Als de vrije fructose niet wordt opgenomen hebben we een malabsorptie en komt deze in de dikke darm terecht. Daar wordt de fructose dan vergist door de bacteriën waardoor waterstof- en methaangas vrijkomt. Hierdoor krijgt men klachten van opgeblazen gevoel, krampen, pijn, winderigheid en diarree of constipatie.
De symptomen van een appelallergie variëren van milde irritatie of jeuk tot een allergische reactie over het hele lichaam die levensbedreigend kan zijn. Mensen met een echte appel- of perzikallergie hebben vaker last van uitgesproken allergiesymptomen, zoals: Misselijkheid of maagklachten.
Appels bevatten natuurlijke suikers en vezels. De vezels geven een verzadigd gevoel waardoor je minder snel honger zal krijgen. De vezels stimuleren je darmen en hebben een positief effect op je darmtransit. Ze zorgen er ook voor dat de suikers niet worden opgeslagen in je lichaam.
Appels zijn onderhevig aan een mycotoxine genaamd patuline, dat wordt geproduceerd door de Penicillium expansum-soort. Wanneer patuline in grote hoeveelheden wordt geconsumeerd, kan het misselijkheid en bloedende zweren veroorzaken en zelfs uw risico op kanker vergroten ( 6 , 7 ).
Appels bevatten het mineraal kalium. Kalium is belangrijk voor het regelen van de vochtbalans in het lichaam en de bloeddruk. Daarnaast zorgt het voor een goede geleiding van zenuwprikkels en samentrekking van de spieren. Appel bevatten antioxidanten, deze zijn super belangrijk voor je algehele gezondheid.
2.Ze zijn goed voor je darmen
Als je een appel eet, smullen de gunstige bacteriën in je darmen mee. Appels bevatten namelijk pectine, een vezelsoort waar de goede darmbacteriën blij mee zijn. Maak je deze witlofsalade met appel klaar, dan doe je dat dus niet alleen voor je smaakpapillen.
De appeldag zorgt ervoor dat jouw lichaam ontgift wordt aan het begin van het afvalproces. Tijdens de appeldag start je ook met het nemen van je weeksupplementen en je multivatimine. Hierbij zit ook een detoxdrankje: Purify. Dit drankje zorgt voor het reinigen van het lichaam door de lever.
FODMAP's zijn een groep fermenteerbare koolhydraten die bij sommige personen spijsverteringsproblemen kunnen veroorzaken. Appels bevatten bepaalde typen FODMAP's, zoals fructanen en sorbitol, die kunnen bijdragen aan symptomen zoals een opgeblazen gevoel en buikpijn .
Wanneer je allergisch voor appels bent, ervaar je een allergische reactie die voornamelijk mild is, zoals een jeukend gevoel in je mond of keel bij het eten van een stukje appel. Vaak kun je andere soorten fruit wel verdragen. Appelallergie komt vaak voor in combinatie met hooikoorts(klachten).
Twee appels per dag eten is goed voor de gezondheid van het hart . Je kunt elke soort appel eten, zolang je de schil maar eet. Appelschillen bevatten veel antioxidanten die helpen kanker te bestrijden. Onderzoekers suggereren dat het beter is om antioxidanten uit fruit en groenten te halen dan uit voedingssupplementen.
"Als je gevoelig bent voor pollen, zoals berk, kun je een reactie krijgen als je appels, perziken en peren eet. Dit komt omdat het een vergelijkbaar eiwit bevat," zei Dr. Amrol. " Wanneer je dat fruit eet, zorgt het eiwit ervoor dat histamines in je mond en keel vrijkomen, waardoor je jeuk en irritatie krijgt.
Appelallergie kan variëren van mild tot ernstig en kan in de loop van de tijd variëren , wat resulteert in milde symptomen tijdens de ene episode en ernstige symptomen tijdens de andere. Hoewel voedselallergiesymptomen een paar minuten tot meerdere uren na inname kunnen beginnen, beginnen de meeste binnen twee uur.
Als de vrije fructose niet wordt opgenomen hebben we een malabsorptie en komt deze in de dikke darm terecht. Daar wordt de fructose dan vergist door de bacteriën waardoor waterstof- en methaangas vrijkomt. Hierdoor krijgt men klachten van opgeblazen gevoel, krampen, pijn, winderigheid en diarree of constipatie.
Controleer appels om er zeker van te zijn dat ze vrij zijn van verontreinigingen zoals aarde of vogelpoep, die ziekteverwekkende micro-organismen kunnen overbrengen. Eet nooit appels die op de grond zijn gevallen, omdat deze gemakkelijk besmet kunnen raken met schadelijke bacteriën .
Staan appels in de Schijf van Vijf? Appels staan net als ander fruit in de Schijf van Vijf. Voor volwassenen geldt het advies om minimaal 2 porties fruit per dag te eten. Dat komt neer op 200 gram fruit of meer.
Bananen en appels zijn de meest gegeten fruitsoorten in Nederland, maar vergeleken met appels bevatten bananen 4x zoveel proteïnen, 2x zoveel koolhydraten, 3x zoveel fosfor en 5x zoveel vitamine A en ijzer.
Sorbitol, dat in appels, pruimen en ander fruit zit en in suikervrije snoepjes of kauwgoms, kan ook een trigger zijn voor het overmatige geluid . "Ik vertel patiënten vaak dat ze een voedseldagboek moeten bijhouden om te zien of het geluid kan worden toegeschreven aan iets dat ze eten", zegt Raymond.
Appels staan er echter ook om bekend dat ze bij sommige mensen een opgeblazen gevoel en andere spijsverteringsproblemen veroorzaken. De boosdoeners zijn fructose, wat een FODMAP is, en het hoge vezelgehalte van appels . Fructose en vezels kunnen beide in de dikke darm worden gefermenteerd en kunnen gas en een opgeblazen gevoel veroorzaken ( 8 ).
3 Fruit eten
Als jij direct na het diner een appel eet, blijft deze appel in je maag bovenop je diner liggen en kan hij gaan gisten. Gevolg: een opgeblazen gevoel. Je mag dus prima een stuk fruit eten, maar wacht een uur of twee met het aansnijden.
Het eten van (veel) appels kan bijdragen aan tanderosie. Bij tanderosie wordt het glazuur van je gebit aangetast en opgelost door de zuren uit bijvoorbeeld de vruchtensappen van fruitsoorten zoals een appel. Glazuur helpt de binnenste lagen van je gebit beschermen tegen o.a. zuren van buitenaf.
Appel eten voor het slapen gaan
Appels bevatten namelijk veel vezels en de eiwitten van de pindakaas zorgen voor een vol gevoel. Bovendien houden de eiwitten de bloedsuikerspiegel stabiel, wat mede bijdraagt aan de diepe slaap.
Onderzoek toont aan dat appels een gunstig effect kunnen hebben op je cholesterolspiegel. Zo kunnen ze helpen om slecht cholesterol (LDL) te verlagen en gezond cholesterol (HDL) te verhogen [4]. Het mooie aan appels is dat ze polyfenolen, vezels én plantensterolen bevatten.
Sommigen geloven dat het eten van appels na een maaltijd maagzuur kan neutraliseren. Er is echter geen wetenschappelijk bewijs om deze beweringen te ondersteunen . Voor de meeste mensen met reflux zijn appels een veilig voedingsmiddel. Omdat appels zuur zijn, kunnen mensen die gevoelig zijn voor zuren grote hoeveelheden hinderlijk vinden.
Rauw geconsumeerd, de appel heeft samentrekkende eigenschappen om bijvoorbeeld diarree te stoppen. Gekookt wordt het laxerend en versnelt het de doorvoer van mensen die vatbaar zijn voor constipatie.
Hoeveel val je af met een appeldag? Je valt als vrouw 1 kilo af, als man 1,5 kilo op de appeldag. Mijn advies is om deze dag enkel te doen als je gaat starten met een dieet of meerdere kilo's wil afvallen.