Bij geklaarde boter zijn de vaste bestandsdelen en het water gescheiden van de vetten. Deze pure botersoort kan veel beter tegen verhitting op hoge temperaturen en is daarom heel geschikt om in te bakken. Omdat geklaarde boter alleen uit vet bestaat, blijft deze langer goed dan normale roomboter.
Als je de bestandsdelen water, eiwitten, melksuiker en zouten weggehaald, blijft het pure vet van de roomboter over. Dit wordt geklaarde boter genoemd. Geklaarde boter kan veel hogere temperaturen aan dan standaard roomboter. Daarom is dit vet heel erg geschikt om in te bakken.
Geklaarde boter is een vetstof die ontstaat wanneer je roomboter smelt. Door de boter te smelten worden de verschillende ingrediënten van elkaar gescheiden. Roomboter bestaat naast vet namelijk uit water, eiwitten, melksuiker en zouten. Wanneer je die ingrediënten weghaalt, houd je geklaarde boter over.
Energie: In 100 gram ongezouten roomboter zitten 745 calorieën. In 100 gram ghee 895 calorieën. Eiwitten: In roomboter zitten meer eiwitten (1 gram), dan in ghee (<0,5 gram). Het is verschil is dus minimaal.
Ghee is een soort geklaarde boter die populair is in de Midden-Oosterse en Indiase keuken, gemaakt door boter te verhitten om water en melkbestanddelen te verwijderen. Hoewel het steeds meer erkenning krijgt voor zijn mogelijke gezondheidsvoordelen, moet je het nog steeds met mate eten vanwege het hoge vetgehalte , wat kan leiden tot hartziekten en gewichtstoename.
Voorbij het rookpunt breekt olie af. Geraffineerde oliën kunnen dus worden gebruikt om te frituren, omdat ze niet afbreken bij lagere temperaturen. Nou, het is zeker duidelijk dat Ghee gezonder is dan geraffineerde oliën . Gebruik ghee echter met mate, omdat het veel vetten en calorieën bevat.
Als je alleen naar calorieën en vetinname kijkt, maakt het niet uit of je ghee of boter kiest . Hun voedingsprofielen zijn vrijwel identiek. Maar het verwijderen van de melk uit ghee biedt wel extra voordelen, namelijk de afwezigheid van lactose en het hogere rookpunt.
Ghee bestaat bijna volledig uit vet, waarvan het grootste gedeelte verzadigd is. Verzadigd vet verhoogt het LDL-cholesterol en vergroot daarmee het risico op hart- en vaatziekten. Daarom is het advies om vooral vloeibare of zachte vetten te kiezen.
Ghee is goed voor een normale maag- en darmfunctie en ondersteunt het behoud van een gezonde spijsvertering. Een goede spijsvertering is van groot belang om gezond en energiek te blijven. Ghee draagt bij tot de instandhouding van normale cholesterolgehalten in het bloed.
Minder verzadigd vet met halvarine en margarine
Wij adviseren daarom halvarine of margarine uit een kuipje of fles te gebruiken. Ter vergelijking: als je 6 boterhammen per dag eet, krijg je bij roomboter zo'n 16 gram verzadigd vet binnen, bij margarine ongeveer 6 gram en bij halvarine zo'n 3,5 gram.
De vetten in roomboter bestaan voor meer dan de helft uit verzadigde vetzuren. Dit zijn bij boter, in tegenstelling to andere dierlijke en plantaardige vetten, vooral vetzuren met korte ketens. Die zijn licht verteerbaar en hebben een gunstige werking in de darm.
Voor aanhangers van het ketogeen dieet is zwarte koffie met ghee niet zomaar een drank; het is een hulpmiddel. Het hoge vetgehalte helpt de staat van ketose te handhaven, waarbij het lichaam vet verbrandt als brandstof, waardoor het een ideale keuze is voor degenen die hun metabolische toestand willen optimaliseren.
Beurre noisette en boter klaren
Beurre noisette en geklaarde boter zijn beide gemaakt van alleen roomboter, maar zijn toch heel verschillend. Bij de beurre noisette maken we gebruik van de smaak van de verkleurde eiwitdeeltjes. Bij geklaarde boter willen we de eiwitdeeltjes er juist uit hebben.
Melkbestanddelen zijn de reden dat boter bij een lagere temperatuur begint te verbranden dan bijvoorbeeld olijfolie. Wanneer je boter klaart, verwijder je alle melkbestanddelen en water, maar blijft het botervet over. Dit creëert een hoger rookpunt, waardoor geklaarde boter ideaal is om te koken en te sauteren.
Is geklaarde boter gezond? Geklaarde boter bevat veel verzadigde vetzuren. Deze zuren kunnen het risico op hart- en vaatziekten verhogen. Geklaarde boter is daarom geen gezonde keuze.
Gekoelde ghee kan tot een jaar bewaard worden, zelfs als deze geopend is .
Volgens Ayurveda wordt ghee beschouwd als het elixer van het leven. Het is een gouden vloeistof die de zure pH van ons maag-darmkanaal verlaagt en de absorptie in onze dunne darm verbetert . Het reinigt het spijsverteringsstelsel en verlicht constipatie.
Ghee helpt ook om verlichting te bieden bij constipatie door de stoelgang te bevorderen vanwege zijn laxerende eigenschappen . Ghee wordt ook beschouwd als goed voor de hersenen omdat het de algehele hersenfunctie verbetert vanwege zijn Vata en Balya eigenschappen.
De smerende en verzachtende eigenschappen van ghee kunnen tijdelijk verlichting bieden bij keelirritatie . Het consumeren van een theelepel ghee gemengd met een beetje honing voor het slapengaan zou helpen bij het verlichten van droge hoest. Honing heeft verzachtende eigenschappen en ghee kan de keel smeren.
Ghee bevat meer mono-onverzadigde vetten dan boter. Maar dat verschil is in de praktijk verwaarloosbaar. De beste bronnen van enkelvoudige of mono-onverzadigde vetten zijn onder meer olijven, olijfolie, arachide-olie, en de meeste noten. Ghee bevat meer omega-3 en omega-6 vetzuren dan boter.
Ghee heeft een voorsprong op zowel bakolie als boter als het gaat om rookpunt, stabiliteit, voedingsstoffen en smaken . Het kan ook in elk gerecht worden gebruikt, ongeacht de kookmethode. Biologische A2 koeienghee heeft bonusvoordelen in alle ghee-categorieën.
Vata-types kunnen meer Ghee gebruiken (1 eetlepel per dag) als Kapha-types (1 theelepel per dag). Het koelende effect is zeer geschikt voor Pitta-types (1/2 eetlepel per dag). Ook te gebruiken op een huid met roodheid, verbrandingen en ontstekingen en bij huidaandoeningen zoals eczeem en psoriasis.
Omdat ghee rijk is aan vetten en cholesterol, kan het leiden tot hartaandoeningen en kanker bij ouderen . Daarom wordt aangeraden dat ouderen geklaarde boter vermijden om hun hart niet in gevaar te brengen. Vermijd het gebruik van ghee in geval van diarree-aanvallen, omdat ghee als een natuurlijk laxeermiddel werkt.
Kies voor ghee bij uw ontbijt in plaats van boter of olie. Smeer het op toast of verwerk het in paranthas of poha . Dit verbetert niet alleen de smaak van uw eten, maar voorziet uw lichaam ook van de gezonde vetten die het nodig heeft om de dag te beginnen. Ghee is een uitstekende optie voor degenen die geen lactose kunnen verdragen.
Het opnemen van desi cow ghee in het dieet in een hoeveelheid van 35g/dag gedurende zes weken veroorzaakt geen dyslipidemie , d.w.z. een toename van TC/TGL/LDL/VLDL of afname van HDL bij normo-lipidemische proefpersonen. Het verbetert dyslipidemie, d.w.z. een afname van TC/LDL. Daarom is ghee-consumptie niet schadelijk voor de gezondheid.