Thoolse horeca-ondernemers eten het smerigste gerecht ter wereld voor het goede doel. THOLEN - Surströmming. Het meeste smerig ruikende gerecht ter wereld, als we de kenners mogen geloven. Het betreft een Zweedse delicatesse dat gefermenteerde haring in blik betreft.
Balut wordt veel gegeten in de Filipijnen, Cambodja en Vietnam. Het is een bevrucht ei van een eend of kip met een bijna ontwikkeld embryo. Het wordt veel op straat verkocht en de mensen zijn er gek op. Het ziet er alleen niet zo smakelijk uit.
Surströmming (letterlijk: zure haring) is een traditioneel Zweeds gerecht dat uit gefermenteerde (gegiste) oostzeeharing bestaat. Oostzeeharing of stromeling (strömming), basis voor de surströmming.
Je moet het namelijk wel durven: de beroemde gegiste haring uit Zweden eten. Hierbij een lesje in surströmming eten. Nog nooit heeft bedorven vis zo gestonken, maar zo lekker gesmaakt. Surströmming is een traditioneel gerecht uit Noord-Zweden dat ontstond in de 16e eeuw toen Zweden een zouttekort had.
Eet geen vlees (rund, varken, schaap of kip) in China, Mexico, Guatemala of Thailand.
tonijn oogbollen
Voor de mensen die al moeite hebben met het eten van een rauwe octopus of andere vis is dit gerecht al helemaal niks want in delen van Japan kan u verse tonijn oogbollen kopen. Eerste worden de oogbollen gekookt om vervolgens met peper en zout op smaak gebracht te worden.
De doerian is het bekendst om zijn penetrante geur, vandaar ook de naam stinkfruit. Hoe rijper de vrucht, des te sterker de geur. Het vruchtvlees bestaat uit een soort grote mandarijnenpartjes, maar dan zonder velletje en met een oranjebruine pit in elk partje.
Hákarl in IJsland
Gemaakt van de Groenlandse haai, is het vlees giftig als het vers is, dus om het te kunnen eten, laten IJslanders het maandenlang in de grond rotten en dan nog een paar maanden in de elementen drogen. Het is een walgelijk gerecht voor veel beginners; het eten ervan zonder te kokhalzen is wat de mannen van de jongens onderscheidt.
China is een van de weinige landen waar levende dieren nog steeds in het geheim worden gegeten. Niet alleen apenhersenen maar ook levende kikkers, vissen en slangen worden hier gegeten. De dieren worden net voor het eten gedood. Ondanks deze 'bereiding' betekent dit dat de zenuwen tijdens het eten nog steeds bewegen.
Gebraden rat (Indonesië)
De mensen op het Indonesiche eiland Sulawesi zien hier echter een lekker hapje. Op de markt in Tohomon, Noord-Sulawesi, worden niet alleen deze ratten verkocht, maar ook vlees van vleermuizen, honden en slangen. De bevolking daar zegt dat ze alles op 4 poten eten, behalve de tafels.
Vergeleken met andere vleessoorten worden kippen beschouwd als de vuilste van alle vee. Nee, varkens niet. Vrijwel alle voedselgerelateerde bacteriën, virussen en parasieten zijn aanwezig in kippen. Dit komt waarschijnlijk door de leefomstandigheden van deze vogels, evenals het slachtproces.
In het Aziatische land Cambodja eten ze geen chips of nootjes als snack, maar gefrituurde vogelspinnen. Nu het regenseizoen is begonnen kruipen de harige spinnen uit hun holletjes, en zijn er extra veel te vinden.
Ja, vliegen kunnen voedsel vies maken.
Waarom eten ze in Afrika aap? Een kilogram rundsvlees kost in Kisangani – een stad midden in het regenwoud – ongeveer dubbel zoveel als een kilogram aap of antilope. Veeteelt is namelijk erg moeilijk, omdat vee in het regenwoud snel ziek wordt.
Stroopwafels zijn typisch Nederlandse koekjes. De eerst werd gebakken 200 jaar geleden in een bakkerij in Gouda. Dat is het begin van de stroopwafel. Het bekendste koekje van Nederland.
Stierenballen staan ook wel bekend onder de namen rundertestikels, stierenkloten of in de meer bekende Rocky Mountain oysters bereiding. In onder andere Frankrijk, Spanje en delen van Amerika worden ze graag gegeten in diverse bereidingen. Probeer het eens en oordeel zelf.
Naast dat rijst voedzaam en praktisch is, is het natuurlijk ook gewoon enorm lekker. Je kunt met rijst dan ook alle kanten op, denk aan een zoete rijstepap of een hartige roerbakschotel. Dit alles bij elkaar maakt rijst dus het meest gegeten voedsel ter wereld.
De Chinese regering kiest bewust voor eieren (en kippenvlees) als eiwitbron omdat kippen granen veel efficiënter omzetten in eiwitten dan varkens en runderen. Alleen voor de extra eieren is 24 miljoen ton graan extra nodig. Dat is evenveel als de totale graanexport van Canada, 's werelds tweede graanexporteur.