenten ondersteboven in de mix worden gedaan, zullen er geen wortels worden gevormd.
Wortelverzorging. Om sterke, rechte wortels te laten groeien, moet de grond los, diep, goed gedraineerd en vochtig zijn . Het voorbereiden van de grond en het verwijderen van obstakels zoals stenen en stokken is de sleutel. Het uitdunnen van planten en het meedogenloos wieden van onkruid helpen ook enorm bij het kweken van wortels die er even mooi als smakelijk uitzien.
Wortelen kweken in containers
De meeste wortels hebben een diepte van ongeveer 30 cm nodig om te groeien, dus een container met een minimale diepte van 30 cm is ideaal. U kunt echter wortelrassen met ronde wortels of dwergwortelrassen kiezen voor ondiepe containers, of vergeet niet om langere soorten vroeg te oogsten, zodat ze de bodem van de pot niet bereiken.
Vanaf februari kunt u zaaien in de kas en vanaf april kunt u de wortels zaaien in de tuin. Zaai in grote hoeveelheden en dun de planten uit naarmate ze groeien. Als u ruimte hebt voor een paar rijen, kies dan een standaardtype zomerwortel.