Je hebt misschien wel eens gehoord dat je je jeans het beste helemaal niet kunt wassen. Dit is een fabeltje. Het ophopen van vuil in een spijkerbroek kan de levensduur namelijk evengoed verkorten. Dode huidcellen en andere viezigheid zorgen ervoor dat de vezels van je broek sneller slijten.
Was jeans niet te vaak, omdat dit kan leiden tot kleurvervaging en slijtage van de stof . Overweeg om kleine vlekken te reinigen in plaats van het hele kledingstuk te wassen.
Wil je een donkere spijkerbroek wassen? Een blauwe of zwarte jeans moet altijd samen met andere donkergekleurde kleding wassen. Een witte spijkerbroek kan in de witte was. Stop de wasmachine niet helemaal vol om ervoor te zorgen dat de trommel goed kan draaien.
Gewone broeken en jurken kun je na 2 dagen dragen wassen, vooral als de pasvorm iets uitgerekt is of als er vlekken op zitten. Indien niet, dan mag je deze gerust nog een paar dagen langer dragen zonder wassen.
Katoen heeft in jeans nog altijd de overhand. Dit natuurproduct krimpt makkelijk, zeker tijdens de eerste wasbeurt. Wanneer je je jeans voor de eerste keer wast, kan deze tot wel 20 procent krimpen.
Was je spijkerbroek op 90 graden. Voeg zoals gewoonlijk ook wasmiddel toe aan je was. Door de hitte van het water en het centrifugeren op een hoge stand zullen de stofvezels van je spijkerbroek krimpen.
Laat je jeans weken in een sopje van heet water en wasmiddel. Hierna laat je de broek drogen aan de waslijn. Op deze manier is de stof weer iets stugger, waardoor de broek steviger om je lichaam valt. Dit is overigens ook dé manier om je gekrompen jeans in vorm te houden.
"Denim is een dikke stof (in tegenstelling tot je gemiddelde T-shirt), dus je kunt het vaker dragen tussen wasbeurten door. We raden aan om jeans te wassen na ongeveer 10 keer dragen, of wanneer ze muf of onaangenaam ruiken.
Jeans kunnen doorgaans 3 keer worden gedragen voor het wassen . Leggings en panty's moeten na elke keer dragen worden gewassen om van de baggy knieën af te komen. Pakken kunnen doorgaans meerdere keren worden gedragen tijdens normaal gebruik voor het chemisch reinigen (3-4 keer voor wol en 4-5 keer voor synthetische stoffen).
Een goede vuistregel is om je spijkerbroek te wassen na ongeveer 10 keer dragen , tenzij deze zichtbaar vuil is of begint te stinken.
Afhankelijk van hoe goed je alle wastips opvolgt, heb je echt jarenlang plezier aan jeanskleding. Daar zijn twee uitzonderingen op. Als je vaak jeans draagt op de fiets, dan wordt deze sterke stof gaandeweg toch wat dunner. En een jeans met stretch in, is ook gevoeliger voor slijtage.
Ja, de meeste spijkerbroeken kunnen veilig op 40 graden Celsius worden gewassen. Dit temperatuurniveau is vaak voldoende om vuil en geuren te verwijderen zonder de stof te beschadigen. Echter raden wij aan om je spijkerbroek veilig op 30 graden te wassen, zo houd je de kleur en pasvorm zo lang mogelijk mooi.
Om krimpen of bloeden te voorkomen, wast u uw jeans alleen met koud water en wast u ze apart of met denim van dezelfde kleur . Als u besluit uw nieuwe jeans met de hand te wassen, wring ze dan niet uit nadat u ze hebt uitgespoeld. Vouw of rol ze in plaats daarvan op voordat u het overgebleven water eruit knijpt.
Door teveel wasmiddel wordt de zeep niet uit de kleding gespoeld. Dit kan er juist voor zorgen dat u stinkende kleding na het wassen krijgt. Daarnaast ontstaat er vetluis in de wasmachine als u vaak teveel wasmiddel gebruikt. Vetluis zijn resten zeep, pluisjes, huidvetten, etc die achterblijven in de wasmachine.
Pantalon of pantalon: na 2-3 keer dragen . Jeans: na 4-5 keer dragen. Truien: tot 6 keer dragen, indien gedragen met een ondershirt; 1-2 keer dragen indien gedragen zonder ondershirt.
Draai je denim binnenstebuiten om te voorkomen dat de kleur vervaagt. Zorg ervoor dat de rits dicht is om de vorm te behouden. Stel de watertemperatuur in op koud om te voorkomen dat de stof krimpt en de kleur vervaagt. Kies een zachte of delicate cyclus om onnodige stress te voorkomen.
Uiteindelijk hangt het ervan af hoe lang je je jeans niet hoeft te wassen, hoeveel je zweet, hoe vaak je ze draagt, wat je erin doet, waar je woont en natuurlijk hoe erg de geur wordt. Een goede vuistregel is om je jeans te wassen na elke 3-10 keer dragen, of wanneer ze beginnen te stinken.
Er is geen vaste regel voor hoe vaak je kleding opnieuw kunt dragen , maar experts zeggen dat er een paar soorten zijn die na elk gebruik gewassen moeten worden: ondergoed, sokken, panty's, leggings en sportkleding. Dit advies geldt ook voor alle andere kleding met vlekken, zweet, geur of zichtbaar vuil, zei Mohammed.
Hoeveel dagen achter elkaar kun je dezelfde jeans dragen voordat het onhygiënisch wordt? Hangt ervan af wat je die dag hebt gedaan. Als je alleen maar rondloopt en niet veel zweet, kun je het ongeveer een week volhouden . Als je zweet of als er vuil en etensresten op zitten, maak je die jeans schoon.
Als je alleen maar jeans/shorts draagt als je met vrienden op stap gaat of boodschappen gaat doen, zou ik ze een paar keer dragen voordat je ze wast, minimaal 3 tot 5 keer .
Ze zouden ook langer meegaan als je ze niet wast, omdat het voorkomt dat de vezels van de denim slijten — wat kan leiden tot gaten of scheuren . Maar Bergh laat zijn jeans ook niet zomaar vies en vuil worden. "Als ik wat curry op mijn jeans mors, dan maak ik het schoon. Maar ik maak het plaatselijk schoon.
Door jeans te wassen voordat u ze voor het eerst draagt, voorkomt u dat kleurstoffen op uw huid en andere kleding afgeven . Wij adviseren om jeans zo min mogelijk te wassen om de pasvorm, vorm en kleur te behouden. Was uw denim maximaal een of twee keer per maand, of na vijf tot tien keer dragen.
Wanneer jouw broek te groot is bij de taille, kun je de tailleband aan de achterkant inknippen en vastmaken met elastiek. Dit doe je zo: Knip de tailleband aan de achterkant (dus bij je rug) op twee plaatsen in. Dit knippen doe je aan de binnenkant van de tailleband, dus aan de buitenzijde zie je hier niets van!
Jeans wassen of in de droger stoppen is eigenlijk heel slecht voor je spijkerbroek. Dit weten alleen de echte denim freaks. Te vaak je jeans wassen en daarna in de wasdroger stoppen zorgt ervoor dat de kleur van de jeans gaat vervagen. En het heeft een negatief effect op je pasvorm.
Strijk ze
Voor degenen die dat nog niet hebben gedaan, is deze tactiek het beste in te zetten voor "spot shrinking" op plekken met veel stress, zoals je tailleband, knieën en billen. Het enige wat je hoeft te doen is het deel van je jeans te vinden dat je wat strakker wilt maken, het een beetje vochtig te maken met water en er met een strijkijzer overheen te gaan tot het helemaal droog is.