Yoghurt is zwaar en als je er te veel van eet, kun je last krijgen van constipatie en opgeslagen afvalstoffen. De combinatie met fruit maakt het nog erger, omdat fruit licht verteerbaar is en vaak zuur. Dat zorg in de maag voor problemen, omdat het niet goed verteert kan worden.
De Hoge Gezondheidsraad raadt volwassenen een inname aan tussen 250 en 500 ml melk en melkproducten (bv. yoghurt, karnemelk en kaas) per dag; 250 ml melkequivalenten komt overeen met zo'n 250 g yoghurt, 100 g plattekaas of 30 tot 40 g harde kaas.
Lactose: van lactose in zuivel kun je dik worden wanneer je er teveel van binnenkrijgt. Baby's drinken melk om te groeien, maar volwassenen hoeven niet meer te groeien. Te grote hoeveelheden yoghurt eten wordt dus niet aangeraden.
Yoghurt is namelijk maar gedeeltelijk gezond op een lege maag. De gezonde melkzuurbacteriën worden door een lege maag niet goed opgenomen. In plaats daarvan doodt agressief maagzuur al de goede bacteriën voordat ze de darmen bereiken.
Bewerkte yoghurt met fruit is iets minder gezond, daar worden suikers aan toegevoegd. Lees bij aankoop het etiket: als yoghurt meer dan 5 procent suikers bevat, dan zijn er suikers aan toegevoegd in de vorm van fructose, glucose, honing of sacharose.
Veel verzadigd vet in romige yoghurt
Vet in zuivel is grotendeels van de ongezonde verzadigde soort. Dat maakt volvette varianten minder gezond. Ze zijn vaak te herkennen aan woorden als 'vol', 'room' en 'verwen'. Ook Griekse yoghurt bevat veel vet, zo'n 10%, en scoort dan ook slechts een C.
Dr. Anshu Vatsyan, een Ayurveda-expert, vertelde indianexpress.com dat Ayurveda voedselcombinaties classificeert als compatibel en onverenigbaar. “Fruit, met name citrusvruchten zoals aardbeien, druiven, sinaasappels, amla , etc., mag niet worden ingenomen met melk of yoghurt.
Yoghurt. Yoghurt zit vol met probiotica en ze leveren gezonde bacteriën om de natuurlijke flora van het spijsverteringskanaal te versterken, wat de spijsvertering bevordert en de immuunreacties van het lichaam stimuleert. Kortom, yoghurt brengt goede bacteriën in je darmen om de spijsvertering op gang te brengen en je te helpen gifstoffen kwijt te raken .
Yoghurt is een bekende weldoener voor je darmen. Het bevat goede bacteriën zoals de lactobacillus bulgaricus en de streptococcus thermophilis, die bijdragen aan een gezonde spijsvertering. Kies wel voor natuuryoghurt en vermijd de varianten met toegevoegde suiker of magere versies.
Fruit & zuivel
Vooral zure vruchten combineren heel slecht met melk en yoghurt. Gekookt fruit kan wel weer. Je eten verteert namelijk beter als het in de pan al met elkaar in aanraking is gekomen in plaats van pas in je maag. Rauw fruit kan je het beste minstens een uur voor of na de volgende maaltijd eten.
Het eten van twee tot drie bakjes yoghurt per dag kan ongeveer 500 calorieën en bijna 100 gram suiker toevoegen aan het dagelijkse dieet. Dit kan ongewenste gewichtstoename veroorzaken en het risico op diabetes vergroten . Er zijn in het verleden gastro-enteritis-uitbraken geweest vanwege het gebruik van ongepasteuriseerde melk in yoghurt.
Een dag van 500 g Griekse yoghurt, verdeeld over 2-4 verschillende maaltijden, is niet te veel . Hopelijk eet je er ook nog wat andere voedingsmiddelen bij. Neem de volle versie als je probeert aan te komen en krachttraining doet om spieren op te bouwen.
Afhankelijk van het vetgehalte van de yoghurt kan het caloriegehalte variëren. Het dagelijks consumeren van één tot twee kopjes magere Griekse yoghurt kan een gezonde aanvulling zijn op uw dieet zonder dat het moeilijk wordt om uw gewicht te behouden .
Wat is er gezond aan yoghurt? Yoghurt is gezond, het staat ook in de Schijf van Vijf. De kans op darmkanker neemt met 15% af als je dagelijks 2 porties zuivel eet. En elke dag minimaal een half schaaltje yoghurt (60 gram) zorgt ook nog eens voor een lager risico op diabetes type 2.
Yoghurt is zwaar en als je er te veel van eet, kun je last krijgen van constipatie en opgeslagen afvalstoffen. De combinatie met fruit maakt het nog erger, omdat fruit licht verteerbaar is en vaak zuur. Dat zorg in de maag voor problemen, omdat het niet goed verteert kan worden.
Om lactose te kunnen verteren is lactase nodig, een enzym dat in de dunne darmwand wordt aangemaakt. Als dit enzym niet of onvoldoende wordt aangemaakt, wordt lactose niet goed afgebroken. Dit geeft klachten als buikpijn, winderigheid en diarree.
Magere melk, vetvrije Griekse yoghurt of Skyr yoghurt en cheddar kaas kunnen helpen bij het verliezen van buikvet.
Lactose. Wij Hollanders houden van zuivelproducten en ons landje staat er wereldwijd bekend om. Toch kunnen producten zoals kaas, yoghurt en melk je soms flinke buikkrampen geven, met winderigheid tot gevolg.
Gezonde manieren om yoghurt te gebruiken
Voeg toe aan smoothies . Roer de havermout er een nachtje doorheen. Serveer met warme havermout, eiwitpannenkoeken of volkorenwafels. Meng het met kruiden en specerijen om dips, saladedressings en spreads te maken.
Yoghurt en sojabonen mogen niet samen worden geconsumeerd, omdat het niet goed is voor de gezondheid van de mens. Yoghurt bevat veel calcium, maar dit calcium kan worden beïnvloed door een verbinding die in sojabonen wordt aangetroffen, wat op zijn beurt de opname van calcium door het lichaam beïnvloedt. 2. Yoghurt mag niet samen met ham worden gegeten .
Verder blijken zuivelproducten als karnemelk en yoghurt en peulvruchten verband te houden met ontstekingsremmende bacteriën.
De enige vruchten die je als dessert kunt eten zijn ananas en aardbeien, vanwege hun spijsverteringsenzymen. Combineer je rauwe fruit nooit met zuivelproducten (dus ja, geen fruit met yoghurt of kaas…). Dit geldt met name voor bananen, kersen, zure vruchten en meloenen.
Volle yoghurt is een cholesterolrijk voedingsmiddel vol voedingsstoffen . Eén kopje (245 g) volle yoghurt bevat 31,8 mg cholesterol. Onderzoekers hebben aangetoond dat een verhoogde inname van volle gefermenteerde zuivelproducten leidt tot een verlaagd LDL-cholesterol en bloeddruk en een lager risico op beroertes, hartziekten en diabetes.
Als je dieet bestaat uit ongeveer 1.800 calorieën per dag, dan is een 6-ounce bakje vetvrije Griekse yoghurt een geweldige snack met veel eiwitten en weinig koolhydraten. Maar als je meer calorieën eet (ongeveer 2.200 tot 2.400 calorieën per dag), dan is volle Griekse yoghurt (versus magere) misschien een betere optie .
1 schaaltje (150 gram) volle yoghurt bevat:
Wil je een andere hoeveelheid of eenheid kiezen?