Als je ze geproefd hebt weet je dat deze kleine stukjes pure cacao een heel andere smaak hebben dan pure chocolade. De smaak is een beetje bitter.
Positieve energie. Theobromine is een alkaloïde die verantwoordelijk is voor het stimulerende effect van cacao. Het stimuleert het hart, verwijdt de bloedvaten en verlaagt de bloeddruk. Vergeleken met cafeïne geeft theobromine een langere en zachtere energie zonder de piek en de dip die veel mensen ervaren.
Cacao wordt gezien als superfood. Superfoods zijn rauwe, onbewerkte voedingsmiddelen met een pure, natuurlijke smaak en bevatten vele goede eigenschappen. Rauwe cacao is dan ook erg gezond. Het bevat vele vitamines en mineralen en kan heilzame effecten hebben voor je gezondheid.
Ter vergelijking: bij de productie van 'gewone' chocola worden de cacaobonen gebrand. Hierdoor gaat de cacao anders smaken. Doordat rauwe cacao niet of nauwelijks wordt verhit, smaakt deze veel intenser, een beetje nootachtig en zelfs bitter.
Hoe smaakt cacao? Cacaopoeder en cacaonibs hebben een diepe chocoladesmaak die bitterder is dan bewerkte cacaoproducten. Het smaakt vergelijkbaar met een hele pure chocoladereep die geen suiker bevat .
Wat is het verschil tussen cacao en pure chocolade? Vanwege de onbewerkte aard is cacao bitterder dan pure chocolade , maar het kan tonen van fruit en flora bevatten. De bitterheid van pure chocolade hangt af van het cacaogehalte en kan veel zoeter zijn als er meer suikers aan zijn toegevoegd.
Cacaopoeder is net als heel wat andere poeders eigenlijk onbeperkt houdbaar. Uiteraard is het wel belangrijk dat u het op de juiste manier opbergt, wat dus betekent dat u het op een droge, koele en donkere plek moet bewaren.
Rauwe cacao beschermt tegen hart- en vaatziekten
Door het hoge gehalte antioxidanten heeft cacao een beschermend effect op hart- en vaatziekten. Cacao bevat daarnaast ook veel mineralen als magnesium die ook het hart ondersteunen, spieren ontspannen en de hersenfunctie stimuleren.
Droste gebruikt pure (niet verhitte) cacaoboter.
Hoe vaak kan ik cacao drinken? Het is veilig om dagelijks cacao te drinken. Wij adviseren om naar je lichaam te luisteren en een dosis te vinden die voor jou het beste werkt. In het algemeen nemen we graag af en toe een pauze als we dagelijks cacao drinken, om ook zonder te voelen en te ervaren.
De gezondheid van chocolade hangt af van de hoeveelheid vet en suiker er aan de chocolade is toegevoegd. Des te meer cacao er toegevoegd is aan de chocolade, des te gezonder de chocolade is. Een reep met 90% cacaopoeder is dus gezonder dan een reep met 54% cacaopoeder.
Biologische rauwe criollo cacao
De criollo cacaoboon wordt ook wel de koningin van de cacao genoemd vanwege de hoge kwaliteit en delicate smaak. De rauwe cacao producten zijn 100% zuiver en onverhit en biologisch geteeld.
Over het algemeen wordt aanbevolen om niet meer dan 20-30 gram rauwe cacao per dag te consumeren. Dit komt overeen met ongeveer 1-2 eetlepels cacaopoeder. Rauwe cacao bevat bioactieve stoffen en cafeïne. Daarom is het belangrijk om het met mate te consumeren.
Studies hebben ook aangetoond dat cacao helpt om energieverbruik en metabolisme te reguleren en tegelijkertijd het gevoel van volheid te vergroten. Met andere woorden, hoewel chocolade vaak wordt geassocieerd met gewichtstoename, kan cacaopoeder daadwerkelijk helpen om gewicht te verliezen en tegelijkertijd belangrijke voedingsstoffen te leveren.
Teveel chocolade eten kan er wel voor zorgen dat je overgewicht krijgt. Dit vergroot de kans op het krijgen van hart-, en vaatziekten en diabetes. Door het eten van teveel chocolade krijg je teveel vetten en suikers binnen. Dit verhoogt je BMI, maar ook je cholesterolgehalte.
Cacao bevat van nature ook cafeïne, maar de hoeveelheid is te klein om een belemmerend effect te hebben op de nachtrust. Samenvatting: Cacao is rijk aan magnesium; een mineraal dat betrokken is bij een goede nachtrust en een ontspannen gevoel.
Cacao poeder is gemaakt van de cacaomassa van de cacaoboon. De cacaobonen zijn handmatig geoogst en hebben een licht roosterproces ondergaan (dit betekent dat het geen “rauwe cacao” is). De massa wordt onder hoge druk uitgeperst, zodat er pure cacaopoeder ontstaat.
Cacaopoeder wordt gemaakt van de cacaobonen die groeien in de vruchten van de cacaoboom. Door de wijze waarop “normale” cacao wordt verwerkt in fabrieken, gaan er veel gezonde voedingstoffen verloren. Daarom wordt rauwe cacao wel beschouwd als een superfood en normale cacao niet.
Cacao is afkomstig van cacaobonen. Een cacaoboon bestaat uit cacaovet en cacaomassa. Je hebt vast wel eens gehoord van RAW cacaopoeder, dat wordt gemaakt door het vet uit de cacaoboon te persen zodat je poeder overhoudt.
Hallucinogeen of psychoactief. Sommige beoefenaars beweren dat cacao kan functioneren als een neurologische drug, vergelijkbaar met cannabis of andere geestverruimende planten . Maar hoewel cacao bepaalde bestanddelen gemeen heeft, zijn ze ofwel in microscopisch kleine hoeveelheden aanwezig of worden ze niet op dezelfde manier door het lichaam verwerkt.
Cacao heeft een natuurlijke stimulant genaamd theobromine . Vergeleken met cafeïne biedt theobromine een mildere, meer aanhoudende energieboost zonder de zenuwen of de gevreesde crash. Echter, voor mensen met een verhoogde gevoeligheid voor stimulanten, kan zelfs dit mildere effect het slaappatroon verstoren.
Door haar anti-inflammatoire eigenenschappen zorgt donkere chocolade ervoor dat we minder snel hoofdhuidinfecties zullen krijgen. Donkere chocolade zit vol met koper, zink en ijzer: stoffen die voor een betere bloedcirculatie in de hoofdhuid zorgen, waardoor de haargroei wordt bevorderd en haaruitval vermindert.
Mix tot een schuimige drank
Met heet water of plantaardige melk, 70-80°C is voldoende zodat het niet te heet is om te drinken. Cacao schuim je makkelijk op met een garde, melkschuimer of blender. Je kunt ook opgeschuimde barista havermelk over opgeloste cacao in heet water gieten, zoals een cappuccino.
Cacaopoeder zal je waarschijnlijk nooit voedselvergiftiging bezorgen. Je kunt er echter wel maagklachten van krijgen als het ranzig is geworden. Om dit te controleren, ruik je er gewoon even aan . Als het niet onaangenaam ruikt, vochtig aanvoelt of tekenen van schimmel vertoont, is het meestal nog prima om te eten, zelfs jaren na de houdbaarheidsdatum.
In plaats van cafeïne (*), cacao bevat theobromine (*), wat vertaald "voedsel van de goden" betekent. Cacao bevat 99,9 procent geen cafeïne.