Het antwoord is: ja! Sterker zelfs: diepvriesfruit is in sommige gevallen zelfs gezonder dan vers fruit. Het bevat dikwijls meer vitamines, omdat de vruchten meteen worden ingevroren na het plukken. Het invriezen stopt het proces waarbij voedingswaarden worden afgebroken, waardoor de vitamines beter bewaard blijven.
De voedingswaarden van vers en bevroren fruit en groente zijn over het algemeen gelijk aan elkaar. Er blijven evenveel voedingsstoffen achter in diepvriesgroenten als in verse groenten.
Diepvriesgroenten en -fruit zijn goedkoper omdat ze op grote schaal geoogst, opgeslagen en getransporteerd worden. Fruit en groente bestemd voor de diepvries kan massaal geoogst worden als de marktprijs laag is. Dit zonder de tijdsdruk die wel aanwezig is bij de oogst van verse groenten.
Hoe langer je wacht met het eten van de groente, hoe minder vitamines het nog bevat. Diepvriesgroenten worden na het oogsten snel verwerkt en ingevroren, waardoor de vitamines goed bewaard blijven. Dit is dus zeker geen slechtere keuze dan verse groenten.
Er is dus niks mis met diepgevroren groenten en fruit. Het kan ook zeker een goede uitkomst zijn als je even geen vers fruit in huis hebt. Wil je zeker weten dat je een gezonde variant van diepvriesfruit koopt? Zorg dan dat het ingevroren fruit geen toegevoegde suikers bevat.
De toegevoegde zoetheid heeft een prijs in termen van calorieën, aangezien 1 theelepel suiker ongeveer 16 calorieën bevat . Bijvoorbeeld, 1 kopje bevroren bosbessen zonder toegevoegde suiker bevat 13 g natuurlijke suiker en 79 calorieën. Een kopje gezoete, bevroren bosbessen bevat 186 calorieën en 45 g suiker, waarvan 32 g toegevoegde suikers zijn.
Eén portie uit de fruitgroep staat gelijk aan 1 kopje vers fruit, 1 kopje bevroren fruit, 1 kopje 100% vruchtensap of 1/2 kopje gedroogd fruit. Streef daarom naar ongeveer 2 kopjes vers of bevroren fruit per dag of 1 kopje gedroogd fruit per dag.
Belangrijkste punten: Diepvriesmaaltijden kunnen een voedzame optie zijn, vooral als ze vol zitten met groenten, magere eiwitten en volkoren granen . Kies diepvriesmaaltijden die gemaakt zijn van hele voedingsmiddelen. Het is het beste om ultrabewerkte diepvriesmaaltijden te beperken die additieven bevatten zoals carrageen, dinatriuminosinaat en natriumbenzoaat.
Op de meeste dagen van de week wilt u vertrouwen op verse maaltijden — of smakelijke restjes. " Uiteindelijk zou ik diepvriesmaaltijden beperken tot maximaal twee keer per week ," merkt Taylor op. Maar wanneer u het gemak van een diepvriesgerecht nodig hebt, kunnen deze tips uw keuzes bepalen.
Het voordeel van diepvriesgroenten is dat zodra ze ingevroren zijn, het vitaminegehalte vrij constant blijft. En wat blijkt uit onderzoek is dat diepvries groenten en verse groenten minstens even gezond zijn omdat ze na bereiding gemiddeld evenveel vitamine C en mineralen bevatten.
Natuurlijk kun je met bevroren fruit smoothie maken, maar daarnaast kun je er nog veel meer mee. Gebruik het bijvoorbeeld in een taart, om een compote mee te maken of als basis voor een mousse of bavarois. Let er wel op dat diepvries fruit vooral goed werkt als je het gaat verwerken in een recept.
Hoe lang diepvriesfruit ontdooien? Je moet het fruit vooraf natuurlijk wel even ontdooien. Het duurt ongeveer een uur voor het fruit buiten de koelkast of vriezer ontdooid is en ongeveer 3 uur in de koelkast.
Bevroren voedsel uit de diepvries blijft probleemloos eetbaar, zolang de stroom maar niet uitvalt. Het wordt echter wel langzaam minder lekker. Invriezen voorkomt dus gevaarlijk bederf.
Over het algemeen maakt het niet zoveel uit of je verse of bevroren producten kiest voor je smoothie. Beide tellen mee voor je vijf stuks fruit per dag en als je door bevroren producten te gebruiken je dagelijkse inname verhoogt, dan moet dat wel goed zijn .
Lychees bevatten verschillende voedingsstoffen die bijdragen aan een gezond dieet. Ze zijn rijk aan vitamine C, antioxidanten en vezels, die allemaal belangrijk zijn voor het behoud van een goede gezondheid.
En eenmaal ingevroren verliest het veel minder snel zijn vitamines dan vers fruit. Omdat diepvriesfruit vaak gezonder én heel makkelijk is heb ik een ijskoud ontbijt met bevroren fruit bedacht. Deze frozen yoghurt met banaan, blauwe bes en aardbei is binnen enkele minuten klaar en een gezonde start van je dag!
Bepaalde soorten diepvriesmaaltijden in de supermarkt kunnen kunstmatige transvetten bevatten, die schadelijke effecten kunnen hebben op de gezondheid van het hart. Kunstmatige transvetten staan erom bekend het LDL (slechte) cholesterolgehalte te verhogen , het risico op atherosclerose te vergroten en bij te dragen aan de ontwikkeling van diabetes type 2.
Er is vaak een misvatting dat wanneer voedsel wordt ingevroren, het volledig veilig is, omdat alle bacteriën worden vernietigd door vriestemperaturen. Helaas is dit niet het geval. Invriezen doodt geen schadelijke bacteriën in voedsel . De bacteriën blijven in leven, maar worden slapend (inactief) bij vriezertemperaturen van -18°C en lager.
“ Diepvriesmaaltijden met weinig calorieën bieden gemak, structuur en caloriecontrole, wat leidt tot een betere naleving en gewichtsverlies .” Bartfield geeft vijf redenen waarom diepvriesmaaltijden u kunnen helpen om af te vallen en de voedingswaarde van uw voeding te verbeteren.
Naast het verbeteren van de smaak van diepvriesproducten, wordt natrium ook gebruikt om de versheid te behouden en de textuur en het uiterlijk van maaltijden te verbeteren ( 2 ). Hoewel diepvriesmaaltijden niet worden aanbevolen als onderdeel van een voedzaam, uitgebalanceerd dieet, kunnen ze een gemakkelijk en handig item zijn om bij de hand te hebben als je weinig tijd hebt.
Diepvriesmaaltijden behouden hun voedingswaarde na het invriezen, wat betekent dat senioren dezelfde vitaminen en mineralen binnenkrijgen als ze uit verse voeding zouden halen . Dat is een belangrijke factor wanneer gezondheidsproblemen afhankelijk zijn van een goed dieet vol voedingsstoffen.
Diepvries spinazie is verser dankzij het snelle oogsten en diepvriezen. Uit wetenschappelijke studies blijkt dat de hoeveelheid vitamines, mineralen en vezels in diepvries groenten even groot of groter is dan in verse groenten. Dit heeft te maken met de tijd tussen oogst, bereiding en diepvriezen.
Afhankelijk van het fruit, kunnen sommige meer voedingsstoffen behouden als ze bevroren zijn, terwijl andere beter vers zijn . Voedingsstoffen in fruit zijn op hun hoogtepunt direct nadat ze geplukt zijn. Omdat fruit snel bevroren is, behoudt het zijn voedingswaarde. Als uw verse fruit echt vers is, kan de voedingswaarde vergelijkbaar zijn.
Bevroren fruit zit boordevol essentiële voedingsstoffen en antioxidanten die goed zijn voor de gezondheid van het hart. Ze zijn rijk aan vitaminen, mineralen en vezels, die kunnen helpen het cholesterolgehalte te verlagen , ontstekingen te verminderen en de algehele hartfunctie te verbeteren.
"Bevroren fruit heeft dezelfde - en soms zelfs hogere - voedingswaarde dan hun verse fruittegenhangers", zegt ze. Bevroren fruit bevat voedingsvezels, een belangrijke voedingsstof die je helpt om langer vol te blijven en gewichtsverlies te bevorderen.