Zowel experts als het voedingscentrum raden aan om fruit en groente te wassen voor je het gaat eten. Ook als je het fruit daarna nog gaat schillen. Met stromend water was je in ieder geval stof en vuil af. Maar ook tegen bacteriën zou het wassen van groente en fruit helpen.
"Het is verstandig groenten en fruit onder de kraan te wassen voordat je ze opeet. Dit geldt ook voor aardbeien. Je spoelt dan het eventuele vuil en stof eraf. Soms kunnen op rauwe groente en rauw fruit bacteriën voorkomen, zoals salmonella en listeria.
Doe je groenten bijvoorbeeld in de wasbak en week je groenten en fruit 12-15 minuten in een oplossing van water met baking soda. Een 1% oplossing is afdoende om tot 96% van de pesticiden af te wassen. Doe 1 eetlepel baking soda in 1,5l water.
Doe de aardbeien met de kroontjes er nog aan in een kom. Doe er 1 deel gewone azijn en 8 delen koud water bij. Laat de aardbeien daar enkele minuten in liggen, zodat eventuele sporen en bacteriën onschadelijk gemaakt worden. Laat ze uitlekken in een vergiet.
Nadat u een doos met robijnrode vruchten uit de winkel hebt gehaald, wilt u ervoor zorgen dat uw aardbeien goed zijn schoongemaakt voordat u een hap neemt. Door aardbeien te wassen , zorgt u ervoor dat u en uw gezin geen onnodig vuil, insecten of chemicaliën binnenkrijgen (want niemand wil een besmette aardbeientaart).
Om bederf en schimmelvorming tijdens de opslag te voorkomen, is het het beste om aardbeien te wassen vlak voordat u ze eet of bereidt .
Volgens Cornell University, zal het plaatsen van bessen in een oplossing van 1 eetlepel zout in 1 kopje water gedurende 15 minuten de larven die in het fruit nestelen, verwijderen. Spoel de bessen grondig af om alle resterende zoutheid en die ongewenste gasten te verwijderen.
Zowel experts als het voedingscentrum raden aan om fruit en groente te wassen voor je het gaat eten. Ook als je het fruit daarna nog gaat schillen. Met stromend water was je in ieder geval stof en vuil af. Maar ook tegen bacteriën zou het wassen van groente en fruit helpen.
Spoel de bessen af in een vergiet. Laat koud kraanwater over elke bes lopen en wrijf ze voorzichtig met je handen om het vuil los te maken. Roer een theelepel baking soda door twee kopjes water. Dompel de bessen onder in het water en laat ze vijf minuten weken.
Haal aardbeien snel uit het plastic en bewaar ze op een luchtige plek op kamertemperatuur. Niet in de koelkast, want dan verlies je veel smaak. En die zie je nooit meer terug. Laat de kroontjes erop zitten.
Het is echter moeilijk voor consumenten om te onderscheiden welk insecticide op de aardbeien zit. Deze resultaten suggereren dus dat het weken van aardbeien in een 3% azijn- of zoutoplossing en het afspoelen met stromend water een efficiënte manier is om insecticiden thuis van aardbeien te verwijderen .
Alleen op de bakjes aardbeien van Ekoplaza en Odin werden geen bestrijdingsmiddelen aangetroffen. Op aardbeien uit de overige supermarkten zitten gemiddeld drie verschillende bestrijdingsmiddelen. Dat is wel wat minder dan in 2021 en 2022, toen waren dat gemiddeld 3,5 en 3,7 verschillende stoffen.
Uit onderzoek blijkt dat je 95% van de pesticiden het beste verwijdert door de groente en het fruit te laten weken in een bad van water en baking soda. Gebruik hiervoor 1 theelepel baking soda in 1,5l water. Na ongeveer 15 minuten kun je het afspoelen en gebruiken.
De belangrijkste regel over het wassen van aardbeien is simpel: was aardbeien wanneer, en alleen wanneer, je ze wilt eten of ermee wilt koken . Aardbeien van tevoren wassen introduceert alleen vocht dat er eerst niet was en zorgt ervoor dat ze veel sneller bederven.
Het is eigenlijk heel simpel: vul een kom met aardbeien en voeg er wat zout aan toe. Zodra het zout is opgelost, kun je de aardbeien toevoegen. Hoe lang je de aardbeien precies moet laten weken is niet helemaal duidelijk: de één zegt dat vijf minuten voldoende is een ander minimaal twintig minuten adviseert.
Het toevoegen van azijn aan uw fruit en groente kan helpen met het extra effectief verwijderen van bacteriën. Het is bekend dat schoonmaken met alleen water zo'n 98% van de bacteriën verwijdert van groenten en fruit, maar het toevoegen van azijn zal geen kwaad doen aan het proces.
Azijnbad, vers tot 2 weken houdbaar
Het baden van uw aardbeien in azijn kost slechts vijf eenvoudige stappen en kan de bessen veel langer laten meegaan . Het goede nieuws is dat deze methode voor elk type bes werkt. Stap 1: Vul een maatbeker met 1/4 kopje azijn en 1 1/2 kopje water.
Ik doe aardbeien en andere bessen van de markt in een kom met koud water met een flinke scheut witte azijn. Spoel ze voorzichtig een minuut of twee rond, spoel ze daarna af met koud water en laat ze goed uitlekken . Het verandert niets aan de smaak en de bessen blijven veel langer goed omdat ze niet beschimmelen.
“In een portie van 250 gram aardbeien zit ongeveer evenveel suiker als in een appel. We raden altijd aan om twee stukken fruit per dag te eten. Die portie aardbeien per dag gecombineerd met een ander stuk fruit is dus prima.” Voor mensen met prikkelbare darmen kan het dagelijks eten van aardbeien wel heel goed zijn.
Staan aardbeien in de Schijf van Vijf? Aardbeien staan net als andere fruitsoorten in de Schijf van Vijf. Voor volwassenen geldt het advies om minimaal 2 porties fruit per dag te eten. Dat komt neer op 200 gram fruit of meer.
Toch is het verstandig om (biologische) gewassen goed af te spoelen. De reden: 'Op groente en fruit zitten niet alleen pesticiden, maar ook bacteriën en virussen zoals E. coli, Salmonella en Listeria, en daar kun je behoorlijk ziek van worden.
Volgens Welty kunnen consumenten vaststellen of de vliegenlarven zich in een stuk fruit bevinden door het fruit in een plastic opbergzak met ritssluiting of in een bakje van een liter gevuld met warm, zout water te leggen en 15 minuten te wachten .
Als het fruit er nog gaaf uitziet en je het goed wast, kun je het gewoon opeten. Zie je maden of larven in je eten, dan is het bedorven en geldt het advies om het weggooien. Als je een keer per ongeluk een made of vlieg binnenkrijgt, dan is dit niet schadelijk.
Aardbeien zijn een aromatische, glinsterend-rode, ruwweg kegelvormige bes bedekt met wat eruitziet als kleine zwarte stippen. Deze stippen worden dopvruchten genoemd en zijn de echte vruchten van de aardbeienplant. Elke dopvrucht is eigenlijk een individuele vrucht met één zaadje.